Nastavitve piškotkov
Poleti v obratovanje 7 MW sončna elektrarna pri Kozini, ovire

Poleti v obratovanje 7 MW sončna elektrarna pri Kozini, ovire

Datum: 13. maj 2024

Avtor: Peter Palečc

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika

Sončna elektrarna pri Kozini (7 MW) bi lahko bila priključena na omrežje v roku meseca ali dveh, je za Montel dejal Primož Tručl iz podjetja Moje elektrarne. Opozoril je na ovire za večje elektrarne v Sloveniji.

Slovensko podjetje, ki je del avstrijske skupine PV-Invest, načrtuje letno realizirati projekte z zmogljivostjo od 10 MW do 15 MW. A kot je ob robu Večerove konference o zeleni transformaciji za Montel opozoril Tručl, so v Sloveniji ovire za postavitev večjih elektrarn velike. Izkušnje z implementacijo postavitve 7 MW elektrarne na zemljišči blizu Italije je označil kot »problematične«.

»Vsako leto smo mislili realizirati 10-15 MW sončnih zmogljivosti, ampak glede na trenutno izkušnjo z elektrarno pri Kozini, ki ni najboljša, in v primeru, da ne bo prišlo do sprememb relevantne zakonodaje, naše načrte v takšni meri ne bomo uspeli uresničiti,«  je dejal Tručl, ki opravlja tudi funkcijo predsednika Združenja slovenske fotovoltaike. 
 

Ovire

Kljub temu da je relevantna zakonodaja že sprejeta, se enostavno ne uresničuje, dodaja Tručl. »Po eni strani imamo v Sloveniji že sprejeto zakonodajo, ki spodbuja gradnjo velikih elektrarn, ampak ovire za njihovo postavitev še vedno niso bile odstranjene.«  To velja po njegovih besedah za vse proizvodne objekte na obnovljive vire energije, od hidroelektrarn do vetrnih elektrarn.

»Če želiš sončno elektrarno umestiti v prostor, moraš iti še vedno po vseh tistih regulativah, ki so veljale že leta in leta nazaj. Če je odločba za postavitev elektrarne izdana, potem ne bi smelo biti več ovir v smislu zadrževanja postopkov na upravnih sodiščih in podobno. Dokler bo to možno, tako dolgo se tudi investitorji enostavno ne bodo odločali za investicije v Sloveniji, saj imajo boljše investicijske priložnosti na Madžarskem, v Avstriji ali Italiji.« 

Samo v Sloveniji lahko vsak posameznik dobesedno zaustavi gradnjo sončne elektrarne, je dodal. »Ko je enkrat izdan prostorski plan, ko ima podjetje pridobljeno soglasje za priključitev, potem več ne bi smelo biti nobene ovire, da se projekt ne realizira,« je sklenil.


  • Sob 28°C

  • Ned 25°C

  • Pon 24°C

  • Tor 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×