Nastavitve piškotkov
PowerUp! 2018, Andy Baynes: Energetska podjetja v prihodnosti bolj platforme kot storitve

PowerUp! 2018, Andy Baynes: Energetska podjetja v prihodnosti bolj platforme kot storitve

Datum: 31. maj 2018

Avtor: Jasna Kofol, Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija

Ponedeljkov slovenski finale največjega tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018 na Ljubljanskem gradu je poleg najobetavnejših slovenskih energetskih start-upov gostil Andyja Baynesa, nekdanjega vodilnega pri podjetjih Apple, Nest in Google, ki je tudi investitor v inovacije in start-upe ter eden od mentorjev ABC pospeševalnika start-upov v Ljubljani. Poudaril je, da lahko velika energetska podjetja s pomočjo start-upov prosperirajo in se približajo svojim uporabnikom. V intervjuju z direktorico Energetike.NET Alenko Leno Klopčič je povedal tudi, kakšnih prebojnih novosti se lahko energetski sektor nadeja v prihodnosti in kako lahko velika podjetja dosežejo večjo vključenost potrošnikov.

andy baynes1Nam lahko za začetek zaupate, po kakšnem principu kot investitor ocenite, ali ima start-up potencial za rast in uspeh v svetu?

Gre za enostaven recept s tremi najpomembnejšimi sestavinami: v prvi vrsti so to ljudje, tako ustanovitelji kot cela ekipa, ki morajo imeti ne le idejo, temveč tudi talent in inženirska ali upravljavska znanja. Predvsem pa morajo biti izjemno ambiciozni, saj je delo v start-upu, ne glede na to, ali razvija spletno platformo, programsko ali strojno opremo, težavno. Zahteva ogromno osebnega angažmaja in trdega skupinskega dela. Ambicija, pogon in energija ekipe so ključni za uspeh ali neuspeh ekip, še zlasti v prvih letih poslovanja. Drug kriterij je intelektualna lastnina podjetja, ne nujno v njeni tradicionalni obliki ampak tudi mehkejši, kot je na primer kakovost vstopa na trg ali storitev. Tretji kriterij pa je čas: vprašati se moramo, ali je trg oziroma segment v določenem trenutku dovolj pripravljen za disrupcijo. V Applu na primer nismo bili nujno prvi na trgu z neko tehnologijo, smo pa vedno skušali zasesti tisti prostor na trgu, kjer smo lahko premagali konkurenco v ustvarjanju dobre nakupne izkušnje.

Kje pa je prostor za disrupcijo v energetskem sektorju?

Odvisno od tega, ali govorimo o pridobivanju, prenosu ali upravljanju s strankami. Priložnosti so na vseh ravneh. Če si start-up z malo kapitala, je največ potenciala na strani uporabnikov, če imaš veliko kapitala pa je veliko priložnosti na strani pridobivanja. Je pa resnično uporabno za velika podjetja, korporacije, če start-upi uspejo odkriti načine zanje, kako vključevati uporabnike in doseči njihovo zanimanje za energetska podjetja. Povprečno podjetje ima glede na raziskave namreč le štiri minute uporabnikove vključenosti na leto, kar pa ni dovolj, če se želi razširiti in diverzificirati svoj model zagotavljanja donosnosti. S strankami se morajo začeti pogovarjati na drugačen način in v tej točki jim start-upi lahko pomagajo.

Kako lahko tradicionalna podjetja dosežejo večjo vključenost potrošnikov?

andy baynes2Imajo predvsem dve možnosti: lahko namenijo več sredstev v to v smislu odpiranja skladov, razpisovanja hackatonov za ustvarjanje zanimanja med mladimi ambicioznimi podjetniki z univerz, kar lahko upravljajo tudi univerze same. Druga možnost pa je na samem področju upravljanja v energetskih podjetjih: treba je odpreti pozicije za mlajše menedžerje, ki bodo usmerjeni k rasti, odprti za novosti in tudi tveganja, ob obstoječih starejših menedžerjih, ki bodo poskrbeli za stabilnost in varnost omrežja. Obstajajo dobri modeli, po katerih lahko podjetja sponzorirajo bolj tvegane projekte zunaj svoje krovne korporativne kulture, ko ti dosežejo točko stabilnosti in samostojnosti, pa jih lahko vključijo v svoje poslovanje.

Obstaja še kakšen dokazan model za uspešna partnerstva na tem področju?

Večja energetska podjetja v Evropi in Ameriki mlada inovativna podjetja ne le vključujejo, temveč jim tudi pomagajo rasti. Nemški E.ON in ameriško podjetje Georgia Power sta dober primer tega.

Kakšna prebojna novost nas čaka v energetskem sektorju?

Na strani pridobivanja energije so gotovo nekateri futuristični vidiki, a počakajmo, kaj nam ima pokazati Elon Musk. Kar se tiče osredotočenosti na stranke, pa mislim, da lahko pričakujemo glasovno procesiranje, glasovne platforme preko naprav, kot so Amazon Alexa, Google Home, Apple Home Hub in druge ‒ tovrstne novosti bodo po mojem mnenju dominirale v interakciji med člani gospodinjstva in energetskimi podjetji. S tem pa se bo za energetska podjetja odprla možnost, da postanejo bolj platforme kot storitve.

Katere prebojne rešitve razvijajo energetski start-upi, ki so se predstavili na ponedeljkovem PowerUp! slovenskem finalu, pa si preberite v prispevku PowerUp! 2018: Najboljša slovenska rešitev na področju čistih tehnologij je nov urbani vir vode myWaterTa prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Ned 14°C

 • Pon 15°C

 • Tor 16°C

 • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×