Nastavitve piškotkov
Novembra predvideno sprejetje dveh uredb, ki naslavljata področje daljinskega ogrevanja

Novembra predvideno sprejetje dveh uredb, ki naslavljata področje daljinskega ogrevanja

Datum: 11. november 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Ogrevanje

Nekatera podjetja, ki izvajajo dejavnost proizvodnje in distribucije toplote, kot tudi Sekcija za daljinsko ogrevanje pri Energetski zbornici Slovenije (EZS), že vrsto let opozarjajo na anomalije, ki izhajajo iz zakonodaje, in posledice na poslovanje podjetij s sistemi daljinskega ogrevanja zaradi tega, je za Energetiko.NET pripomnil Ljubo Germič, predsednik omenjene sekcije in svetovalec direktorja v Energetiki Maribor. Do konkretnih premikov je prišlo v zadnjem času, kar se je odrazilo v pripravi sprememb dveh uredb, ki sta z dopolnjenim besedilom v javni obravnavi in bi naj bili sprejeti do konca novembra. Gre za uredbo o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije (OVE) in s soproizvodnjo toplote in električne energije z visokim izkoristkom (SPTE) na trgu z električno energijo in uredbo o podporah elektriki, proizvedeni iz OVE in v SPTE.

»Zaradi zadnjih dogodkov na trgu z energenti pa so potrebe po spremembah nekaterih določil v navedenih dveh uredbah samo še toliko nujnejše, saj so se nekatera podjetja znašla v zelo težkih poslovnih okoliščinah,« je za Energetiko.NET pripomnil Germič.

Konkretno za Energetiko Maribor so dogajanja v zadnjih mesecih, in tudi kot posledica nerešenih perečih vprašanj, pomenila znaten dvig cen toplotne energije, je še pripomnil Germič.

Predlogi za spremembo uredbe o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na OVE in s SPTE na trgu z električno energijo so se nanašali na pravila pri določanju referenčne cene zemeljskega plina, »saj zaradi znatnih dvigov cen električne energije in zemeljskega plina ter strukturnih sprememb tržnih produktov sedanji model za napovedovanje cen ni več odražal objektivnih razmer na trgu«, izpostavlja. 

Napovedi referenčnih cen zemeljskega plina se po Germičevem pojasnilu namreč uporabljajo za tiste proizvodne naprave, ki so v podporno shemo vstopile še pred uveljavitvijo sprememb podporne sheme v letu 2016 (stara shema), kot tudi tiste, ki so vstopile v novo shemo po konkurenčnem postopku v skladu z uredbo o podporah elektriki, proizvedeni iz OVE in v SPTE (nova shema iz leta 2020). 

V okviru uredbe o podporah elektriki, proizvedeni iz OVE in v SPTE, pa je bilo treba po Germičevih besedah »nujno omogočiti izvajanje določila, da se spremenljivi del referenčnih stroškov proizvodnih naprav SPTE (soproizvodnja toplote in elektrike) poveča (…)«. 

V skladu s predlagano uredbo se tako spremenljivi del referenčnih stroškov proizvodne naprave SPTE, ki hkrati predstavlja spremenljivi del ponujene cene, v primeru njene vključitve v sistem skupnosti za trgovanje s pravicami do emisij CO2 poveča tako, da krije tudi stroške nakupa potrebnih emisijskih kuponov, so nam pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu (MzI).

»Podobno velja tudi za naprave, ki so zavezane plačevati okoljsko dajatev in so torej izven sistema ETS, pri čemer pa se za vse te naprave šteje, da morajo v skladu s smernicami Evropske komisije o državni pomoči za varstvo okolja in energijo za obdobje 2014–2020 dosegati ugodne okoljske učinke,« dodajajo.  • Pon 2°C

  • Tor 3°C

  • Sre 4°C

  • Čet 9°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×