Nastavitve piškotkov
Nov zakon o energetski politiki izločuje pripravo energetskega koncepta Slovenije

Nov zakon o energetski politiki izločuje pripravo energetskega koncepta Slovenije

Datum: 23. julij 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Energetska politika

V predlaganem osnutku zakona za določanje energetske politike je med bistvenimi spremembami izbris določbe o pripravi energetskega koncepta Slovenije (EKS). Zakon o energetski politiki je v javni obravnavi do 1. septembra 2021, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo (MzI).

Pri zakonu o energetski politiki gre za zadnji področni zakon, ki se izdvaja iz obstoječega energetskega zakona (EZ-1). Večina določb ostaja enaka določbam v trenutno veljavnem EZ-1, pojasnjujejo na MzI.

Bistvene spremembe, ki jih prinaša predlog novega zakona glede na obstoječi EZ-1, so, poleg izbrisa obveznosti priprave EKS, naslednje:

  • podrobnejša ureditev prednostne rabe virov,
  • obveznosti poročanja, ki izhajajo iz celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN),
  • posodobitev členov, ki urejajo lokalne energetske koncepte,
  • nekatere bolj natančne ureditve postopkov nadzora Agencije za energijo,
  • nekatere bolj natančne ureditve v infrastrukturnem poglavju,
  • bolj jasna opredelitev omejitve stavke pri izvajalcih GJS.

 

Namen EKS je bil urediti vsebine, ki jih sedaj zajemata sprejeta dolgoročna podnebna strategija Slovenije do leta 2050 ter nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN), zato predlagani osnutek zakona o energetski politiki priprave EKS več ne predvideva, pojasnjujejo izbris priprave EKS na pristojnem ministrstvu.

Nov zakon o energetski politiki po navedbah MzI vsebinsko ureja načela energetske politike in ukrepe upravljanja energetske politike, ureja pa tudi pristojnosti, organizacijo in delovanje Agencije za energijo, kot tudi pristojnost energetske inšpekcije, pooblastila in pogoje za energetskega inšpektorja ter opredeljuje energetsko infrastrukturo in ureja nekatera druga skupna vprašanja na področju energetike.


  • Ned 19°C

  • Pon 23°C

  • Tor 18°C

  • Sre 21°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×