Nastavitve piškotkov
Slovenska inovacija, ki predela odpadno plastiko v pogonska goriva in elektriko

Slovenska inovacija, ki predela odpadno plastiko v pogonska goriva in elektriko

Datum: 28. maj 2020

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije

Med tremi slovenskimi start-upi se je v okviru InnoEnergyjevega izziva PowerUp! predstavilo tudi podjetje GET eco, ki rešuje okoljski problem mešane odpadne plastike. S pomočjo prototipnega stroja, ki je še v razvojni fazi, testirajo predelavo mešane odpadne plastike s tehnologijo pirolize (depolimerizacija) v nove proizvode, ki bodo nadomeščali osveževalce bitumna v recikliranem asfaltu, in v pogonska goriva (dizel, bencin) ter električno energijo, z več kot 90-odstotnim izkoristkom. Getecova rešitev je sicer namenjena komunalnim podjetjem, embalažnim družbam in gospodinjstvom in kot poudarja direktorica podjetja Tadeja Brajnik, se je ideja rodila v porodnišnici.

20200127 105644 pet»Ob rojstvu sina sem v bolnišnici spremljala, koliko stvari je namenjenih samo za enkratno uporabo, od plenic, pincet, prtov, različnih tamponov, vrečk do zaščitne opreme. Vse to je bilo že po nekaj trenutkih uporabe zavrženo in na koncu končalo v sežigalnici v tujini ali na odlagališču odpadkov. Takrat sem spoznala tudi mlado doktorico kemije, ki je raziskovala sestavljanje in razgradnjo plastike na znanstvenem nivoju. Skupaj sva razmišljali, kako lahko izboljšava svet, v katerega sva ravnokar rodili sinova,« je o začetkih povedala Brajnikova.

Po informacije sta se mladi mamici nato obrnili na lokalni razvojni center, kjer so hitro našli skupen jezik in začeli sodelovati. Pri razvoju rešitve jih je podprl tudi oče Brajnikove, ki ima lastno kovinsko-predelovalno obrt in skupaj so se prijavili na razpis za razvojna sredstva Slovenskega podjetniškega sklada ‘P2 2019’, katerega pogoj je bil ustanovitev novega start-up podjetja. »Cilj, ki ga še danes zasledujemo, je izgradnja popolnoma delujočega prototipnega stroja za predelavo mešane odpadne plastike v pogonska goriva in elektriko. Stroj je unikat v slovenskem in evropskem prostoru.«

Kot pojasnjuje sogovornica, lahko v procesu pri relativno nizkih temperaturah predelajo umazani plastični odpad v zelo uporabna pogonska goriva (dizel, bencin, osveževalec asfalta) in iz energetsko bogatega sinteznega plina proizvedejo električno energijo. »Proces je zaprtega tipa, projektiran po načelu krožnega gospodarstva.« S pomočjo procesa lahko tako v 30 minutah predelajo mešano odpadno plastiko, ki bi se sicer v naravi razkrajala dobrih 400 let. 

Kljub temu, da njihove storitve in proizvodi še niso na trgu, saj se še nahajajo v fazi testiranja, optimizacije in modifikacije procesov, so potencialni industrijski partnerji že izkazali veliko zanimanje za sodelovanje, nakup in implementacijo njihove rešitve v njihove proizvodne procese. »Zanimivo pa je dejstvo, da so potencialni tuji partnerji iz sosednje Avstrije, Nemčije in Italije mnogo bolj vztrajni pri želji po sodelovanju kot pa domači ljudje, ki verjetno ne prepoznajo potenciala,« je pripomnila Brajnikova. 

20200426 165407V podjetju so si za letos zadali cilj, da dokončajo testiranja in pridobijo potrebne certifikate za trženje izdelka in storitev. »V začetku prihodnjega leta načrtujemo nadgraditev sistema v mobilno enoto, ki bo lahko izvajala predelavo odpadne plastike po vsej Evropi, ob hkratni proizvodnji 50 kWh električne energije. V prihodnjem letu načrtujemo tudi izgradnjo vsaj 10 strojev za trg, ob izdatni investiciji pa je omejitev samo nebo.« 

O novi resničnosti, ki nam jo je pokazala epidemija novega koronavirusa, Brajnikova pravi, da nam je narava pokazala, kako ranljivi smo kot družba v obstoječem ekonomskem sistemu, ki mnogokrat ni vzdržen in postavlja kapital pred zdravje ljudi in okolje, v katerem živimo. »Vsaka sprememba je lahko tudi priložnost in ta nam je pokazala še večjo potrebo po našem izdelku na trgu, saj moramo učinkovito predelati kupe odpadne zaščitne opreme, embalaže, mask in rokavic.« 
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Tor 26°C

 • Sre 25°C

 • Čet 24°C

 • Pet 26°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×