Nastavitve piškotkov
TBB: Kaj imata skupnega čisti premog in kava v virtualni elektrarni?

TBB: Kaj imata skupnega čisti premog in kava v virtualni elektrarni?

Datum: 23. oktober 2018

Avtor: Alenka Lena Klopčič, Kopenhagen

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Kavomati v virtualni elektrarni. Oblak za pametne hotelirje. Plinske avtopolnilnice za vsak dom. MDF odpadki v krožnem gospodarstvu. Tesla za delovne stroje. Pa čisti premog na poslovnem obzorju. Spoznajte nekaj najbolj zanimivih start-up podjetij iz InnoEnergyjevega portfelja, ki so se predstavljali na letošnjem TBB-ju (The Business Booster), največjem energetsko startupovskem dogodku v Evropi, ki ga je v Kopenhagnu sredi oktobra spremljala tudi Energetika.NET!

1C-Green: Ko stara metoda postane nova priložnost


C-Green je švedski start-up, ki mulj iz čistilnih naprav predeluje v t.i. biopremog, s tem pa jim uspeva komercialno izkoriščati postopek hidrotermalne karbonizacije (HTC), za katerega je nemški kemik Friedrich Bergius že leta 1931 dobil Nobelovo nagrado. C-Green, ki je bil letos prepoznan tudi za enega izmed stoterice start-upov, ki delajo na globalni energetski tranziciji, za naslednje leto načrtuje zagon proizvodnega obrata s kapaciteto 20 do 25 tisoč ton materiala letno.

2Ingelia: Čisti premog širi poslovna obzorja


Na taisti tehnologiji uspešno gradi svoj posel tudi španska Ingelia, ki je tako letos odprla že svoj drugi obrat za proizvodnjo čistega premoga, načrtuje pa še nekaj novih, ki se bodo tako pridružili obstoječima v Valencii in na Otoku.

3ACT&SORB: Z recikliranjem MDF odpadkov do krožnega gospodarstva


Da je prvo podjetje, ki je razvilo metodo, s katero trajnostno reciklira 'MDF odpadke' (gre za vlaknene plošče srednje gostote), pa se hvali podjetje ACT&SORB in kot pravi njihov ustanovitelj in izvršni direktor Kenny Vanreppelen, prispevajo s tem k razvoju krožnega gospodarstva. Povračilo investicije v njihovo rešitev pa obljubljajo že v šestih letih.

4HYGEN: Plinske avtopolnilnice za vsak dom!


Obstoječe distribucijsko omrežje dovaja plin več kot 200 milijonom gospodinjstvom po svetu. Naša misija je plinsko omrežje transformirati v največjo infrastrukturo za alternativno napajanje vozil na svetu. Tako piše na spletni strani start-upa HYGEN, ki bolj kot na elektrifikacijo stavi na plinifikacijo primeta, zagotavljajo pa še zajem dela več kot 30 milijard evrov vrednega trga z gorivi za primestna osebna vozila, pomoč mestom pri odstranjevanju smoga in drugih lokalnih onesnaževal ter opazno zmanjšanje emisij CO2 v prometu z izkoriščanjem obnovljivega plina iz surovin ob pomoči odpadkov ter vetrne in sončne energije.
Start-up, ki med drugim sodeluje s Volkswagnom, bo v letu 2019 iskal nove investicije, je povedal Hygenov soustanovitelj Robert Strods.

5WattAlps: Kar Tesla dela za osebno mobilnost, to WattAlps dela za delovne stroje


Zakaj bi delali le na elektrifikaciji osebnega prometa, če pa lahko tovrstne rešitve prenesemo tudi v industrijo, kot je denimo gradbeni sektor? Kot pravi Matthieu Desbois-Renaudin iz francoskega start-upa WattAlps, ki ponuja napredne litijeve energetske sisteme, so rešitve že tu. »Modularni baterijski sistem, namenjen majhnim in srednje velikim serijam, je bolj stroškovno učinkovit, bolj fleksibilen in nudi hitrejšo namestitev,« navajajo na svoji spletni strani.

6Betterspace360: Oblak za pametne hotelirje


Začeli so z energetskim menedžmentom za hotele in imeli za cilj s podobnimi sistemi pokriti tudi druge stavbe, kot so vrtci, šole, bolnišnice. A so ostali pri hotelirstvu, ki ima znatne potenciale – pa ne le na področju upravljanja z energijo, ampak kar na širšem področju upravljanja hotelskih kapacitet. Ne skrivajo ponosa, da je njihov sistem energetskega menedžmenta sposoben prihraniti hotelu tudi tretjino energije za ogrevanje. Njihovo rešitev uporablja že več kot 600 hotelov, start-up pa je stalno odprt tudi za nove sodelavce.

7KOENA tec: Ko se kava vključi v virtualno elektrarno


Ste vedeli, da ima vsak kavomat za seboj tudi 10 kW moči? In kaj bi pomenilo, če bi vse kavomate iz največjih kavarniških verig na svetu vključili v energetski sistem za uravnavanje porabe? S tem se od lanskega leta ukvarja nemški start-up KOENA tec, ki je s svojim poslanstvom resno začel koncem minulega leta, njihov soustanovitelj Malcolm Yadack pa pravi, da bi lahko sčasoma na podoben način v energetski sistem vključili tudi večje gospodinjske naprave.

In kaj imata torej skupnega čisti premog in kava v virtualni elektrarni? Sofisticirano energetsko rešitev ter obetajoč poslovni model!Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Pet 30°C

 • Sob 28°C

 • Ned 24°C

 • Pon 23°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×