Nastavitve piškotkov
Občina Koper ustanovila Sončno zadrugo

Občina Koper ustanovila Sončno zadrugo

Datum: 27. julij 2022

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije

Koprski občinski svet je ustanovil Sončno zadrugo Koper, v okviru katere bo na strehi podružnične osnovne šole v Svetem Antonu pri Kopru delovala sončna elektrarna, so sporočili iz občine.

Sončna elektrarna, katere vrednost je ocenjena na 113.792,45 evra bo na letni ravni proizvedla približno 110.000 kWh zelene električne energije. Poleg šole pa bo oskrbovala sedež krajevne skupnosti in kulturni dom.
 
Hkrati želijo v okviru Sončne zadruge postaviti samooskrbne elektrarne tudi na druge stavbe v občinski lasti. Ustanovni člani zadruge so mestna občina Koper in dve fizični osebi.
 
V prihodnje se bodo lahko v zadrugo včlanili tudi drugi posamezniki. Podrobneje to pomeni, da bo za vsakih 200 vloženih evrov zadružnik zakupil 1 kW nameščene moči. Po izračunih občinskih služb bo 1 kWh stala približno 11 centov. Posojilo za gradnjo sončne elektrarne naj bi se odplačalo po 15 letih. Potem naj bi cena padla na pet centov za 1 kWh.

Na koprski občini obenem pričakujejo, da bo denar za naložbe prispevalo tudi ministrstvo za infrastrukturo (MzI). Tako bodo aktivno spremljali razpise za sofinanciranje tovrstnih projektov.
  • Sob 28°C

  • Ned 25°C

  • Pon 24°C

  • Tor 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×