Nastavitve piškotkov
Nas bodo energetski startupi ponesli v svet brez emisij?

Nas bodo energetski startupi ponesli v svet brez emisij?

Datum: 05. november 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , En.vizija

Pandemija koronavirusa je občutno vplivala na 'tu in zdaj'. Kljub temu pa je bistveno, da podpremo trajnostni evropski energetski sistem, je na otvoritvi letošnje InnoEnergyjeve konference TBB (The Business Booster), največjega energetsko startupovskega dogodka v Evropi, ki se je letos seveda odvil virtualno, izpostavil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. EIT InnoEnergy je pred kratkim sicer odprl svojo prvo pisarno 'čez lužo' ter ob tem sklenil tudi partnerstvo z Greentown Labs, največjim pospeševalnikom za 'zelene' startupe v Severni Ameriki, ki zastopa tudi sklad Breakthrough Energy Ventures, ki ga je ustanovil Bill Gates.

Diego PaviaNaložbe v projekte s področja trajnostne energije, vključujoč vodik, so v letu 2019 v EU znašale 60 milijard evrov, na Kitajskem pa celo 70 milijard evrov, kar pomeni, da je bila EU z vidika naložb na prebivalca uspešnejša, je namignil prvi mož InnoEnergyja Diego Pavia. »Dosegli smo izjemen napredek, a našega dela še ni konec,« je v svojem govoru dejal Šefčovič, ki se je ob tem navezoval na zmanjšanje odvisnosti EU od surovin in na prehod na bolj trajnostno energijo.

Maros SefcovicInnoEnergy je v času pandemije zaključil 11 naložb, je v odziv na Šefčovičev poziv dejal Pavia ter dodal, da bo Evropa kmalu – v samo desetih letih – svoje baterije reciklirala in bo torej postala v tem smislu samozadostna. Pavia je ob tem omenil švedsko podjetje Northvolt, ki je postalo tudi prvi samorog v InnoEnergyjevem portfelju startupov. Northvolt, ki sta ga ustanovila nekdanja podpredsednika pri Tesli, je bil v začetku leta 2020 ocenjen na 1,6 milijarde evrov in, kot smo na Energetiki.NET že poročali (TU), mu bo Evropska investicijska banka (EIB) zagotovila tudi posojilo tudi za financiranje prve evropske gigatovarne litij-ionskih baterij v višini 350 milijonov dolarjev (297,95 milijona evrov).

V nadaljevanju je bila – ob zagovoru 'litijske prihodnosti' – omenjena tudi francoska družba Verkor, ki je bila ustanovljena z namenom povečanja zmogljivosti za proizvodnjo nizkoogljičnih baterij v južni Evropi ter posledičnega zadovoljevanja naraščajočega povpraševanja po električnih vozilih in stacionarnih hranilnikih – v sodelovanju z družbami EIT InnoEnergy, Schneider Electric in Groupe IDEC.

InnoEnergy se širi v ZDA – in povezuje z najpremožnejšimi zemljani


ekonomijaPavia je ob pregledu prihodnjega dogajanja izpostavil predvsem pomen zelenega vodika in potrebo po povezavi vodikovih in baterijskih tehnologij. EU bo namreč postala celina z neto ničelnimi emisijami in zeleni vodik bo igral pri tem razogljičenju veliko vlogo, je dodala Ann Mettler, višja direktorica pri skladu Breakthrough Energy Ventures, ki ga je ustanovil Bill Gates, v odboru pa so tudi nekateri drugi veljaki, med njimi Jeff Bezos, Jack Ma, Michael Bloomberg, Richard Branson in drugi.

EIT InnoEnergy je pred kratkim odprl svojo prvo pisarno 'čez lužo' ter ob tem sklenil tudi partnerstvo z Greentown Labs, največjim pospeševalnikom za 'zelene' startupe v Severni Ameriki, ki zastopa tudi sklade Breakthrough Energy Ventures, TDK Ventures, City Light in Arctern Ventures.

»Ne delajmo si utvar. Pred nami je velikanski izziv – ki je obenem tudi zelo zapleten. A imamo svojo strategijo. Osredotočanje na inovatorje in partnerstva je prava pot naprej,« izpostavlja Bill Gates na spletni strani sklada Breakthrough Energy. Sklad sledi misiji oranja ledine in s podporo vrhunskih raziskav in razvoja, z vlaganjem v podjetja, ki zelene ideje spremenijo v zelene produkte in orodja, in s promoviranjem politik, ki pospešujejo prehod inovacij z laboratorija na trg, prispeva k dosegi cilja neto ničelnih emisij do leta 2050.

Zmagovalni startup: SOLshare z omrežji P2P za izmenjavo sončne energije – v Bangladešu


fotovoltaikaLetos so se v 'pitching' sekcijah poleg startupov z rešitvami za shranjevanje energije, omrežja in ločene sisteme predstavila tudi podjetja z energetskimi rešitvami za občine, nestanovanjske in stanovanjske stavbe, za industrijo, promet in mobilnost, za bioenergijo, energetsko izrabo odpadkov, obnovljive pline in vodik ter za obnovljive vire energije, vključujoč fotovoltaiko, energijo morskih valov ter vetrne elektrarne na morju in na kopnem.

Zmagovalec letošnjega tekmovanja TBB za startupe, ki je prejel nagrado 100.000 evrov, je SOLshare. Družba, ki jo je ustanovil nemški podjetnik Sebastian Groh in ki ima sedež v Bangladešu, je leta 2018 zmagala tudi na mednarodnem tekmovanju 'Free Electrons', prejela pa je tudi naložbo v višini 500.000 dolarjev s strani EDP Ventures. SOLshare je namreč razvil trgovalno IoT platformo SOLbazaar, ki uporabnikom omogoča trgovanje s presežno energijo, ki jo proizvedejo z domačimi sončnimi sistemi.

Kot pojasnijo v startupu: »SOLbazaar si predstavljajte kot dinamično energetsko tržnico, kamor pridejo uporabniki domačih sončnih sistemov, da bi svojo odvečno energijo prodali tistim, ki tovrstnih sistemov ne uporabljajo ali pa si jih preprosto – in žal! – ne morejo privoščiti. Ena stran zasluži, druga pa končno dobi dostop do cenovno ugodne električne energije. Prodajalci energije se lahko odločijo svojo presežno energijo tudi zadržati zase in jo raje uporabiti za napajanje dodatnih naprav, na primer televizorja, hladilnika ali računalnika.«

SOLshare je na odročnih predelih Bangladeša tako postavil prvo kibernetsko-fizično P2P omrežje za izmenjavo sončne energije na svetu.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Ned 14°C

 • Pon 15°C

 • Tor 16°C

 • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×