Nastavitve piškotkov
MzI poziva k investiciji v sončne elektrarne brez čakanja na nov razpis Eko sklada

MzI poziva k investiciji v sončne elektrarne brez čakanja na nov razpis Eko sklada

Datum: 06. julij 2022

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika

Na ministrstvu za infrastrukturo (MzI) si sicer prizadevajo zagotoviti dodatna sredstva, s katerimi bi lahko Eko sklad še letos podprl dodatne investicije v samooskrbo z električno energijo, obenem pa vse, ki to lahko storijo, pozivajo, da se odločijo za to investicijo tudi brez čakanja na nov razpis sklada.

»Dejstvo je, da je ob naraščajočih cenah investicija v sončno elektrarno smiselna naložba, ki se bo hitro povrnila, hkrati pa bo odjemalcu zagotovila tudi manjšo izpostavljenost volatilnim svetovnim trgom z energenti in zanesljivo oskrbo,« so za Energetiko.NET poudarili na MzI. V GEN-I Sonce medtem ocenjujejo, da se investicija v sončno elektrarno v povprečju povrne nekje v 7-8 letih. Preberite tudi: Povpraševanje po fotovoltaiki kljub nesubvencioniranju močno; čakalna doba odvisna od vrste dejavnikov

Eko sklad je sicer zaradi izredno velikega števila prejetih vlog že v začetku marca letos zaprl javni poziv za nepovratne finančne spodbude za naprave za samooskrbo z električno energijo, obenem pa na skladu zaradi prenasičenosti s prošnjami vlog za subvencije predvidoma do konca leta ne sprejemajo več.

Na MzI so po zaprtju zgoraj omenjenega javnega poziva napovedali, da bo za naprave za samooskrbo z električno energijo na voljo še 15 milijonov evrov. Ministrstvo smo ob zamenjavi vlade povprašali, ali je to še vedno aktualno.

»Eko sklad sicer predvideva za ta ukrep porabo že rezerviranih sredstev. Si pa prizadevamo zagotoviti dodatna sredstva iz Podnebnega sklada, s katerimi bi preko Eko sklada še letos lahko podprli dodatne investicije v samooskrbo z električno energijo. Želja je podpreti tudi tiste investicije v samooskrbo z električno energijo, ki so se ali se bodo izvedle še letos, vendar niso bile pravočasno prijavljene na javni razpis pri Eko skladu,« odgovarjajo na MzI.

Dolge čakalne dobe


Zaradi enormne rasti povpraševanja po postavitvi lastne sončne elektrarne pa se podaljšuje tudi čakalna doba za njeno postavitev. Na SODO so denimo lani prejeli 14.000 vlog, približno toliko že letos, do konca leta pa jih pričakujejo že 30.000.

Kot je v podkastu Radia Prvi Aktualna tema povedal Vladimir Mauko, tehnični direktor pri SODO, so roki za izdajo soglasja v povprečju nekje dva meseca, na določenih območjih, denimo Elektra Maribor in tudi že Elektra Celje, kjer je res velika zasičenost z vlogami, pa so roki za izdajo nekje 3 mesece, morda še nekoliko več.

»Kar se tiče celotnega postopka, do same priključitve, je pa odvisno od tega, kdaj se sam investitor odloči, da bo pristopil k izgradnji, pa tudi od samih izvajalcev. Ugotavljamo, da se tudi že sami izvajalci na terenu soočajo s težavami, tako na strani dobave ustrezne opreme kot na strani povečanega povpraševanja,« je dejal Mauko.

V GEN-I Sonce so tako denimo letos prejeli že preko 10.000 povpraševanj za sončne elektrarne za samooskrbo. Posledično so se čakalne dobe izredno povečale in so za ogled lokacije okvirno štiri mesece, od ogleda do priklopa sončne elektrarne pa lahko preteče tudi šest mesecev.

Ob tem v SODO pričakujejo, da bi lahko »s tem enormnim povečanjem števila vlog in s postopno zasičenostjo omrežja« delež zavrnjenih vlog znašal nekje 15-20 odstotkov, je poudaril Mauko, ki sicer z vidika zmogljivosti distribucijskega omrežja, ki ni sposobno v vsakem trenutku prevzeti in oddati vse želene količine električne energije, ocenjuje, da morali odjemalci premisliti, »ali res potrebujejo tako veliko moč elektrarne«. Najbolj smiselno bi po njegovem bilo, da se poleti preveri, kakšno moč potrebuje posamezen odjemalec »in bi lahko bila potem elektrarna tudi manjša. In potem bi mogoče tudi lažje pridobil soglasje«.

 • Čet 5°C

 • Pet 3°C

 • Sob 4°C

 • Ned 5°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×