Nastavitve piškotkov
Uspešne občine si pri uresničevanju okoljskih in energetskih ciljev pomagajo s številnimi orodji

Uspešne občine si pri uresničevanju okoljskih in energetskih ciljev pomagajo s številnimi orodji

Datum: 08. junij 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Emisije CO2 , Energetska učinkovitost

Glavni cilj sistema Evropske energetske nagrade (EEA) je nenehna optimizacija energetske politike občine. Tako so občine, v katerih je sistem uveljavljen, že leta 2017 dosegle cilje EU 2020 glede 20-odstotnega deleža obnovljivih virov v končni porabi energije, je v okviru letošnjega spletnega dogodka En.občina & En.management 021, ki je potekal pod okriljem Montel Energetike.NET, povedal Nejc Jurko iz Energetske agencije za Savinjsko, Šaleško in Koroško (Zavod KSSENA). V okviru sistema je bilo ustanovljeno tudi istoimensko združenje EEA. - Na dogodku so bile razglašene tudi energetsko najbolj prodorne slovenske občine.

Compile Luče Petrol 06Gre za politično odločitev občine, da pristopi, oriše Jurko prvi korak k vključitvi v sistem EEA. »Nato sledi oblikovanje ekipe, resno delo pa se prične v tretjem koraku - to je priprava akcijskega načrta.«

Ob tem dodaja, da sta osnova za akcijski načrt lokalni energetski koncept (LEK) in akcijski načrt za trajnostno energijo in podnebne spremembe - SECAP, na osnovi katerih se gradijo nadaljnji koraki. Poleg tega je po njegovih navedbah priporočljivo pogledati tudi celostno prometno strategijo. Nato sledi izvedba ukrepov akcijskega načrta. 

Na tej točki vskočijo v pomoč zunanji (mednarodni) svetovalci za energijo pri združenju EEA, ki pomagajo pri načrtovanju proračuna, investicij in drugih ukrepov - »skratka olajšajo procese občinam«, pojasnjuje Jurko. Cilj tovrstne pomoči je, da »ne prihaja do stihijskih energetskih ukrepov, da so ukrepi celoviti in občine bolj učinkovite«, dodaja Jurko. 

Svetovalec obišče občino vsako leto in oceni njeno delovanje, vsake štiri leta pride tudi zunanja revizija in podeli naziv EEA, če je občina uspešna. Znotraj EEA pa so razvita tudi orodja za spletno upravljanje kot dodatna pomoč občinam, še pove Jurko. 

Sistem EEA podpira občine pri vzpostavljanju interdisciplinarnih pristopov načrtovanja in izvajanju učinkovitih ukrepov na področju energetske in podnebne politike z racionalno rabo energije in večjo uporabo obnovljivih virov.

 

Večji prihranek CO2 in več nameščenih OVE

 

Občine, v katerih je uveljavljen sistem EEA, so na splošno uspešnejše pri zasledovanju okoljskih in energetskih ciljev, izpostavlja Jurko. Tako so v sistem vključene občine že leta 2017 dosegle cilje EU 2020 glede 20-odstotnega deleža obnovljivih virov v končni porabi energije.

»Ne samo, da imajo večji prihranek CO2 kot druge občine (40 % večji prihranek), temveč so namestile tudi dvakrat več zmogljivosti za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije,« dodaja Jurko.

Občine z EEA pa so uspešnejše tudi pri črpanju nepovratnih sredstev (5-10 % več počrpanih nepovratnih sredstev), še pove Jurko. 

Jurko ob tem poudarja, da je sistem EEA prilagojen nacionalni ureditvi v državi, pa tudi posamezni občini.

V sistemu EEA danes sodeluje 1.600 lokalnih skupnosti s skupaj 65 milijoni prebivalcev, Med državami, v katerih je sistem že uveljavljen, so države centralne Evrope: Avstrija, Francija, Nemčija, Italija, Švica in Luksemburg. Sistem so sicer razvili v Švici. Sistem se sedaj širi tudi v preostali del Evrope, denimo v Belgijo, Grčijo, Ukrajino, Poljsko, Romunijo, Srbijo, Hrvaško. »V teh državah sedaj vzpostavljamo sisteme za energetske preglede politik občin,« pojasnjuje Jurko. Slovenija v sistem še ni vključena, dodaja, a upa, da bo kmalu. 

Na dogodku so bile razglašene tudi energetsko najbolj prodorne slovenske občine. 

 

Orodje za izračun samozadostnosti PV in baterijskega sistema

 

V Razvojni agenciji Sinergija so medtem v okviru projekta ‘Store4HUC’ razvili spletno orodje - ‘Autarky Rate Tool’ - za izračun energetske samozadostnosti v kombinaciji med sistemom proizvodnje električne energije in shranjevanjem. Orodje lahko uporabimo tako za fotovoltaično kot vetrno elektrarno, pa tudi malo hidroelektrarno, je na dogodku pojasnil Štefan Žohar iz agencije. 

»Spletno orodje podaja izračun tehničnih, ekonomskih in ekoloških rezultatov kombinacije sistema za proizvodnjo in baterije,« pojasnjuje. Pri tem gre za spletno aplikacijo, ki je namenjena splošni javnosti, cilj pa je vrednotenje različnih kombinacij proizvajalca in hranilnika energije.

Ob tem dodaja, da so vsi rezultati, izračunani z orodjem ‘Autarky Rate Tool’, le grobe ocene, ki temeljijo na povprečnem obnašanju uporabnikov. Orodje po njegovih navedbah ne more nadomestiti posamezne tehnične zasnove proizvodne naprave.

 

Ozaveščanje je pomemben del zelenega prehoda

 

Vključevanje prebivalcev in občin v načrtovanje in izvajanje ukrepov za varčevanje z energijo in zmanjševanje emisij CO2 je ključnega pomena za doseganje ciljev EU in nacionalnih ciljev, izpostavlja direktorica Energetske agencije za Podravje (EnergaP) dr. Vlasta Krmelj.

Tudi cilj projekta INTENSIFY, v katerem sodeluje agencija EnergaP, je pripraviti smernice za vključevanje prebivalcev v pripravo lokalnih energetskih konceptov (LEK) in demonstrirati njihovo izvajanje ter tako doseči znatno zmanjšanje emisije CO2 v lokalnih skupnostih, je ob predstavitvi projekta pojasnila Krmeljeva.

Mednarodni projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije v okviru programa Interreg Europe, v njem pa sodeluje devet partnerjev iz devetih držav: Portugalske, Irske, Španije, Velike Britanije, Italije, Nemčije, Hrvaške, Litve in Slovenije.

»Vsak od partnerjev bo pripravil akcijski načrt, ki bo podrobno opisal načine, možnosti in strategije sodelovanja prebivalcev pri pripravi strategij na področju zmanjšanja emisij CO2,« pojasnjuje Krmeljeva.

Projektni partner iz Irske (Cork City Council) je tako že predstavil ‘okoljski forum’, preko katerega mesto Cork uspešno komunicira s svojimi občani, jih spodbuja, ozavešča in skupaj z njimi dosega trajnostni razvoj v regiji. 

»Je pa za vzpostavitev foruma občane treba najprej motivirati, jim ponuditi informativne in svetovalne storitve na področju trajnostne rabe energije ter od njih dobiti pozornost z različnimi promocijskimi materiali, nagradnimi igrami in ostalimi aktivnostmi, kot so organiziranje delavnic, okroglih miz, itd.,« dodaja Krmeljeva.

Varčevanje z energijo namreč ne more biti uspešno, če ni vzpostavljene ustrezne komunikacije; ozaveščanje je pomemben del zelenega prehoda, še izpostavlja Krmeljeva.  • Sre 13°C

  • Čet 13°C

  • Pet 8°C

  • Sob 12°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×