Nastavitve piškotkov
Ustrezna zakonodajna ureditev in standardizirani procesi bi lahko spodbudili energetske skupnosti

Ustrezna zakonodajna ureditev in standardizirani procesi bi lahko spodbudili energetske skupnosti

Datum: 17. marec 2021

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Nove tehnologije

Pomanjkanje podpornega zakonodajnega okolja in velike omejitve pri standardizaciji tehničnih, poslovnih in družbenih procesov so razlog, zakaj v Evropi še ne vidimo razcveta energetskih skupnosti, so povedali predstavniki interesnih skupin, ki so vključene v različne projekte energetskih skupnosti, financiranih s strani Evropske unije.

Pametne stavbe, mesta»Energetske skupnosti lahko pripomorejo k zagotavljanju prožnosti elektroenergetskega sistema prek aktivnega odjema in shranjevanja,« so decembra 2020 sporočili iz Evropske komisije.

A modeli pametnih energetskih skupnosti so kljub velikemu zanimanju zanje še vedno eksperimentalni, tako da z manj kot 100 člani prek pilotnih projektov dosežejo morda 0,01 % trenutnega trga z energijo, opozarja Giel Van den Broeck iz podjetja Cordeel Group, ki je koordinator projekta CREATORS (CREATing cOmmunity eneRgy Systems).

Poleg tega »večina teh energetskih skupnosti vključuje le posamezne segmente – bodisi toploto ali elektriko,« je izpostavil Van den Broeck med ponedeljkovim spletnim seminarjem na temo projektov energetskih skupnosti, ki jih financira Evropska unija.

Po mnenju Van den Broecka je ena glavnih ovir razcveta energetskih skupnosti ta, da »tehnični, poslovni in družbeni procesi ta trenutek še niso standardizirani.«

Cilj projekta CREATORS je olajšati težaven prehod energetskih skupnosti iz teorije v prakso in sicer z »uvedbo standardiziranih postopkov za oblikovanje in upravljanje lokalnih energetskih skupnosti.«

V okviru tega deležniki projekta načrtujejo tudi »oblikovanje standardiziranih poslovnih modelov, ki se jih lahko enostavno uvede v čisto vsaki lokalni energetski skupnosti po Evropi in širše.«

»In končno, ko bomo dosegli stopnjo delovanja, bomo proces trgovanja avtomatizirali z namenom doseči čim večjo vrednost operativnih faz,« je še dodal Van den Broeck.

Slovenija orje ledino na področju energetskih skupnosti


Pomanjkanje regulativne strukture in jasnosti glede storitev prožnosti prav tako predstavlja izziv pri vzpostavljanju energetskih skupnosti in uporabi njihove prožnosti, je povedal Andrej Gubina, vodja Laboratorija za energetske strategije pri ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.

Gubina je predstavil projekt vzpostavitve energetskih otokov COMPILE (Integrating community power in energy islands), ki ga koordinira Univerza v Ljubljani.

V okviru projekta COMPILE je bila v Lučah lansko pomlad vzpostavljena prva pilotna samooskrbna energetska skupnost v Sloveniji z namestitvijo hišnih baterij ter sistemskih baterij ter njihove povezave v omrežje.

Z namestitvijo javne polnilne postaje za električna vozila oktobra 2020 je prva samooskrbna energetska skupnost v Sloveniji naredila korak naprej tudi »na področju e-mobilnosti ter pametnega polnjenja, ki bo Petrolu in operaterju distribucijskega omrežja omogočila optimizacijo delovanja omrežja in zmanjšanje omejevanja PV proizvodnje,« je navedeno na spletni strani projekta COMPILE.

Gubina je omenil, da so v Sloveniji trenutno predmet razprave novi načini zagotavljanja storitev za operaterja distribucijskega omrežja, ki bi omogočili pravično poplačilo vsem udeležencem, in da gre za prvo tako rešitev.

Vlada je konec decembra 2020 izdala uredbo o spremembah uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (OVE), s katero se odpravlja administrativne ovire za oblikovanje skupnostne samooskrbe in poenostavlja postopke priključevanja the naprav na omrežje (VEČ).

Zahtevna priprava poslovnih modelov za aktivni odjem na lokalni ravni


Vendar pa »na splošno pravna ureditev še ni oblikovana tako, da bi podpirala energetske skupnosti. Še vedno je v glavnem narejena za masovno oskrbo, delovanje na nivoju celotnega omrežja,« je poudarila Sarah Darby z Inštituta za okoljske spremembe pri Univerzi v Oxfordu.

»Zdi se nam, da je nujno vzpostaviti komunikacijo med energetsko skupnostjo in snovalci politik, da bi slednji lahko bolje razumeli, kaj je potrebno, da se začne prilagajanje odjema na ravni skupnosti, saj bo imelo ugodno okolje za to,« je še dodala.

Projekt NEWCOMERS (Nove čiste energetske skupnosti v spreminjajočem se evropskem energetskem sistemu) se trenutno primarno osredotoča na aktivni odjem.

Po mnenju Sarah Darby je zelo težko pripraviti poslovni model za aktivni odjem na lokalni ravni, saj so v take poslovne modele vključeni povezani akterji, ki bi vsi želeli svoj delež pri aktivnem odjemu.

»To pomeni, da je potrebno vse dobitke iz prilagajanja odjema razdeliti med te akterje. (…) In ker vsak potrebuje svoj kos pogače, so ti koščki morda zelo majhni,« je še dodala.

Vseeno pa je projekt že pokazal, da veliko posameznikov ne motivirajo le finančne spodbude, temveč »ravno toliko želja sodelovati pri energetskem prehodu in v energetskih skupnostih.«

Deležniki projekta NEWCOMERS so med drugim ugotovili tudi to, »da je v mnogih skupnostih proizvodnja majhnega obsega na začetku zelo pomembna.«

Prav tako je »pozitiven stranski učinek tudi to, da se ljudje iz proizvodnje manjšega obsega naučijo več o razpršeni proizvodnji, kar lahko spodbuja prestavljanje obremenitve, nenazadnje zato, ker si morda želijo uporabiti čim več energije lastne proizvodnje, ali pa da se ta porablja lokalno.«Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Sob 28°C

 • Ned 31°C

 • Pon 34°C

 • Tor 33°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×