Nastavitve piškotkov
Power Up! Hrvaška: Od pametnega števca do pametnega načrtovanja poti – in dojenčkov!

Power Up! Hrvaška: Od pametnega števca do pametnega načrtovanja poti – in dojenčkov!

Datum: 08. maj 2018

Avtor: Alenka Lena Klopčič, Zagreb

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija

Pametni števec, ki spremlja tako mikro proizvodnjo kot porabo energije, obenem pa še daljinsko izklaplja naprave, ko jih ne potrebujemo. Modul, v katerem se 'skrivajo' IoT, UI in strojno učenje. Aplikacija za stroškovno in logistično učinkovito mobilnost pa maksimalno 'energetsko pametno' kolo in 'WePark' namesto 'WeWork-a'. In ali so še junaki, ki se poslužujejo okolju prijaznejše mobilnosti? Morda še nekje 'na poti na ta svet', kot je ponazoril eden od sedmerice start-upov, ki so se predstavili na ponedeljkovem nacionalnem tekmovanju Power Up!, katerega nosilec je sicer največji evropski energetski pospeševalnik InnoEnergy, v Zagrebu. – Slovenski finale sledi v ponedeljek, 28. maja, na Ljubljanskem gradu, pripravlja pa ga ABC pospeševalnik, ki je InnoEnergyjev lokalni partner v Sloveniji.

IMG 2109Sočasno spremljanje proizvodnje in porabe energije, obenem pa tudi možnosti izključevanja naprav – ta celovitost je tudi njihova glavna prednost pred konkurenco - omogoča pametni števec Enny, ki si prizadeva za 100.000-evrsko investicijo za nadaljnji razvoj storitve, je povedal Stipo Kasalo iz istoimenskega podjetja, ustanovljenega pred komaj dvema mesecema.

Internet stvari, umetna inteligenca in strojno učenje pa povezuje start-up MVT-Solutions (MVT stoji za 'Mobile Vehicle Technology'; op.p.), katerega glavna prednost je predvsem zagotavljanje prihrankov energije, in to tako za mala kot za velika podjetja, je nanizal Ivan Golubić in dodal, da to, dve leti staro, podjetje sedaj potrebuje 300.000-evrsko investicijo, s katero bodo pokrili strošek nadaljnjega razvoja in izboljšanja modula, »ki bo s tem še v večji prednosti pred konkurenčnimi napravami«.

Ko ne vemo, kdaj pelje naš avtobus, vlak ali trajekt, se obrnemo na aplikacijo Vollo, ki ponuja ne le vozne rede, ampak tudi cene in omogoča povezovanje morebitnih prepletenih povezav med več prevoznimi sredstvi, je predstavil start-up Vollo Marko Jukić.

Prvo mesto in s tem možnost potegovanja za finalno nagrado v Pragi sredi junija, je pripadlo start-upu MVT Solutions, drugo mesto in s tem mesto na ugledni InnoEnergyjevi konferenci TBB, ki bo letos v Kopenhagnu, si je s projektom VisioBattery priboril Visiobike, tretji zmagovalec hrvaškega tekmovanja Power Up! pa je WePark, ki bo imel tako priložnost aktivnega sodelovanja na konferenci Voogle naslednje leto v Varaždinu.

Odgovor na prometni izziv, sploh ko gre za zmanjševanje emisij iz transporta, pa ponuja tudi start-up Visiobike, ki stavi na električna kolesa na fotovoltaiko pa tudi z napredno, tako imenovano, 'BMS tehnologijo', je nanizal Marko Matenda in dodal, da podjetje išče polmilijonsko investicijo za povečanje proizvodnje naprednih e-koles.

Če pa še vedno 'vztrajate' pri lastniškem avtomobilu, se pa lahko – vsaj v mestih, kot je Zagreb (pa tudi Ljubljana; op.p.) – poslužite aplikacije WePark, ki jo je kot »Airbnb za parkirna mesta« predstavil Karlo Starčević in dodal, da se bo že v naslednjem letu njihova aplikacija naslonila na cenovni princip, kot ga ima Uber.

IMG 2101Prav kot Uber pa deluje rešitev TransferHero, ki jo je predstavil Juraj Žlof, kot njene prednosti pa je izpostavil cenovno konkurenčnost za potnike, zadovoljstvo voznikov, ki lahko z dano priložnostjo zaslužijo več, in za letališča, ki se povezujejo s tovrstno ponudbo za svoje potnike. Za razliko od Uberja pa pri start-upu TransferHero izpostavljajo predvsem okoljsko prijaznost, saj tovrstni 'car-sharing' vpliva tudi na zmanjševanje prometnih emisij, obenem pa lahko, tako Žlof, vozniki pri njih zaslužijo več kot pri gigantskemu ameriškemu konkurentu.

»Ali veste, kako zanositi? To nikakor ni lahko vprašanje, saj je današnji vsakdan lahko zelo problematičen za zanositev, sploh ker je treba ujeti tudi čas ovulacije, kar je še pomembneje, ker so mamice vse starejše.« Rešitev za to v obliki aplikacije ponuja start-up Me.mum (start-up, ki sicer ni povezan z energetiko; op.p.), ki pa išče investicijo v višini pol milijona evrov, s prodajo izdelkov po ceni med 89 in 99 evri pa si obetajo povrnitev investicije v dveh letih, je nanizala podjetnica in tudi sama mamica Maja Bujas.

Omeniti velja, da bo slovenski finale tekmovanja Power Up! v organizaciji ABC pospeševalnika potekal v ponedeljek, 28. maja, na Ljubljanskem gradu. Dogodek, ki se bo pričel ob 16. uri, je brezplačen za vse udeležence, nujne pa so prijave - TUKAJ.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Ned 14°C

 • Pon 15°C

 • Tor 16°C

 • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×