Nastavitve piškotkov
Proizvodnja zelenega vodika bi lahko leta 2030 padla pod 2 EUR/kg; napovedanih več kot 750 vodikovih projektov

Proizvodnja zelenega vodika bi lahko leta 2030 padla pod 2 EUR/kg; napovedanih več kot 750 vodikovih projektov

Datum: 01. december 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Zemeljski plin , Emisije CO2 , Vodik

Stroški proizvodnje zelenega vodika z obnovljivo energijo naj bi padli, zmogljivosti za njegovo proizvodnjo v Evropi in bližnjih državah pa bodo verjetno presegle trenutne cilje do leta 2030, so po poročanju Euractiva ta teden sporočili uradniki Evropske unije (EU). V ponedeljek se je pričel tudi evropski teden vodika, evropsko zavezništvo za čisti vodik pa je v torek napovedalo vrsto obsežnih projektov, ki jih bo evropska industrija izvajala na področju vodika, med drugim v Sloveniji.

Do zdaj je bil zeleni vodik veliko dražji od različic, proizvedenih z uporabo fosilnih goriv, ​​vključno s prevladujočim ‘sivim’ vodikom, ki se opira na zemeljski plin.

Toda visoke cene plina zaradi velikega povpraševanja in nižjih zalog v evropskih skladiščih so zvišale stroške proizvodnje ‘fosilnega’ vodika, kar pomeni, da lahko čistejša tehnologija začne tekmovati, je na dogodku v Bruslju dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, poroča Euractiv. 

»Zaradi trenutnega dviga cen plina, ki ga vidimo, je lahko zeleni vodik danes celo cenejši od sivega vodika,« je povedala von der Leynova.

Zaradi napovedi, da bo hladnejše vreme trajalo dlje, kot je bilo pričakovano, so se cene plina za januar 2022 na nizozemskem plinskem vozlišču TTF povzpele včeraj povzpele celo nad 100 EUR/MWh, ob koncu trgovanja pa padle pod 92 EUR/MWh, kažejo Montelovi podatki. 

Ekonomičnost proizvodnje zelenega vodika po navedbah von der Leynove dodatno povečuje tudi visoka cena emisijskih kuponov, ki spodbuja odmik od fosilnih goriv. Cena referenčne pogodbe za emisijske kupone (EUA) za december 2021 znaša trenutno 75,26 evra na tono, kar je 1,05 evra več kot ob zaključku ponedeljkovega trgovanja. V ponedeljek so sicer cene na borzi Ice Endex dosegle najvišjo raven s 75,76 evra na tono.

Leta 2020 so lahko proizvajalci sivi vodik pridobili za približno 2 evra na kilogram, v primerjavi s kar 6 evri na kilogram za zeleno različico, ocenjuje po poročanju Euractiva industrija.

Von der Leynova je ob tem pripomnila, da bi zeleni vodik do leta 2030 lahko stal manj kot 1,8 evra na kilogram.

 

Nastanek evropske vodikove industrije

 

Letošnji evropski teden vodika je zaznamoval tudi javni začetek partnerstva za čisti vodik kot naslednika Skupnega podjetja za gorivne celice in vodik. Evropsko zavezništvo za čisti vodik je v torek tako že napovedalo vrsto obsežnih projektov, ki jih bo evropska industrija izvajala na področju vodika. Načrt vključuje več kot 750 projektov, so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Projekti segajo od proizvodnje čistega vodika do njegove uporabe v industriji, mobilnosti, energiji in stavbah, pod enega teh projektov - Koridor brezemisijske mobilnosti (ZEMC-S Zero Emission Mobility Corridor) - pa se je podpisal tudi slovenski Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Kot pojasnjuje Komisija, je cilj »dinamičnega seznama projektov (…) zagotoviti pregled nad projekti na področju vodika, spodbuditi nastanek evropske vodikove industrije, z omogočanjem mreženja in povezovanja, predstaviti projekte in jim zagotoviti prepoznavnost pri potencialnih vlagateljih«.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem pojasnil, da načrt za podporo obsežnemu uvajanju tehnologij čistega vodika do leta 2030 vključuje naložbe, podporni zakonodajni okvir ter spodbujanje partnerstva med industrijo, vladami in civilno družbo. Do leta 2025 naj bi se po njegovih navedbah začelo izvajati več kot 600 projektov. • Pon 36°C

 • Tor 32°C

 • Sre 32°C

 • Čet 32°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×