Nastavitve piškotkov
Slovenija zagnala nacionalno testno blockchain infrastrukturo

Slovenija zagnala nacionalno testno blockchain infrastrukturo

Datum: 18. december 2019

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Nove tehnologije

Slovenija je kot prva država v EU zagnala nacionalno testno blockchain infrastrukturo SI-Chain, ki bo omogočala testiranje obstoječih in novih blockchain aplikacij za javni in zasebni sektor. Slovenija je namreč postala prva v EU, ki blockchain infrastrukturo testira na državni ravni, kmalu po tem, ko je lastne sorodne načrte oktobra letos objavila Kitajska. Znotraj evropskega okvira to pomeni, da bo Slovenija aktivno sodelovala pri vsaki storitvi, ki se bo odvijala na širši evropski blockchain infrastrukturi, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

internet, digitalizacija, podatki pixabaySI-Chain je razvilo inovativno tehnološko podjetje Hashnet, ki jo je z namenom testiranja in kasnejše uporabe v Sloveniji vzpostavilo s partnerskim podjetjem - slovenskim telekomunikacijskim podjetjem Telemach, in sicer novembra 2019, pravijo na MGRT. Pojasnjujejo, da v tej fazi tehnološka rešitev omogoča izvajanje transakcij in ustvarjanje pametnih pogodb in da je Hashnet tehnologija »ena od najhitrejših in energetsko učinkovitih tehnologij na globalni ravni«.

Direktor Hashnet Slovenija Tadej Slapnik je poudaril, da je ambicija Hashnetove tehnološke rešitve integracija tehnologije v poslovne modele podjetij in javnih institucij z največjho hitrostjo transakcij, ki je zdaj možna na svetovni ravni, navaja MGRT.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril pomen vpliva blockchain tehnologije za gospodarski razvoj, učinkovitost, produktivnost in konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Na MGRT so ob tem omenili, da so v letu 2018 objavili razpis za demo/pilotne projekte, na katerem je bilo na voljo 73 milijonov evrov, ki so bili dodeljeni projektom, ki načrtujejo uporabo tako blockchain tehnologije (65 % izbranih projektov), umetne inteligence (74 %) ter ostalih konvergenčnih tehnologij, kot so internet stvari, strojno učenje, velepodatki, prediktivna analitika, virtualna in obogatena resničnost, 3D ipd.

»Številne rešitve se oblikujejo na področjih pametnih tovarn, pametnih mest in skupnosti, mobilnosti, krožnega gospodarstva, energetske učinkovitosti, trajnostnega turizma in ostalih področjih pametne specializacije Slovenije. Na državni ravni pa bodo omogočile oblikovanje takih zakonodajnih predlogov, ki bodo omogočili prilagajanje toge zakonodaje novim tehnologijam, zato ministrstvo v okviru novele zakona o gospodarskih družbah tudi že uvaja institut »pametnih pogodb«, s perspektivo za ustvarjanje podlage za opredelitev pametnih pogodb in regulatornega peskovnika - testnega okolja za določena področja javnega in zasebnega sektorja,« še sporočajo z MGRT.

Dodajajo, da je v mednarodni javnosti Slovenija prepoznana kot vzor sodelovanja javnega in zasebnega sektorja na področju blockchain tehnologij, kar se kaže v nedavni pridružitvi Slovenije k skupini držav prijateljic digitalnih tehnologij, ki deluje v okviru OZN.

»Evropska komisija je prepoznala Slovenijo kot eno najbolj naprednih držav na področju blockchaina in umetne inteligence, zato bo prvi pilotni regijski sklad za financiranje blockchain in start-up podjetij s področja umetne inteligence postavila prav v Slovenijo, v skupni vrednosti 40 milijonov evrov za Slovenijo in Hrvaško. Sklad bo bistveno prispeval k razvoju start-up podjetij in projektov na področju blockchaina in umetne inteligence. Dinamika razvoja tehnologije je danes izjemna in najhitrejša v vsej človeški zgodovini. K tej dinamiki prispevajo tako podjetja, ki razvijajo vrhunske inovativne tehnološke rešitve, kot tudi celotna družba in skupnost: zato je prav humanizacija tehnologije naslednji velik izziv, s katerim se bo morala soočiti moderna družba,« je poudaril minister za kulturo Zoran Poznič, še dodaja MGRT.

 • Sob 28°C

 • Ned 31°C

 • Pon 34°C

 • Tor 33°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×