Nastavitve piškotkov
TAB Mežica s kitajskim partnerjem spomladi 2022 v proizvodnjo Li-ion baterij

TAB Mežica s kitajskim partnerjem spomladi 2022 v proizvodnjo Li-ion baterij

Datum: 14. junij 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije

Tovarna akumulatorskih baterij - TAB Mežica bo prihodnjo pomlad v Prevaljah (na lokaciji LEK-a) začela proizvajati litij-ionske baterije. To je danes ob zagonu novega podjetja TAB-Haidi potrdil direktor TAB Mežica Bogomir Auprih. V novem podjetju s kitajskim partnerjem Haidi bo imel TAB Mežica 74-odstotni delež, piše časnik Večer.

Naložba v proizvodnjo litij-ionskih baterij je po pisanju Večera vredna okoli 100 milijonov evrov, pri čemer načrtujejo 300 zaposlitev, 95 delavcev pa bodo prezaposlili in prekvalificirali iz LEK-a. Pogajanja in priprave na lokaciji v Prevaljah, kjer je TAB Mežica kupil LEK-ovo proizvodno halo, so trajala dve leti.

Proizvodnjo naj bi po navedbah časnika Večer zagnali spomladi prihodnje leto in jo nato postopno širili. 

Pri tem je naložba uvrščena tudi na seznam pomembnih investicij, pristojne inštitucije pa so jim, kot pravi Auprih, obljubile pomoč pri pridobivanju potrebnih dovoljenj. Med drugim jih najprej čaka presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno dovoljenje, a večjih težav pri pridobivanju po Auprihovem mnenju ne pričakujejo. 

Ker so pomoči na evropski ravni za visokotehnološke oziroma zelene projekte omejene na 25 odstotkov vrednosti naložbe, realno računajo »kvečjemu na to oziroma na okoli desetino«, je v luči dodeljevanja državne pomoči povedal Auprih. 

Z ustanovitvijo podjetja TAB Haidi bo Skupina TAB, poleg ohranjanja trga svinčenih proizvodov, pridobila potrebno diverzifikacijo produktov in s tem omogočen vstop na nove trge, povezane z litij-ionsko tehnologijo, je na predstavitvi še povedal Auprih. Tako vidijo že zdaj možnost širitve v Severni Makedoniji, pa tudi v Italiji in Španiji - tako v luči konkurenčne delovne sile in večjega trga kot tudi potencialov solarne energije (predvsem v Španiji).

»Skupaj s partnerjem želimo ustanoviti eno izmed vodilnih visokotehnoloških podjetij, ki bo usmerjeno v zelene tehnologije, trajnost in bo na evropskem trgu zagotovilo proizvodnjo kakovostnih in stroškovno učinkovitih produktov najrazličnejšim kupcem,« je po poročanju Večera poudaril Auprih.

Podjetje Haidi je sicer eno od vodilnih hi-tech proizvajalcev litij-ionskih baterij na Kitajskem. K naložbi bo kitajsko podjetje prispevalo opremo, prenos tehnologije, znanje in razvoj, TAB pa bo financiral proizvodne prostore in opremo, zagotovil obratni kapital, vzpostavil tekoče poslovanje podjetja. V projektu pa sodelujejo tudi italijanski in avstrijski partnerji.

Skupina TAB je v letu 2020 ustvarila 299 milijonov evrov prihodkov (337 mio EUR v 2019) in čisti dobiček v višini 22 milijonov evrov (26 mio EUR v 2019). Je pa bila prodajna realizacija TAB Mežica v prvih štirih mesecih letos boljša od lanske in je znašala 86 milijonov evrov (lani v enakem obdobju 75 mio EUR), je še povedal Auprih.  • Ned 14°C

  • Pon 15°C

  • Tor 16°C

  • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×