Nastavitve piškotkov
PowerUp! 2019: Evropska unija dobrim idejam namenja številne priložnosti

PowerUp! 2019: Evropska unija dobrim idejam namenja številne priložnosti

Datum: 05. april 2019

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: OVE in URE , Energetska politika , Nove tehnologije , Start-up

Evropska unija ponuja zares velike priložnosti majhnim in srednje velikim podjetjem, pa tudi mladim inovatorjem in start-upom. Toda kdor želi prejeti finančno podporo, potrebuje odlično idejo in projekt, je na slovenskem finalu največjega tekmovanja za inovativne start-upe s področja čistih tehnologij PowerUp! 2019, ki je v četrtek potekal na Ljubljanskem gradu, poudarila Romana Jordan, pomočnica direktorja Instituta Jožef Stefan (IJS). Evropski poslanec Franc Bogovič pa je izrazil prepričanje, da je z dobro idejo danes laže priti do financiranja kot nekoč.

 DXL0547Romana Jordan je na dogodku dejala, da je notranji trg za Unijo izjemno pomemben, energetika pa je del tega trga. Tako imenovani zimski energetski sveženj Evropske komisije, uradno poimenovan 'Čista energija za vse Evropejce', prinaša »energetskim podjetjem stabilno in čvrsto regulativno osnovo«, Unija pa si kakovostno, stabilno okolje za inovacije prizadeva zagotavljati in podpirati tudi s programi, kakršna sta Obzorje 2020 in novi program Obzorje Evropa, je pojasnila Jordanova, ki je sicer tudi članica upravnega odbora Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) in predsednica administrativnega odbora Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER).

Po njenih besedah je energija prednostno področje tudi v omenjenih programih. »Pomembno je, da imajo podjetja možnost konkurirati na različnih področjih, ne zgolj v energetiki, temveč denimo tudi na področju kibernetske varnosti. Priložnosti poleg tega ponujajo tudi strukturni in kohezijski skladi,« je dodala.

 DXL0576»Največji izzivi so trenutno povezani s podnebnimi spremembami, ki so glavna gonilna sila evropskih politik,« pa je dejal Bogovič, ki je bil v preteklosti župan »jedrske občine« Krško in minister za kmetijstvo in okolje v slovenski vladi. Bogovič je omenil, da tudi Junckerjev naložbeni načrt prinaša številne priložnosti za podjetja z dobrimi idejami.

Za mlade se ponujajo še dodatne priložnosti, sredstva za program Erasmus se bodo denimo najmanj podvojila, je povedal Bogovič in pojasnil, da bo proračun programov Obzorje in Erasmus težji za 60 milijard evrov.

Pri raziskavah igra pomembno vlogo tudi država


 DXL0580Romana Jordan je sicer poudarila, da »nas raziskovalci in znanstveniki pozivajo, da moramo pri energetski tranziciji ukrepati hitreje« in da je treba težave, ki se jih trudimo reševati, ločiti od ideoloških vprašanj. Zaradi izzivov, s katerimi se soočamo, se ne odzivamo dovolj hitro. »Zakaj se ne bi bolj posvečali resničnim težavam – virom energije, podnebnim spremembam ipd.? Evropsko vlaganje v rešitve, ki naslavljajo te težave, lahko prinese zelo konkretne rezultate,« je prepričana Jordanova.

Kljub vsemu pa za prihodnost ostaja optimistična, saj zaupa v trdno pravno osnovo. »Z upanjem me navdaja tudi, ko vidim toliko dobrih idej, tudi tukaj v Sloveniji,« je dejala in ob tem dodala, da znanstveniki na IJS razvijajo posebne magnete na področju obnovljivih virov. Inštitut ima tudi močne oddelke za informacijsko-komunikacijske tehnologije, ki sodelujejo s podjetji pri razvoju tehnologij za fleksibilna in dinamična omrežja, kakšne bomo potrebovali zaradi decentralizacije. Poleg tega pa se skoraj vse jedrske raziskave v Sloveniji opravljajo prav na IJS. »Tam imamo bistre ljudi,« je poudarila Romana Jordan.

 DXL0545Optimističen je tudi Bogovič. »Podnebne spremembe so realnost in najpomembneje je, da se mladi tega zavedajo. Podnebne spremembe so glavna gonilna sila izzivov in sprememb. Pojavile so se številne nove tehnologije, denimo blockchain, ki si jih še pred nekaj leti nismo mogli niti zamisliti. Najpomembnejši motor v tem razvoju bodo podjetja,« meni Bogovič, Jordanova pa je se je sicer strinjala, da so podjetja eden ključnih dejavnikov, a da po pomembnosti ne presegajo državnih naložb.

»Podjetja vlagajo v tehnologije, ki se razvijejo v okviru temeljnih raziskav, te pa financira vlada. Zato je pomembno, da države vlagajo tako v temeljne kot uporabne raziskave,« je poudarila Jordanova.

Bogovič pa je še izrazil prepričanje, da bodo »cilji (podnebni, op. p.), ki so danes zelo ambiciozni, dejansko doseženi, v nekaterih državah celo predčasno«.

Preberite tudi intervjuja z Romano Jordan in Francem Bogovičem, ki sta bila nedavno objavljena na našem portalu!Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.

 • Ned 22°C

 • Pon 22°C

 • Tor 24°C

 • Sre 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×