Nastavitve piškotkov
Poročilo: Leto 2018 eno najboljših za start-upe v JVE

Poročilo: Leto 2018 eno najboljših za start-upe v JVE

Datum: 22. januar 2019

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija

V letu 2018 je v tej regiji vzniknilo še več start-upov, več investicij in več uspešnih zgodb, velike družbe pa so začele prepoznavati inovacijski potencial start-upov, ki bi ga lahko izkoristile v svoji digitalni transformaciji, ter prevzele aktivnejšo vlogo v tem ekosistemu. Kar še vedno manjka, pa je sistematična in učinkovita vloga oblikovalcev politik, ki bi še pospešila razvoj, razkriva najnovejše poročilo o start-upih jugovzhodne Evrope (JVE), ki sta ga pripravila ABC pospeševalnik in EIT Digital.

PowerUp2018 !Poročilo prikaže, da je bilo »leto 2018 eno najboljših za regionalni start-up ekosistem v jugovzhodni Evropi«.

V manj razvitih ekosistemih, denimo v Albaniji, Bosni in Hercegovini (BiH), na Kosovem in v Makedoniji, je bilo v letu 2018 opaziti povečanje števila novih start-upov v zgodnji fazi ter tudi podpornih akterjev in podpornih shem, v bolj razvitih državah, denimo v Srbiji in na Hrvaškem, pa so start-upi in visokotehnološko podjetništvo pridobili dodatno politično pozornost in javno izpostavljenost.

Slovenski start-up ekosistem, ki je najbolj razvit od vseh, se je v zadnjem letu še utrdil, kar so omogočile predvsem zasebne naložbe v slovenska podjetja in profesionalizacija sveta start-upov. Črnogorski start-up ekosistem je ob tem edini, ki stagnira, a se tudi tam beleži pozitivne signale in motivacijo za spremembo, ki jo kaže tamkajšnje angažirano ministrstvo za znanost, skupaj z lokalnimi navdušenci nad start-upi, izpostavijo avtorji poročila.

Fokus industrije je sicer že v začetku leta 2017 prevzela širitev blockchaina (veriženja podatkovnih blokov), ki je dominirala tudi v prvi polovici leta 2018. Kot prikazuje poročilo vozlišča Crypto Nation, so se začeli start-upi, ki delujejo na področju blockchaina, pojavljati po celotni regiji, še posebej Slovenija pa se je uveljavila kot pomembna destinacija za blockchain.

V bolj razvitih ekosistemih – v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem – je bilo opaziti tudi porast investicij in prodorov start-upov. Kot omenita ABC pospeševalnik in EIT Digital, je velika večina teh start-upov sicer še vedno s področja IT, »a beležimo tudi zelo pozitivne zgodbe start-upov s področja poslovanja med podjetji in potrošniki (B2C – bussines-to-consumer) ter s področja fizičnih produktov. V najbolj razvitih ekosistemih v regiji se pojavlja vse več start-upov, ki so dejavni izven industrije IT, kar kaže na širitev start-up ekosistema«.

Še en trend, ki sta ga ABC pospeševalnik in EIT Digital zaznala v letu 2018, pa je povečano udejstvovanje večjih družb v regionalnem start-up ekosistemu.

Oblikovalce politik čaka še veliko dela


Poročilo obenem prikaže, da bi start-up svet še vedno potreboval sistematično in učinkovito angažiranost oblikovalcev politik.

»V nastajajočih start-up ekosistemih, kot je ta, lahko učinkoviti ukrepi javne politike opazno povečajo uspešnost start-upov in njihove možnosti za rast – ter jih tako spremenijo v privlačne destinacije za start-upe iz drugih regij.«

»Žal pa ostajajo politični ukrepi na področju start-up ekosistemov v večini držav v regiji razdrobljeni in neceloviti, ponekod pa jih sploh ni ali pa se jih zamenja za podporo splošnemu podjetništvu, ki zahteva povsem drugačno podporo kot start-upi. Tudi tam, kjer se podporni ukrepi izvajajo, njihov razvoj ne temelji na podatkih, njihov uspeh (ali neuspeh) pa ni ustrezno ovrednoten,« je zapisano v poročilu.

»Oblikovalci politik bi se morali za pospešitev razvoja start-up ekosistemov v regiji zgledovati po osnovah start-up podjetništva: vpeljati bi morali odločanje na podlagi podatkov. Stalno merjenje učinka obstoječih ukrepov bi v kombinaciji z nenehnim eksperimentiranjem z novimi političnimi ukrepi in prilagajanjem starih ukrepov, ko njihov ekosistem preide v naslednjo fazo razvoja, vodilo v opazno pospešitev rasti najuspešnejših start-upov – ter tudi v mnoge družbene koristi, ki jih to prinaša (več davkov, dobro plačanih delovnih mest, zadostnih dobičkov, ki omogočajo nove investicije),« izpostavljata ABC pospeševalnik in EIT Digital.

Celotno poročilo je na voljo TU.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Ned 14°C

  • Pon 15°C

  • Tor 16°C

  • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×