Nastavitve piškotkov
Timmermans: EU se lahko zaveže k 57-odstotnemu zmanjšanju emisij

Timmermans: EU se lahko zaveže k 57-odstotnemu zmanjšanju emisij

Datum: 15. november 2022

Avtor: Siobhan Hall, Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Energetska politika , Emisije CO2

EU se je pripravljena zavezati, da bo do leta 2030 zmanjšala svoje emisije toplogrednih plinov za vsaj 57 odstotkov, je v torek na podnebnem vrhu Združenih narodov COP27 povedal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za zeleni dogovor, Frans Timmermans.

Evropska komisija ima pravno zavezujoč cilj, da do leta 2030 zmanjša svoje emisije za najmanj 55 odstotkov glede na ravni iz leta 1990, kar je njen trenutni obljubljeni prispevek k podnebnemu cilju ZN za omejitev globalnega zvišanja temperature pod 2 stopinji Celzija.

Če se osnutek energetske in podnebne zakonodaje EU, ki je bil doslej neuradno dogovorjen, izvede v celoti, bi EU do leta 2030 zmanjšala svoje emisije za najmanj 57 odstotkov. »Zato sem vesel, da lahko danes tukaj naznanim, da je EU pripravljena posodobiti našo [obljubo ZN], ki odraža to višjo ambicioznost,« je dejal Timmermans.

Napredek pri osnutku zakonodaje EU vključuje prejšnji teden sklenjen neuradni dogovor o ponorih ogljika, ki od kmetijskega in gozdarskega sektorja EU zahteva, da do leta 2030 odstranita neto 310 milijonov ton ekvivalenta CO2.

Medtem pa so bili do današnje napovedi Timmermansa kritični okoljevarstveniki. »Izredne podnebne razmere, v katerih smo, si ne zaslužijo drobtinic iz EU. Povečanje za 2 odstotni točki s 55 na 57 odstotkov pri zavezah EU k zmanjšanju neto emisij do leta 2030 je daleč od tako potrebnih vsaj 65 odstotkov. To je pravični delež, h kateremu bi se morala zavezati EU in ki bi prispeval h globalni omejitvi zvišanja temperature za največ 1,5 stopinje Celzija,« je dejala Chiara Martinelli, direktorica CAN Europe.

V izjavi za medije je opozorila, da majhno povečanje, h kateremu se je danes na COP27 zavezala Evropska komisija, »ne ustreza pozivom iz najbolj ranljivih držav na prvih bojnih linijah. Če EU z dolgo zgodovino izpuščanja toplogrednih plinov ne bo vodila pri blaženju podnebnih sprememb, kdo bo?«


Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Sob 13°C

  • Ned 12°C

  • Pon 11°C

  • Tor 8°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×