Nastavitve piškotkov
V HSE obeležili simbolni začetek gradnje največje sončne elektrarne v Sloveniji; Vrtovec za odpravo birokratskih ovir

V HSE obeležili simbolni začetek gradnje največje sončne elektrarne v Sloveniji; Vrtovec za odpravo birokratskih ovir

Datum: 05. julij 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika

Skupina Holding Slovenske elektrarne (HSE) je v soboto položila temeljni kamen za 3,036-megavatno sončno elektrarno, ki jo bodo zgradili na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku. Naložba je ocenjena na približno 2,5 milijona evrov brez DDV. Pričetek obratovanja je predviden še letos.

HSE-SE PrapretnoSončna elektrarna Prapretno bo proizvedla približno 3,36 milijona kilovatnih ur električne energije, kar zadostuje za letne potrebe po električni energiji približno 800 povprečnih slovenskih gospodinjstev.

Postopek pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja je bil zaključen v maju 2021, pričetek obratovanja ter s tem prva proizvodnja električne energije pa sta predvidena še letos, poudarjajo v HSE.

Kot je ob položitvi temeljnega kamna izpostavil generalni direktor HSE dr. Viktor Vračar, imajo v skupini na področju proizvodnje električne energije iz sonca že izkušnje. »Pod našim okriljem trenutno deluje pet sončnih elektrarn, šesta, sončna elektrarna Prapretno, pa bo prva v Sloveniji, ki ima več kot en megavat moči in je dobila gradbeno dovoljenje,« je izpostavil na sobotnem dogodku.

Zvonko Černač, vodja službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa meni, da je sončna elektrarna dokaz, kako pomembna in uspešna je lahko sanacija degradiranega območja - nekoč je namreč na tej lokaciji delovala Termoelektrarna Trbovlje. 

Po besedah vodje projekta Nenada Trkulje je bilo v preteklosti namreč to okolje zaradi proizvodnje električne energije v trboveljski termoelektrarni in izkopavanja premoga v bližnjih rudnikih »zelo okoljsko obremenjeno«. Dodaja, da bo HSE na tej lokaciji znova oživil proizvodnjo električne energije, »le da na do okolja prijazen način, brez emisij toplogrednih plinov«.

K odločitvi za postavitev sončne elektrarne ravno na tej lokaciji je vplivalo več dejavnikov. Med njimi je Trkulja po poročanju spletnega portala RTV Slovenija izpostavil možnost gradnje po občinskih aktih, ustreznost lokacije glede na sončno sevanje, ki je nad slovenskim povprečjem, ter možnost povezave na elektroenergetsko omrežje.

Kot še poudarjajo v HSE, bodo s sončnim projektom izkoristili vse notranje potenciale, saj bo v celoti izveden z resursi znotraj skupine: projektno dokumentacijo in pridobitev gradbenega dovoljenja je izvedel HSE Invest, investitor pa je družba HSE, ki usklajuje vse aktivnosti na projektu. Medtem bo podjetje HTZ (hčerinska družba Premogovnika Velenje) poskrbelo za dobavo opreme, montažo in zagon elektrarne. 

HSE sicer v prihodnosti načrtuje dodatno širitev lokacije v energetske namene, saj to omogoča obstoječa infrastruktura. Kot je povedal izvršni direktor sektorja za razvoj in investicije v HSE Marko Bahor, bo do konca leta 2023 moč sončne elektrarne znašala več kot 16 MW.

»Začetek gradnje sončne elektrarne Prapretno je zgodba o uspehu, s katerim obračamo nov pomemben list v razvoju slovenske energetike in družbe, skrbi za okolje in izboljšanju kakovosti našega življenja nasploh. To je primer pametno naravnane razvojne politike,« je na dogodku poudaril minister za infrastrukturo (MzI) Jernej Vrtovec. 

Ob tem je izpostavil, da si bodo na ministrstvu prizadevali za odpravo nepotrebnih birokratskih ovir pri izvajanju tovrstnih projektov, in pozval vse energetike, da prispevajo svoj delež k učinkovitemu razvoju slovenske energetike.   • Sob 27°C

  • Ned 31°C

  • Pon 34°C

  • Tor 34°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×