Nastavitve piškotkov
PowerUp! 2020: Volna namesto plastike

PowerUp! 2020: Volna namesto plastike

Datum: 26. junij 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekologija , En.vizija

V okviru svojega programa za okrevanje Evropska unija spodbuja vrednostne verige – tudi v energetiki in še posebej na področju razvoja baterij, je v uvodnem delu izziva PowerUp!, najpomembnejšega tekmovanja za inovativna podjetja in poslovne rešitve v regiji, dejala direktorica za inovacije pri EIT InnoEnergy Elena Bou. Boujeva je ob tem ponovila besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je dejala, da morda prihaja cepivo za COVID-19, ni pa nobenega 'cepiva' za podnebne spremembe, zato je po mnenju Elene Bou nujno ustrezno ukrepanje gospodarstev. V tej luči si tudi InnoEnergy, evropski pospeševalnik inovacij in podjetništva na področju trajnostne energetike, prizadeva za spodbujanje in krepitev portfelja startupov, ki prinašajo rešitve in predstavljajo odgovore na podnebne izzive. Preverite, kateri so finalisti letošnjega PowerUp!-a, ki skušajo zagotoviti svoj košček v tem mozaiku!

PowerUp!-ovi startupi, ki so pogumno 'zagrizli' v plastiko


GreenbinOlena Sydorenko iz poljskega startupa Greenbin je predstavila možnost recikliranja plastenk, s katero računajo na domala neomejen potencial globalnih trgov.

PolylabsNa plastiko pa 'stavijo' tudi v latvijskem startupu Polylabs, ki proizvaja bio poliol iz obnovljivih materialov, na primer oljne ogrščice pa tudi iz odpadne plastike, je povedal Polylabsov ustanovitelj Kristians Grundstuks.

PoliloopBoj proti plastiki pa je napovedal tudi madžarski startup Poliloop, ki je ustvaril 'koktajl' štirih bakterij, ki skupaj konzumirajo plastiko. Dve od teh še nista bili opisani, dve pa nista bili nikoli uporabljeni v ta namen, je povedala Liz Madaras, ki je povedala, da želijo v podjetju ponuditi rešitev za industrijo, v širšem smislu pa si želijo prispevati k rešitvi problema, da od 300 milijonov ton plastike, kot je letno proizvedemo na svetovni ravni, učinkovito recikliramo le dva odstotka.

WoolaAlternativo plastiki pa je na področju e-trgovine oz. konkretno pri paketih, ki navadno vsebujejo ogromno plastične embalaže, našel estonski startup Woola, ki je zaživel komaj lani, danes pa že sodeluje z več e-trgovinami. Rešitev so našli, kot nakazuje že njihovo ime – v volni. Kot je povedala Anna-Liisa Palatu, startup meri na uspeh na globalnem trgu.

Obogatena in virtualna resničnost – v startupovski realnosti


TroiaNa mednarodnih trgih pa že deluje tudi podjetje TROIA, zmagovalec slovenskega tekmovanja PowerUp! (VEČ), ki se je predstavil s platformo TROIA AR (obogatena resničnost) – ta s pomočjo AR očal, tablic ali telefonov, prikaže računalniško generirane ključne podatke v realnem času in s tem omogoči izjemne izboljšave v smislu operativne odličnosti in kvalitete pri delu, in to za vse industrije in za različne organizacije, je povedal Matjaž Breznik. Preberite tudi: Zmagovalec TROIA: Z novimi tehnologijami do optimizacije delovnih mest in poslovanja

Pocket VirtualityObogatena resničnost pa je v fokusu tudi češkega zmagovalca nacionalnega tekmovanja PowerUp! – startupa Pocket Virtuality, ki razvija sofisticirane sisteme za virtualno in obogateno resničnost, rešitve pa ponujajo na področjih inženiringa, pametnih mest in medicine.

AirliefDelno se slednje dotika bolgarski Airlief, ki po besedah Petra Zhivkova ponuja protivirusno masko, ki pa obenem obvaruje tudi pred onesnaženjem v mestih.

ViezoNadalje je Donat Ponamariov iz litovskega startupa Viezo predstavil Viezovo rešitev pretvorbe vibracij v energijo za napajanje brezžičnih IoT senzorjev, pri čemer podjetje že sodeluje z družbami, kot so denimo Siemens, Infrabel, Sintgel, Husqvarna, za letos pa načrtujejo prihodke v višini 100 evrskih tisočakov.

Na področju mobilnosti v ospredju hitrost polnjenja in plačevanja


WattoSkok z lanskoletnih 200 tisočakov in letošnjih treh milijonov skok na 24 milijonov v prihodnjem letu pa načrtuje romunski startup Watto, ki ponuja pametni, ultra hiter polnilni sistem, zasnovan tako za osebne električne avtomobile kot za velika komercialna vozila, je povedal Daniel Pintilie.

Biotron LabsSpodbujanje e-polnjenja s pomočjo rešitve https://mobilyze.it pa ponuja tudi slovaški startup Biotron Labs, ki ga je predstavil Pavol Magic, medtem ko je Duje Roje iz hrvaškega startupa Eazy Oil predstavil njihov sistem samodejnega plačila na bencinskih črpalkah s prepoznavanjem registrskih tablic, kar povečuje pretok vozil na bencinskih črpalkah in prispeva k zmanjšanju zastojev, obenem pa uporabnikom omogoča enostavno in hitro plačilo goriva ter enostavno shranjevanje računov v EazyOilovi aplikaciji.
Eazy Oil

TyphoonHillNa učinkovitost in zmanjševanje stroškov – toda v elektroenergetskem sistemu – pa stavi tudi startup TyphoonHill, ki po besedah Aleksandra Kavgića s svojim univerzalnim operacijskim sistemom omogoča agregacijo in nadzor razpršenih virov energije in pametnih naprav.

Podnebne spremembe nalagajo velika poslanstva (zaenkrat malim) startupom


Blink EnergyČe je Elena Bou uvodoma že omenila podnebne spremembe, pa se velja na te spomniti ob turškem startupu Blink Energy z inovativno rešitvijo Plectron, ki preprečuje nastanek ledu na električnih vodih s stresanjem snega in hkratnim zagotavljanjem podatkov o stanju vodov. Izdelek Plectron zazna nastanek snega in ga nežno strese z električnih vodov, preden sneg postane led, je povedal Mustafa Kemal İşen.

SolmeyeaNa letošnjem finalu izziva PowerUp! se je predstavil še grški startup Solmeyea, ki se predstavlja kot 'hibridno podjetje', ki združuje bio- in čiste tehnologije ter kmetijstvo, za poslanstvo pa so si zastavili prispevati k zadovoljitvi prehrambnih potreb hitro rastoče svetovne populacije ob hkratnem omiljenju podnebnih sprememb. Njihova tehnologija temelji na uporabi ogljikovega dioksida z vertikalnim gojenjem mikroalg, je pojasnil Vasilis Stenos.

Zmagovalci 2020: Woola, Watto, Pocket Virtuality in TROIA


PowerUp 2020Letošnjo žirijo PowerUp! tekmovanja so sestavljali vodja inoviranja v ukrajinski družbi DTEK Oksana Prykhodko, vodilna partnerica in ustanoviteljica sklada tveganega kapitala Experior Marzena Bielecka, vodja področja prometa in mobilnosti v družbi EIT InnoEnergy Jennifer Dungs, direktor za srednjo Evropo v družbi EIT InnoEnergy Jakub Miler in soustanovitelj agencije za urbano tehnologijo Urban Impact Dominik Zalewski.

Zmagovalec WoolaPrvo mesto je pripadlo estonski Wooli, drugo litovskemu startupu Viezo, tretje mesto pa češkemu Pocket Virtuality. Po glasovanju publike je največ glasov pripadlo slovenskemu startupu TROIA.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Tor 6°C

 • Sre 5°C

 • Čet 4°C

 • Pet 3°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×