Nastavitve piškotkov
Maribor bo na javnih strehah do avgusta postavil za 1,24 MW fotovoltaike, snuje pa še 10 MW na odlagališču odpadkov

Maribor bo na javnih strehah do avgusta postavil za 1,24 MW fotovoltaike, snuje pa še 10 MW na odlagališču odpadkov

Datum: 28. oktober 2022

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije

Mestna občina Maribor (MOM) bo na osmih javnih strešnih površinah postavila sončne elektrarne z skupno zmogljivostjo 1,24 MW, so za Energetiko.NET sporočili iz Javnega holdinga Maribor (JHMB). Med objekti je sedem osnovnih šol in dom starejših občanov Dom pod Gorco, vrednost investicije pa je ocenjena na okoli 1,26 milijona evrov (brez DDV). Sončne elektrarne, ki bodo skupaj proizvedle približno 1.300 MWh električne energije, naj bi postavili do konca avgusta naslednje leto. Obenem na zaprtem odlagališču odpadkov Pobrežje snujejo postavitev 10 MW sončne elektrarne.

Po navedbah JHMB je projekt postavitev sončnih elektrarn na javnih strešnih površinah trenutno v stanju pripravljenosti na izvedbo, s pridobljenimi vsemi potrebnimi dovoljenji. V teku je javno naročilo za dobavo in montažo sončnih elektrarn. Predviden začetek del je od 21. novembra 2022 dalje, zaključek del pa je načrtovan najkasneje do 31. avgusta 2023. »Realizacija projekta je v glavnem odvisna od poteka pridobitve nepovratnih sredstev in časovnih rokov dobave komponent,« pojasnjujejo v JHMB.
 
Zadnji korak do realizacije projekta in obratovanja pa je podpis pogodbe o dobavi električne energije med mariborsko občino ter podjetjem Energija in okolje, ki je tudi investitor projekta. »Podjetje bo MOM zagotovilo fiksno ceno električne energije za naslednjih 15 let, z možnostjo prenašanja viškov proizvedene električne energije drugim objektom v lasti MOM, katerih strešne površine za proizvodnjo električne energije niso primerne,« so pojasnili v JHMB.

Hkrati so pod okriljem mariborske občine v podjetju Energija in okolje, ki je v 100-odstotni lasti Energetike Maribor, predstavili pobudo in idejo za velik energetski projekt izkoriščanja obnovljivih virov energije na zaprtem odlagališču odpadkov Pobrežje.
 
Projekt razvijajo v partnerstvu z Dravskimi elektrarnami Maribor (DEM) in podjetjem Oven Elektro Maribor. »Projekt predstavlja rezultat večletnega dela na energetskem izkoriščanju degradiranih površin, ki mestu Maribor v resnici predstavljajo strošek in skrb. Opuščeno odlagališče odpadkov, ki leži ob Puhovi ulici v mestni četrti Pobrežje, zaradi svoje lege in velikosti nudi odlično priložnost za postavitev velike sončne elektrarne in pripadajoče energetske infrastrukture,« so še navedli v JHMB.

Na odlagališču, v glavnem v lasti mariborske občine, imajo tako namen postaviti 10 MW sončno elektrarno, ki naj bi na leto proizvedla približno 12.000 MWh električne energije. To je toliko, kot je v enem letu porabi okoli 1.500 gospodinjstev. Trenutno je projekt sicer še v fazi razvoja, potrjen pa je bil tudi na zadnji seji mestnega sveta MOM v oktobru. »Računamo pa, da bi gradnja lahko stekla v letu 2024, strošek investicije pa bo znašal okvirno 10 milijonov evrov,« so še dodali v JHMB. 

Sončna elektrarna na odlagališču odpadkov bo vključena v center vodenja Dravskih elektrarn Maribor. »Tako bodo dosegli sinergijske učinke z znanjem, izkušnjami in ugledom največjega proizvajalca električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji,« pravijo v JHMB.

Načrtovani projekt bo tako po njihovi oceni predstavljal vzorčen primer sodelovanja energetskih podjetij in lokalnih oblasti v regiji. Hkrati bo ta energetska lokacija primerna tudi za ostale aktualne energetske rešitve, kjer bo mogoče načrtovati infrastrukturo hitrih polnilnic za električna vozila, ki je zaradi bližine avtocestnega priključka vsekakor smiselna, pojasnjujejo.

Drugih konkretnih načrtov pa na tem področju trenutno še nimajo. V podjetju Energija in okolje si v prvi vrsti prizadevajo uresničiti vse aktualne projekte (visokotemperaturna toplotna črpalka Pristan in sončna elektrarna za samooskrbo MOM) ter pripraviti tehnično dokumentacijo za ostale potencialne naročnike sončnih elektrarn znotraj občine in Javnega holdinga Maribor. »Trenutno so v pogovorih o planiranju in umestitvi sončnih elektrarn na Pogrebnem podjetju Maribor in podjetju Marprom, ki ima ob objektih, namenjenih javnemu prevozu, v upravljanju tudi žičniške naprave na Mariborskem Pohorju,« so še dejali v JHMB.


  • Tor 18°C

  • Sre 21°C

  • Čet 18°C

  • Pet 18°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×