Nastavitve piškotkov
Pametno uravnavanje obremenitev pri polnjenju električnih vozil lahko za tretjino zmanjša naložbe v omrežje

Pametno uravnavanje obremenitev pri polnjenju električnih vozil lahko za tretjino zmanjša naložbe v omrežje

Datum: 09. februar 2021

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Promet , Energetska politika , Emisije CO2

»Glavne ovire, ki preprečujejo pospešeno elektrifikacijo vozil, so nezadostna polnilna infrastruktura, kompleksna izmenjava podatkov pri avtomobilih, ki se polnijo na polnilnicah, in pomanjkanje jasnih tržnih pravil glede tega, komu se polnjenje zaračuna,« je na dogodku z naslovom »eVision: Pospeševanje elektrifikacije vozil«, ki ga je pripravilo združenje Eurelectric, dejal prvi mož belgijskega prenosnega operaterja Elia Chris Peeters. Kot je dodal Christopher Burghardt iz družbe ChargePoint, lahko pametno uravnavanje električnih obremenitev, ki izhajajo iz baterij električnih avtomobilov, naložbe v omrežje zmanjšajo za tretjino.

električna polnilnia, električni avtoPeeters meni, da bi morali napajalno infrastrukturo vpeljati v veliko širšem obsegu. »Zavedati se moramo, da so vozila skoraj 90 odstotkov časa parkirana, kar pomeni, da jih lahko polnimo v najboljšem delu dneva, ko je na voljo več električne energije iz obnovljivih virov in ko so cene nizke. Pametno polnjenje lahko tudi občutno prispeva k vključevanju obnovljivih virov v omrežje in pomaga zmanjšati z njimi povezane izgube v omrežju,« je dejal Peeters.

Ob tem je Petar Georgiev iz združenja Eurelectric pojasnil, da ponujajo električna vozila, ko se polnijo in so priključena na elektroenergetski sistem, velik potencial za povsem nov trg storitev in rešitev za vozni park.
 

Potreben celovitejši pristop k inštalaciji nove polnilne infrastrukture


»Napajalna omrežja postajajo vse bolj obsežna. Obenem se poslovni modeli za polnilno infrastrukturo ločijo predvsem na trg za električna vozila v zasebni lasti in na trg poslovnih uporabnikov. Nekatera električna vozila se ves čas polni na isti lokaciji, kar pomeni, da se niti ne zanašajo na javna omrežja, medtem ko se druga polnijo večinoma na isti lokaciji, a so včasih prisiljena zaradi prevoženih razdalj polniti tudi na drugih postajah. Ti vozniki torej uporabljajo kombinacijo napajalnih sistemov v zasebni in javni lasti. Tu je nato še tretja skupina – to so vozni parki, ki se večino časa zanašajo na javno infrastrukturno omrežje. Ta skupina je trenutno prav zaradi pomanjkanja javne infrastrukture najmanjša,« je pojasnil Burghardt.

Kot meni, postaja vse bolj pomembno, da se za vpeljavo polnilne infrastrukture uporabi celovitejši pristop. »Vpeljava infrastrukture za polnjenje električnih vozil prinaša edinstvene poslovne priložnosti, saj lahko tovrstna vozila izkoristimo veliko bolj kot vozila z notranjim izgorevanjem. Obenem pa so poslovni modeli na področju polnjenja trenutno še preveč razdrobljeni, torej potrebujemo boljše sodelovanje med deležniki na trgu,« je izpostavil Burghardt.

Prvi mož družbe Gireve Eric Plaquet je ob tem omenil, da na področju inštalacije napajalne infrastrukture ni osrednjega načrta. »To, ali bi morali napajalno infrastrukturo inštalirati zdaj ali kasneje, glede na potrebe voznikov električnih vozil, ni relevantno. V prihodnje bo na trgu še več akterjev in še več različnih interesov. Kar lahko vendarle storimo, je, da s pomočjo podatkovne znanosti vzpostavimo tržne pogoje, ki bodo tržnim akterjem omogočili ustvarjanje dobička, obenem pa mora država zagotoviti, da bodo vsi ti pogoji koristili tudi končnim odjemalcem,« je omenil Plaquet.

Thierry Lassus iz družbe Hitachi ABB Power Grids ob tem ugotavlja, da je glede na vse večji učinek električnih vozil na omrežje in vse večjo porabo elektrike potrebno stalno spremljanje omrežja. »Najti moramo rešitve, ki bodo povsem integrirane, saj vstopamo v obdobje, ko bo število električnih vozil močno naraslo, obenem pa bo pomembno zagotoviti, da bo električna energija, ki jih bo napajala, res obnovljiva,« je izpostavil.

Leto 2021 ključno za trg električnih vozil


»Leto 2021 bo ključno za trg električnih vozil. Proizvajalci vpeljujejo vse več novih, privlačnih modelov električnih vozil, povečalo pa se bo tudi število proizvedenih vozil. S tem se bo potreba po polnilni infrastrukturi še povečala,« je še poudaril Burghardt.

Celoten članek preberite na našem regionalnem portalu!Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Čet 4°C

 • Pet 6°C

 • Sob 6°C

 • Ned 3°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×