Nastavitve piškotkov
Švedski start-up se podaja v gradnjo malih jedrskih reaktorjev

Švedski start-up se podaja v gradnjo malih jedrskih reaktorjev

Datum: 15. marec 2022

Avtor: Anton Tigerstedt, Montel

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Nove tehnologije , Jedrska energija

Kärnfull Future, švedski start-up s področja čistih tehnologij, želi v drugem delu tega desetletja začeti z gradnjo malih modularnih jedrskih reaktorjev, kar sicer zahteva spremembo nacionalne zakonodaje na tem področju.

»Vlada tega vprašanja do zdaj še ni obravnavala prednostno, saj ni bilo nobenih konkretnih načrtov za gradnjo novih jedrskih elektrarn. Zdaj pa imamo oblikovan koncept, ki prikazuje, da je zanimanje, da imamo dobavitelje in da imamo zagotovljeno financiranje,« je za Montel povedal soustanovitelj Kärnfull Future John Ahlberg.

Gradnja novih jedrskih objektov je po trenutni zakonodaji na Švedskem dovoljena samo na lokacijah obstoječih elektrarn. Ahlberg kljub temu meni, da bi lahko prvi švedski mali modularni reaktor začel obratovati že leta 2029 – po ustreznih spremembah zakonodaje in licenčnih zahtev ter po pogajanjih z deležniki.

Podružnica Kärnfull Next je s podjetjem GE Hitachi Nuclear Energy tako že podpisala memorandum o soglasju za gradnjo 300 MW malega modularnega reaktorja z vodnim hlajenjem in naravnim kroženjem.

Model ima enako zasnovno in licenčno podlago kot tehnologija večjih vrelnih reaktorjev, s katero imajo na Švedskem izkušnje že v obstoječih jedrskih elektrarnah. Kärnfull Next bo prevzel vlogo nosilca projekta, finančno podporo pa bo zagotovila investicijska družba Corespring.

Financiranje bo potekalo prek zunanjega kapitala, denimo prek pogodb o nakupu električne energije ali drugih odjemnih rešitev, je dodal Ahlberg.

Zanimanje za jedrsko energijo tudi na splošno narašča, kar je posledica njene vključitve v predlagano taksonomijo Evropske komisije za trajnostne naložbe in prizadevanj Unije za omejitev uvoza plina iz Rusije v luči vojne v Ukrajini, so pojasnili v družbi. 

  • Ned 14°C

  • Pon 15°C

  • Tor 16°C

  • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×