Nastavitve piškotkov
Marko Vuksanović: Hranilniki so sveti gral energetskega sistema

Marko Vuksanović: Hranilniki so sveti gral energetskega sistema

Datum: 06. oktober 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , En.vizija

Zgodba podjetja StorEnergy, ki sta ga leta 2015 ustanovila fizik Marko Vuksanović in jedrski tehnik Amarjit Riyait, se je začela tako, kot se začne zgodba vsakega startupa – z idejo. Idejo o zmanjšanju izpustov CO2 …

27 09 prv»V preteklih podjetjih smo delali na projektih, kjer smo uporabljali nizkoogljične rešitve, predvsem v povezavi z biomaso, naše inženirsko delo pa potekalo ob rabi fosilnih goriv. Sčasoma smo ugotovili, da je treba zmanjšati izpuste CO2. Nato se je pojavila še potreba po shranjevanju energije, ki omogoča nadzor nad sicer nestalno proizvodnjo obnovljivih virov. In tako smo začeli sodelovati z britanskim partnerjem, s katerim smo se odločili to novo idejo, ta novi produkt, tudi plasirati na trgu,« nam je v novem videointervjuju v sklopu serije videov z naslovom 'Podjetniki na področju zelenih tehnologij za trajnostno prihodnost', ki jo podpira WorldChicago, pojasnil prvi mož in soustanovitelj srbskega startupa StorEnergy Marko Vuksanović.

Podjetje je kmalu zatem patentiralo tudi prve rešitve na področju pridobivanja električne energije in toplote, absorbcijskega hlajenja in desalinizacije vode. Vuksanović nam ob tem omeni, da v tem smislu nase gledajo kot na dobavitelja energije.

Povsem konkretna rešitev za povsem konkretno ozelenitev industrij!


avala1»Ko na primer govorimo o sončnih toplotnih sistemih, gre za praktično brezplačno energijo, ki jo zajamemo in učinkovito uporabimo za druge procese v dani industriji, ob čemer lahko sistem praktično izkoristimo na različne načine, bodisi za absorpcijo, hlajenje itd. Industrija destilacije pijač se na primer še vedno močno zanaša na rabo fosilnih goriv, ki pa so stvar preteklosti, saj proizvajajo veliko CO2. Z našo tehnološko rešitvijo lahko ta goriva deloma ali v celoti nadomestimo in s tem omejimo prvotne izpuste CO2 in drugih onesnaževal v ozračje, tako da te panoge postanejo bolj zelene in energetsko učinkovite. Pri desalinizaciji morske vode ob tem ciljamo na bližnjevzhodni trg, kjer jim primanjkuje tako pitne kot tehnične vode,« nam Vuksanović nazorno oriše osrednje ideje startupa.

Kot pojasni v nadaljevanju, lahko tehnološke rešitve družbe StorEnergy »zagotovijo toploto, ki nato poganja proces izparevanja in posledičnega pridobivanja destilirane vode. Kasneje lahko s na ta način – dejansko skozi celoten proces mineralizacije – pridobivamo celo pitno vodo. A to je le eden od primerov. Imamo torej vir energije, ki ga lahko uporabimo v vseh industrijah, kjer je energija potrebna.«

Ekipa StorEnergy torej cilja na industrije, ki morajo in si želijo nadomestiti fosilna goriva. Že samo v Evropi je v tovrstnih industrijah potencial ocenjen na več kot 4 GW električne energije, pravi Marko Vuksanović. To tehnologijo se lahko torej uporabi v mnogih različnih sektorjih, od proizvodnje hrane in pijače pa do rudarstva, kemikalij, cementa in težke industrije.

concentrator webMed konkretnimi izvedbami nam Vuksanović omeni dva projekta v Srbiji, ki se osredotočata na uporabo toplote za industrijske procese – s sončnim sistemom StorEnergy torej segrejejo vodo do vretja in tako pridobijo paro, medtem ko v drugem procesu segrevajo zrak na 400 stopinj Celzija za namene sušenja v procesni industriji. Sodelujejo tudi z družbo British American Tobacco, ki si prav tako želi znižati emisije CO2 – z zamenjavo fosilnih goriv s solarnimi sistemi. Še konkretneje, »celotna ideja je ta, da vključimo lastne sončne sisteme, dejansko koncentratorje, ki satelitski krožnik pravilno usmerijo in pošljejo paro v sprejemnik, ki se ga tovarni dobavi kot odjemalcu.« Projekt družbi zagotovi velik prihranek na emisijskih kuponih, ki jih je sicer dolžna kupovati, pojasni Vuksanović.

Ko nam hranilnik zagotovi sončno električno energijo tudi po sončnem zahodu


StorEnergy se sicer osredotoča primarno na shranjevanje energije. »Stvar je v tem, da lahko obnovljive vire, kot so odpadna toplota iz industrijskih procesov ali sončna in vetrna energija, v času konic uporabimo, presežno energijo pa shranimo. Obnovljivo energijo s pomočjo shranjevanja toplote dejansko spremenimo v stabilen vir, saj lahko dovajamo sončno energijo tudi, ko sonce zaide.«

ss hero2Strokovnjak obenem poudari, da v družbi nimajo »neke standardne rešitve, temveč s svojim inženirskim delom razvijamo rešitve, ki so prilagojene našim strankam in njihovim potrebam, tako da je celoten sistem učinkovitejši in čim bolj uporaben«. Prav nič torej ne preseneča, da so vzbudili precej interesa tudi na Bližnjem vzhodu, kjer se stranke zanimajo predvsem za sončne sisteme in naprave, namenjene hlajenju. Ker pa je bil v osnovi glavni fokus družbe in njenega razvoja pravzaprav shranjevanje, okrog katerega so nato razvijali še druge komponente, je lahko njihov shranjevalni sistem tudi odlična rešitev za izravnavo elektroenergetskega omrežja na lokacijah, kjer se operaterji soočajo z resnimi izzivi. To samo še potrjuje, da so hranilniki sveti gral celotnega energetskega sistema, izpostavi Vuksanović.

Kako pa sam gleda na prihodnost in na trajnostnost kot njen ključni del? Globalno gibanje za zeleno energijo je vsekakor dobra stvar, odgovori Vuksanović, ki meni, da »se pomikamo v pravo smer in vse bolj, ko se odločamo za obnovljive vire, vse več investitorjev bo vlagalo v projekte na tem področju, torej v tem smislu verjamem, da bo prihodnost – morda ne še leta 2050, ampak kmalu zatem – res povsem zelena, seveda ob pomoči sistemov za shranjevanje energije.« V dosego tega cilja verjamem, ker projekte na področju čistih tehnologij podpirajo tudi že banke, kot so Evropska investicijska banka in Evropska banka za obnovo in razvoj, pa tudi komercialne banke, še doda Vuksanović.

Vabljeni k ogledu najnovejšega videointervjuja Energetike.NET, kjer nam prvi mož in soustanovitelj podjetja StorEnergy med drugim pove tudi nekaj več o njihovih nadaljnjih načrtih.

Za več informacij o podjetju StorEnergy obiščite njihovo spletno stran: https://storenergy.rs/.


Videointervju si lahko ogledate TUKAJ.

Produkcijo tega videa financira ameriško ministrstvo za zunanje zadeve in izvaja WorldChicago.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Pet 22°C

 • Sob 22°C

 • Ned 24°C

 • Pon 26°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×