Nastavitve piškotkov
SunContract: Prihodnost bo obnovljiva!

SunContract: Prihodnost bo obnovljiva!

Datum: 15. september 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , Ekonomija , En.vizija

Platforma SunContract in njen ustanovitelj Gregor Novak sta v slovenski energetiki dobro znana kot akterja, ki z novimi pristopi pretresata tradicionalne vzorce poslovanja. Prisluhnite njuni zgodbi v najnovejšem videointervjuju Energetike.NET!

SunContract je projekt na osnovi tehnologije veriženja blokov (blockchain), ki je v več pogledih oral ledino. Ob koncu leta 2020 je s konzorcijem partnerskih podjetij za razvojno-raziskovalni projekt pridobil 4,659 milijona evrov nepovratnih sredstev iz programa Obzorje 2020. Še pred tem, leta 2017, je v kampanji množičnega financiranja zbral sredstva v kriptovaluti ethereum v vrednosti 2 milijonov ameriških dolarjev. Podporo je torej tedaj ekipa iskala in našla v »kriptoskupnosti«, ki dotlej z energetiko ni bila povezana, zdaj pa nadaljuje izpolnjevanje svojega poslanstva z gradnjo energijsko samozadostnih skupnosti. Energetska zgodba Gregorja Novaka se je sicer začela, ko še kot študent elektrotehnike ni mogel najti službe.

Pozneje ga je poklicna pot, kot pojasni, vodila k operaterju trga, ki je takrat deloval tudi kot elektroenergetska borza, nato pa k operaterju prenosnega sistema za električno energijo, kjer je pridobil zelo dober občutek za predvidevanje trendov v energetiki. Ker je imel obenem trdno osnovo v informatiki, je kmalu ugotovil, kaj energetiki manjka.

Bil je čas za vstop v energetsko igro


fotovoltaika»Kjerkoli sem delal, sem vedno iskal in poskušal prispevati nove ideje. Tudi če je šlo za državno podjetje, sem hotel dodatno narediti nekaj dobrega za stranke, saj je bil v mojih začetkih razvoj obnovljive energije še v povojih. Tako sem že leta 2007 postavil prvo sončno elektrarno v Sloveniji, in to brez vsakršnih poslovnih koristi. Seveda pa sem hotel tudi te, saj sem v Nemčiji in Italiji, kjer je bil sektor sončne energije precej napreden, videl, da je to mogoče,« pojasnjuje Novak. Prepričan je bil, da je tak poslovni model lahko donosen tudi v Sloveniji.

Tako je, kot pravi, vstopil v (energetsko) igro. Začel je s sončnimi elektrarnami v Sloveniji in nadaljeval s platformo za trgovanje z energijo na osnovi veriženja blokov, za katero je zbral sredstva v kriptovaluti v vrednosti 2 milijonov dolarjev in ki je bila s tem med projekti s prvo javno ponudbo kriptožetonov (ICO) zgodba o uspehu. To je ekipi omogočilo razvoj platforme v zgolj devetih mesecih, kmalu pa je njihov projekt, ki je bil v energetiki nekaj povsem novega in drugačnega, prerasel nacionalne meje.

Energetiko smo združili z digitalnim, pravi Novak in dodaja, da kot podjetni moraš biti vedno korak pred drugimi. Taka miselnost jim je pomagala, ko se je državna podpora za sončno energijo začela zmanjševati. Tudi njihove poprejšnje naložbe v sončno energijo, ki so jih zagnali brez večjih poslovnih pričakovanj, so se poplačale, saj je kot ustanovitelj tedaj edinega podjetja za sončno energijo verjel v svoj energetski koncept – koncept, ki vedno vključuje skupnost.

Usmerjanje posameznikov in skupnosti na pot energijske samozadostnosti


SunContract in njegova matična družba Sonce energija zdaj vzpostavljala energijsko samozadostne skupnosti in v svojo mrežo za energijo iz obnovljivih virov še vedno sprejemata vse zainteresirane posameznike.

fotovoltaika, vetrnice»Vsakdo, ki proizvaja elektriko iz obnovljivih virov – sonca, vetra ali vode –, se lahko pridruži platformi SunContract in deli svojo proizvodnjo z drugimi. Udeleženci lahko trgujejo med seboj po načelu »vsak z vsakim« (P2P), se dogovorijo za ceno in opravijo izmenjavo. Dejansko omogočamo vsem strankam aktivno poslovanje v energetiki. S tem omogočamo skupnosti, da vlaga več v obnovljive vire in postaja bolj energijsko samozadostna. Tako ljudi ali podjetja ali celotne vasi ali mesta spreminjamo v samozadostna območja,« pojasni Novak.

Nadalje na kratko opiše poslovni model platforme SunContract: »Ne zaračunavamo pristojbin za kupovanje in prodajanje energije kot konvencionalna energetska podjetja. Financiramo se kot energetska tržnica za borze, ki jim za svojo storitev zaračunavamo manjše nadomestilo za transakcijo. Ubrali smo povsem drugačen pristop, izbrali povsem drugačen poslovni model.«

Danes je njihov cilj pridobiti na platformo milijon strank.

Vsak neuspeh naredi človeka močnejšega – in enako je s podjetjem!


13 09 GregorNovak prvČeprav je zanje Evropa »najprijaznejša destinacija«, se razgledujejo zelo široko, zato med drugim decembra načrtujejo udeležbo na razstavi Expo v Dubaju. Pri tem Novak omeni njihov začetni neuspeh v Dubaju pred nekaj leti in za mlade podjetnike doda navdihujočo misel, da po neuspehu ne gre obupati. Tudi največji športniki morajo trenirati, poudari.

Glede aktualnih razmer pravi, da je bilo pandemsko leto za SunContract večinoma leto priložnosti. Zaposlili so 15 novih sodelavcev, intenzivirali dejavnost in se posvetili še dodatnemu izboljšanju organizacijske klime v podjetju. V tem smislu Gregor Novak potrjuje nepisano pravilo, da je mogoče vsako krizo spremeniti v priložnost – tudi v energetiki, ki je z obilico zakonodaje močno regulirana.

Naj omenimo, da bo letos podjetje zaposlilo še najmanj 15 novih sodelavcev in okrepilo svoje projekte na področju obnovljivih virov. Konec koncev bo prihodnost obnovljiva, poudarja Novak. »Seveda v kombinaciji s shranjevanjem energije, pri čemer bodo metode različne, ne bo šlo samo za baterijske hranilnike. Uporabljal se bo še vodik, nekaj bo konvencionalnega shranjevanja, vsekakor pa mislim, da bomo na koncu v celoti prešli na obnovljive vire in bomo tako lahko ohranili planet za prihodnje generacije.«

Več pa v videointervjuju, v katerem Gregor Novak pove nekaj več o svoji osebni zagonski podjetniški izkušnji in o tem, kaj potrebuješ za uspeh v energetiki.

Za več informacij o platformi SunContract obiščite njeno spletno stran https://suncontract.org.

Videointervju si lahko ogledate TUKAJ.

Produkcijo videa financira ameriško ministrstvo za zunanje zadeve in podpira WorldChicago.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Ned 4°C

 • Pon 2°C

 • Tor 4°C

 • Sre 3°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×