Nastavitve piškotkov
TROIA izbrana za slovenski startup leta

TROIA izbrana za slovenski startup leta

Datum: 08. maj 2020

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , En.vizija

Podjetje TROIA je zmagovalec slovenskega finala tekmovanja v okviru InnoEnergyjevega izziva PowerUp!. Ekipa je bila s tem izbrana za slovenski startup leta in lahko državo predstavlja tudi na mednarodnem velikem finalu.

Oznanitev zmagovalca  startup TROIAPodjetje TROIA je bilo danes, 8. maja, v okviru spletnega državnega finala InnoEnergyjevega tekmovanja PowerUp! razglašeno za slovenski startup leta. Pobuda je bila zagnana januarja, njen namen pa je bil najti najbolj inovativne start-upe, podjetja v fazi širitve in mala ter srednja podjetja iz srednje in vzhodne Evrope (SVE). Kandidati so bili iz 24 držav, kar 362 od rekordno 425 prijavljenih start-upov pa je izpolnjevalo pogoje za sodelovanje v tekmovanju. V Sloveniji so se za naziv najboljšega v državi potegovali trije izbrani kandidati, zmagovalca pa je izbrala žirija, ki so jo sestavljali direktorica Next Move Energy in strokovnjakinja za ogljično nevtralnost Nina Bračko Colja, IT strokovnjak in direktor skupine Žejn in direktor družbe PartIT Ernest Žejn, prof. dr. Matej Zajc s Fakultete za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani ter predstavnik EIT InnoEnergy Szymon Kwiatkowski.

Primoz Sevcnikar, TROIATROIA, zmagovalec slovenskega tekmovanja PowerUp! s svojim naprednim tehnološkim znanjem in inovativnim razmišljanjem že uspešno prodira na trge po vsem svetu. Kot strokovnjakom upravljanja sredstev je razvoj lastnega produkta – platforme TROIA AR (obogatena resničnost), omogočil nove dimenzije razvoja za prihodnost in se že izkazal kot korak v pravo smer. Platforma TROIA AR, s pomočjo AR očal, tablic ali telefonov, prikaže računalniško generirane ključne podatke v realnem času in s tem omogoči izjemne izboljšave v smislu operativne odličnosti in kvalitete pri delu. Ponuja neskončne možnosti in poslovne priložnosti za vse industrije in ekipa podjetja TROIA ima znanje za rokovanje z različnimi primeri uporabe, za različne organizacije.

TROIAObogatena resničnost velja za tehnologijo, ki jo bo v prihodnosti uporabljalo vsako podjetje, ki želi ostati konkurenčno in podjetje TROIA se je pripravljeno spoprijeti z vsakim izzivom, pravi ekipa podjetja TROIA, ki je oznanitev pospremila z besedami: »Zmage smo izredno veseli, saj smo tekmovali proti resnično inovativnim in dobrim rešitvam. Za nas predstavlja potrditev dobrega in trdega dela, ter predvsem potrditev kvalitete naše rešitve. Nagrada bo pripomogla k nadaljnjemu razvoju lastnih rešitev. Verjamemo da nam bo sodelovanje z EIT InnoEnergy prineslo dodatne nove priložnosti, nove kontakte in večjo prepoznavnost, s pomočjo katere bomo svoje rešitve lahko prikazali širši svetovni javnosti.«

Simon Strancar, SparkLPG in zirija PowerUp SloveniV letošnjem tekmovanju PowerUp! Slovenija se je predstavil tudi startup SparkLPG, ki že to jesen postavlja na trg lasten produkt – avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina ter doseganjem najvišjih izkoristkov motorja, varnosti in omogočanja strankam do 50 % takojšnjih prihrankov. Gre za lasten dolgoleten razvoj in intelektualno lastnino, ki je plod mednarodne podjetniške ekipe Simona Štrancarja, Thomasa van Veena in Darka Obretana. Inovativni produkt že buri mednarodni avtoplinski trg in privlači pozornost največjih svetovnih konkurentov, saj gre za rešitev, ki je spodletela v razvoju mednarodnim korporacijam. Produkt bo predvidoma septembra dosegljiv slovenskim strankam, imajo pa že naročila iz večjih svetovnih avtoplinskih trgov. Čeprav avtoplin kot alternativno pogonsko gorivo dosega manj pozornosti s strani medijev, velja, poleg takojšnjega znižanja stroškov za do 50 %, za eno od najčistejših alternativnih virov energije v prometu, je povedal Simon Štrancar.

Luka Zajec, GetecoMed tremi slovenskimi startupi pa se je v PowerUp! tekmovanju predstavil tudi Geteco, ki rešuje okoljski problem mešane odpadne plastike, ki za komunalna podjetja in koncesionarje ni zanimiva za recikliranje ali predelavo v nove inovativne proizvode. Mešana odpadna plastika se sicer najpogosteje odlaga na odlagališče odpadkov ali proda v energetske namene v sosednje države EU. Getecova rešitev je tako namenjena komunalnim podjetjem, embalažnim družbam in gospodinjstvom. Kot je pojasnil eden treh ustanoviteljev Luka Zajec (soustanovitelja sta še Tadeja Brajnik in Daniel Breznik), mešano odpadno plastiko predelujejo s tehnologijo pirolize (depolimerizacija) v nove proizvode, ki bodo nadomeščali osveževalce bitumna v recikliranem asfaltu in v pogonska goriva (dizel, bencin) ter električno energijo, z več kot 90-odstotnim izkoristkom. Kot dodaja, pa velik okoljski problem predstavljajo tudi uporabljene plastične (otroške in odrasle) plenice, higienski vložki, zaščitne maske in rokavice itd., ki se sedaj le odlagajo na odlagališča odpadkov in imajo tudi do 450 let razpolovne dobe. »Z našim znanjem in izkušnjami smo že izdelali popolnoma delujočo prototipno napravo s kapaciteto 1.600 t/leto, s katero bomo pripomogli k povečanju stopnje recikliranja plastike najprej v regiji, ob izdatnejši finančni podpori projektu pa tudi širše,« je sklenil Zajec.

Voditelj slovenskega tekmovanja PowerUp Lukasz Cio»Zadovoljni smo, da je bilo tekmovanje v tako zahtevnih razmerah tako uspešno izvedeno. Predstavili smo tri startupe z res zanimivimi ter 'skalabilnimi' rešitvami oziroma produkti. Ekipe so realne, z jasnimi cilji in predvsem močno tehnološko podlago. Vsak od start-upov lahko postane resen igralec na mednarodnem trgu. Slovensko znanje in podjetnost ob partnerju, kot je Innoenergy, ki prinaša močno mrežo partnerjev in strank, je razlog za naš ponos in veselje, da bomo Slovenci globalni igralci. Globalnost se morda zdi v teh konkretnih časih nekoliko bolj oddaljena, vendar verjamemo, da bodo start-upi to zmogli. Kot ABC Accelerator verjamemo, da je regija primerna za odlična podjetja in njihovo rast,« je ob robu nacionalnega tekmovanja PowerUp! povedal Bernard Grum, InnoEnergyjev hub menedžer za Slovenijo.

Lukasz Cioch, InnoEnergy in zirija PowerUp SloveniZmagovalci državnih tekmovanj se bodo lahko potegovali za glavne nagrade na mednarodnem velikem finalu: denarne nagrade v vrednosti do 65.000 evrov, naziv start-up leta SVE in bogate spodbude vodilnih partnerjev, kot so Amazon Web Services, Revolut in SpeedUp Group. Pobuda ponuja tudi način za zagotovitev milijonskih naložb in za vključitev v mrežo družbe EIT InnoEnergy, ki nudi sredstva, znanja in široko mrežo zaupanja vrednih partnerjev, ki lahko podjetjem pomagajo vzcveteti in doseči svetovni uspeh.

Odločitev glede točnega datuma in prizorišča mednarodnega velikega finala bo sprejeta kasneje in bo odvisna od rahljanja vladnih ukrepov v regiji. • Čet 30°C

 • Pet 22°C

 • Sob 29°C

 • Ned 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×