Nastavitve piškotkov
Mag. Gorazd Lampič, Elaphe: Električna mobilnost je dejstvo

Mag. Gorazd Lampič, Elaphe: Električna mobilnost je dejstvo

Datum: 28. februar 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Promet , Emisije CO2 , Nove tehnologije

Podjetje Elaphe, ki ga je Gorazd Lampič ustanovil že leta 2006, razvija elektromotorje za neposredni kolesni pogon električnih vozil, njihova mlada ekipa pa postavlja mejnike, ki so še bolj kot doma prepoznani v tujini, pri čemer ni skrivnost, da so pristali na radarju nekaterih velikih skladov in korporacij, ki bdijo nad perspektivnimi razvojnimi podjetji, ki si prizadevajo risati čim naprednejšo in obenem čim bolj trajnostno bližnjo prihodnost. Z ustanoviteljem in direktorjem podjetja, mag. Gorazdom Lampičem, smo govorili dober teden pred prihajajočo konferenco En.odmev 020, na kateri bo sodeloval v omizju z naslovom 'Energetska prihodnost na strani povpraševanja'.

V ospredju energijska poraba vozila, ne le izkoristek pogonskega sistema


Elaphe Skateboard visionNa spletni strani podjetja Elaphe je med drugim mogoče prebrati, da je njihovo poslanstvo z inovativnimi in disruptivnimi tehnologijami prispevati k povečanju učinkovitosti, promociji trajnostne rabe energije in k minimiziranju odvisnosti od fosilnih goriv. »K večji energijski učinkovitosti lahko prispevamo na dva načina, in sicer je en način, da je izkoristek pogonskega sistema čim boljši, drug način pa je, da je samo vozilo čim manj potratno – Elaphe se dotika obeh elementov, več potenciala pa vidi v zmanjšani teži, kompleksnosti in zunanji prostornini vozil,« je Lampič povedal za Energetiko.NET in dodal, da »je torej ključno, da gledamo vozilo s svojimi funkcionalnostmi kot celoto ter npr. energijsko porabo vozila pri danem udobju ali pa energijsko porabo na enoto prevoženega volumna ali teže, ne pa le in izključno izkoristek pogonskega sistema«.

Elaphe motor in wheelTo je mogoče najbolje ponazoriti z dometom vozila, pri čemer si v podjetju Elaphe prizadevajo za dosego 20 % večjega dometa glede na današnje generacije električnih vozil. In kako hitro bi lahko ta cilj dosegli? »Glede na to, da posamezni razvojni cikel, od denimo hibridov, ki so prišli na trg v začetku tisočletja, vzame med pet in deset let, verjamem, da bomo novo generacijo videli v manjših količinah na trgu že v prihodnjem letu, v obdobju pet do deset let pa bo dosegla signifikantni tržni delež,« meni sogovornik.

Arjeplog 2020 2Pri tem se je mogoče navezati na navedbe GlobalData, ki je denimo konec leta 2019 zapisal, da »smo šele na začetku obdobja električnih vozil« in da je »trenutno na svetovnih cestah približno pet milijonov električnih vozil, kar je za dva milijona več kot v letu 2018 (VEČ)«. Gorazd Lampič je z danim trendom zadovoljen in poudarja, da je rast omejena tudi s strani ponudbe, saj dobavitelji ne bi mogli slediti večji rasti, kjer mora obenem trende spremljati tudi ustrezna cena tehnologij ter poslovna uspešnost vpletenih podjetij, na kar pa vpliva tudi amortizacija obstoječih linij za električne pogone. Ob tem pravi, da smo v Sloveniji povsem v skladu s trendi razvitih držav s spodbudami tej – za zdaj še – novi tehnologiji. Prav tako je zadovoljen s podporo slovenske države na njihovi razvojno-podjetniški poti, saj država vključuje Elaphe v številne promocijske aktivnosti v tujini.

Elaphe je poslovno leto 2019, podobno kot leto poprej, zaključil s približno tremi milijoni evrov prihodkov, od tega jim približno 25 % prinašajo evropska sredstva za sodelovanje v razvojnih projektih. Trenutno so v fazi zaključevanja razvoja pred masovno proizvodnjo, v skladu s tem pa že za tekoče leto načrtujejo 5,5 milijona evrov prihodkov, pravi Gorazd Lampič.

S subvencijami za e-mobilnost morda kak tanker manj


Elpahe productionNa nekoliko kontroverzno vprašanje, ali je vendarle na mestu, da s subvencijami spodbujamo nakup električnih vozil, ki so dražja od 'klasičnih' in si jih torej že v osnovi lahko privoščijo premožnejši, sogovornik odgovarja, da v Elaphe ne rešujejo vseh izzivov električne mobilnosti, bodo pa vozila z njihovim sistemom enostavnejša in posledično cenejša, zatorej tudi dostopnejša, da pa vendarle vsaka nova tehnologija običajno na začetku potrebuje spodbude in čas za uveljavitev na trgu. »Ko bo električnih vozil več, tudi subvencije za nakup električnih in hibridnih vozil ne bodo več potrebne. So pa na splošno subvencije oblika podpore ne le posameznikom, ampak morda še celo bolj sami industriji, ki se skuša uveljaviti na nekem novem področju,« meni sogovornik, ki je leta 2009 v okviru strateško pomembnih nacionalnih projektov predlagal vzpostavitev tovarne manjših električnih vozil na domačih tleh.

Elaphe Testing 1Raziskava okoljske skupine za raziskave in kampanje Transport & Environment je sicer pokazala tudi, da bo Evropa za financiranje potrebnih polnilnic v prihodnjih 11 letih potrebovala 20 milijard evrov zasebnih in namenskih javnih sredstev oziroma povprečno 1,8 milijarde evrov na leto (VEČ). To sicer predstavlja le tri odstotke vsote, ki jo Unija letno nameni za cestno infrastrukturo in tudi sogovornik se strinja, da če na dano številko pogledamo »na prebivalca«, to ni tako veliko, »sploh če na ta račun lahko računamo tudi na razbremenitev za kakšna druga vlaganja, denimo za kakšne bencinske polnilnice ali prevoz kakšnega tankerja nafte manj«. Bodo pa, napoveduje, v prihodnosti tudi električne polnilnice za vozila s sistemi Elaphe še učinkovitejše.

Po letih počasnega napredka električna vozila v Evropi končno doživljajo razmah. Ponudba zmogljivejših in cenovno dostopnejših električnih vozil se bo tu najmanj podvojila, predvsem po zaslugi standardov na področju CO2 za leti 2020/21, zaradi katerih morajo avtomobilski proizvajalci leta 2020 v povprečju doseči 5-odstotno prodajo tovrstnih vozil, leta 2021 pa do 10-odstotno, sicer jim grozijo globe. Število električnih modelov, ki so na voljo na evropskem trgu, bo leta 2021 preseglo 200, evropska proizvodnja električnih vozil pa se bo občutno okrepila in do leta 2025 dosegla štiri milijone vozil na leto, je zapisano v poročilu o raziskavi okoljske skupine za raziskave in kampanje Transport & Environment (T&E), ki pa navaja tudi, da če želi Evropska unija do leta 2050 postati podnebno nevtralna, bo do leta 2030 za 44 milijonov električnih vozil potrebovala približno tri milijone javnih polnilnih mest, kar je več kot petnajstkrat več od 185.000 javnih polnilnic, kolikor jih je trenutno na voljo v Uniji. Te sicer zadoščajo za sedanji obseg električnih vozil, ne bodo pa tudi za rastoči trg po letu 2020 (VEČ).

Od Vzhoda do Zahoda …


Elaphe testing 2Trenutno je sicer v testiranju po svetu 52 prototipnih in demonstracijskih vozil z njihovim sistemom in do konca leta oz. v letu 2021 pričakujejo, da bodo prva vozila v majhnih serijah že na trgu. Eno izmed takih vozil je bil Smart Bertone, ki so ga razvili v sodelovanju s tehnološkim partnerjem AKKA. Sprva so sicer načrtovali, da se bo prodor zgodil na Kitajskem, a kot kaže trenutno, se Zahod zelo hitro približuje.

Elpahe L1500 rD front transparentIn na osnovi kakšnih kazalnikov ali trendov Elaphe načrtuje svoje delo? Direktor podjetja, ki ima registriranih ducat patentov, na to odgovarja, da trende seveda spremljajo, a njihov fokus se dejansko oblikuje predvsem na osnovi lastne vizije ter specifičnih usmeritev, ki jih s svojimi zahtevami in potrebami podajo stranke ali partnerji. »Električna mobilnost je dejstvo, vprašanje je le, kako hitro se bo vse skupaj odvilo,« pravi in dodaja, da se povpraševanja, ki jih prejemajo, nanašajo tudi na komercialna, in ne le osebna vozila. »Potencial je torej ogromen.«

Elpahe L1500 rD rear transparentKer podjetje strateško sodeluje tudi s kitajskim partnerjem, podjetjem APG, sicer največjim proizvajalcem zavornih sistemov na Kitajskem, smo sogovornika povprašali tudi po posledicah, ki jih je zanje prineslo aktualno dogajanje povezano s koronavirusom. »Namesto razvoju se cela Kitajska posveča osnovnim, eksistenčnim zadevam. Mnogi zaposleni delajo od doma,« pove Lampič in doda, da lahko izpad večmesečnega poslovanja prinese neslutene posledice za celotno avtomobilsko industrijo, saj je dobro poslovanje nujni predpogoj za vlaganja v razvoj in prihodnost.

Na splošno pa je kitajsko partnerstvo od začetkov povezovanja pred tremi leti pozitivno zaznamovalo njihovo rast in tehnološki razvoj, pravi, pri čemer doda, da so skupaj med drugim že pripravili demonstracijsko linijo za masovno proizvodnjo, na kateri bodo lahko zagnali proizvodnjo, ko bo razvoj trga to omogočil.

Je sicer izziv poslovna zveza s partnerji tako različnih kultur, a na praktično 'start-upovski' osnovi (razlike med kitajskim in zahodnim načinom poslovnega razmišljanja sicer odlično prikaže Kai-Fu Lee v knjigi 'AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order'; op. p.)? Sogovornik se nasmehne in odvrne, da čeprav morda posamezen korak vzame nekaj več časa, pa je za Elaphe v vsakem pogledu dano partnerstvo zelo pozitivno in so z njim zelo zrasli – tako dobesedno, kot ekipa, kot tudi kulturološko. »Na koncu smo vsi ljudje in se je mogoče vse racionalno dogovoriti v obojestransko pozitivno smer,« sklene Gorazd Lampič, ki bo sodeloval tudi na letošnjem En.odmevu 020, in sicer v omizju z naslovom 'Energetska prihodnost na strani povpraševanja'. Baterije električnih vozil bi namreč lahko zagotavljale podporo tudi električnim omrežjem.

Elaphe teamNavsezadnje pa velja omeniti še, da ima Elaphe trenutno odprtih devet delovnih mest, iščejo pa v prvi vrsti razvojnike, pri čemer so odprti tudi za tuje sodelavce (VEČ).

En.odmev 020: Prožnost v novi energetski krajini; Četrtek, 5. marec 2020, Hotel Intercontinental, Ljubljana; Vrhunska energetska zasedba! Preverite program in možne popuste (dogodki@energetika.net)! VEČ
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Tor 29°C

 • Sre 25°C

 • Čet 26°C

 • Pet 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×