Nastavitve piškotkov
Petrol bo v 2023 na Hrvaškem zagnal 22 sončnih megavatov

Petrol bo v 2023 na Hrvaškem zagnal 22 sončnih megavatov

Datum: 18. februar 2022

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije

V začetku prihodnjega leta bo družba Petrol na območju Knina na Hrvaškem zagnala tri sončne elektrarne skupne inštalirane moči 22 megavatov (MW) in s pričakovano letno proizvodnjo v višini 29 GWh. Skupna vrednost investicije je ocenjena na 17 milijonov evrov. - Skupina Petrol je imela konec leta 2021 skupno inštalirano moč za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov v višini 68,9 MW.

Nadzorni svet družbe Petrol se je na včerajšnji 8. seji seznanil s poslovanjem na področju proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov in dal upravi družbe Petrol soglasje za izvedbo omenjene investicije v sončne elektrarne na področju Šibeniško-kninske županije na Hrvaškem.

Sončni projekt sestavljajo tri ločene elektrarne: Suknovci z 10 MW inštalirane moči, Pliskovo s 6,3 MW in Vrbnik s 5,7 MW inštalirane moči.

Kot že omenjeno, bodo sončne elektrarne s skupno inštalirano močjo 22 MW s proizvodnjo pričele v začetku leta 2023, so po seji sporočili iz Petrola.

Z investicijo sledi Petrol po besedah predsednika nadzornega sveta družbe Janeza Žlaka strateškim ciljem, ki do konca leta 2025 predvidevajo 160 MW inštalirane moči za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

 

Zaveza k ‘zelenemu’

 

Pri Petrolovi odločitvi, da postane »sodobna trajnostno naravnana energetska družba«, ima posebno strateško mesto proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov, kar je ena ključnih aktivnosti za prihodnji razvoj skupine Petrol, poudarjajo.

Zaveza prehodu na zeleno energijo pomeni, da bo skupina Petrol v strateškem obdobju 2021-2025 za naložbe v energetsko tranzicijo namenila 35 odstotkov od skupnega investicijskega potenciala v višini 698 milijonov evrov, od tega največji del za investicije v pridobivanje energije iz obnovljivih virov.

Skupno v okviru skupine Petrol trenutno obratujejo 2 vetrni elektrarni, 30 manjših sončnih elektrarn na strehah bencinskih servisov in nekaterih drugih objektih ter 6 malih hidroelektrarn (v Bosni in Hercegovini s skupno inštalirano močjo blizu 12 MW).

Prva vetrna elektrarna Glunča v okolici Šibenika na Hrvaškem je pričela obratovati leta 2017. Z 9 turbinami, skupne moči 20,7 MW, letno proizvede med 45-50 GWh elektrike, kar zadostuje za 15 tisoč povprečnih gospodinjstev.

Drugo vetrno polje Ljubač, prav tako na Hrvaškem, je s proizvodnjo pričelo leta 2021. Inštalirana moč 9 vetrnic znaša 32,4 MW; predvidena letna proizvodnja pa 96 GWh, kar zadostuje potrebam po energiji 30 tisoč povprečnih gospodinjstev. Gre tudi za prvi Petrolov projekt, ki je bil v celoti izveden brez državnih finančnih podpor ali subvencij. 

Konec leta 2021 je z obratovanjem pričela še mala hidroelektrarna Grajići v Srbiji, ki bo letno proizvedla 3,2 GWh elektrike, kar zadošča za tisoč povprečnih gospodinjstev.

 

Ciljajo na Hrvaško

 

Petrolove investicije v izgradnjo proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov so pretežno usmerjene na hrvaški trg.

»Ta je za skupino Petrol zelo pomemben in vanj usmerjamo velik del investicij,« poudarja predsednica uprave družbe Nada Drobne Popović.

Spomnimo, da je Petrol v letu 2021 prav tako zaključil nakup družbe Crodux Derivati Dva, »kar nam bo na hrvaškem trgu omogočilo, da prek prodajne mreže bencinskih servisov širimo portfelj strank na področju energentov in storitev energetske tranzicije«, izpostavlja Drobne Popovićeva.

»Z investicijo v postavitev treh sončnih elektrarn na kninskem področju skupina Petrol odgovarja na povečane potrebe po električni energiji, hkrati pa bo s tem sledila Petrolovi zavezi prehoda v nizkoogljično družbo in zeleno prihodnost ter podprla podjetja, lokalne skupnosti in gospodinjstva pri njihovem energetskem prehodu,« je še dejala . • Tor 32°C

 • Sre 29°C

 • Čet 30°C

 • Pet 32°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×