Nastavitve piškotkov
Ljubljana, Kranj in Velenje ciljajo na podnebno nevtralnost do leta 2030

Ljubljana, Kranj in Velenje ciljajo na podnebno nevtralnost do leta 2030

Datum: 03. maj 2022

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Emisije CO2 , Energetska učinkovitost

Evropska komisija je prejšnji teden predstavila 100 mest v EU, ki bodo sodelovala v misiji EU za 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Med temi so mesta iz vseh 27 držav članic, poleg njih pa je vključenih tudi 12 mest iz držav, ki so pridružene ali bi se lahko pridružile programu EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa (2021–2027). Iz Slovenije bodo v tej misiji sodelovale mestne občine Ljubljana, Kranj in Velenje.

Kot so ob tem pojasnili v Evropski komisiji, na mestnih območjih živi 75 odstotkov državljank in državljanov EU. Na svetovni ravni pa mesta porabijo več kot 65 odstotkov vse energije in so odgovorna za več kot 70 odstotkov emisij CO2. Zato je pomembno, da izbrana mesta delujejo kot eksperimentalna in inovacijska središča, ki bodo v pomoč vsem drugim pri doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050, poudarjajo.

»Zeleni prehod trenutno poteka po vsej Evropi, a vedno obstaja potreba po pionirjih, ki si zastavijo še višje cilje. Ta mesta nam kažejo pot k bolj zdravi prihodnosti in pri tem jih bomo podprli. Z delom moramo začeti že danes,« je dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen.
 
Misija Mesta bo tako prejela 360 milijonov evrov sredstev iz programa Obzorje Evropa za obdobje 2022–2023, da bi utrla pot inovacijam, ki bodo prispevale k podnebni nevtralnosti do leta 2030. Ukrepi na področju raziskav in inovacij bodo obravnavali čisto mobilnost, energijsko učinkovitost in zeleno urbanistično načrtovanje, omogočili pa bodo tudi skupne pobude in okrepitev sodelovanja v sinergijah z drugimi programi EU.

Prijavljenih je bilo 377 mest


Komisija bo 100 izbranih mest pozvala k pripravi pogodb o podnebno nevtralnih mestih, ki bodo vsebovale splošni načrt za podnebno nevtralnost v vseh sektorjih, od energetike in stavb do ravnanja z odpadki in prometa, ter povezanih naložbenih načrtov.
 
V ta postopek pa bodo vključeni državljani in državljanke, raziskovalne organizacije in zasebni sektor. Jasne in vidne zaveze, ki jih bodo mesta sprejela v pogodbah o podnebno nevtralnih mestih, jim bodo omogočila sodelovanje z organi EU ter nacionalnimi in regionalnimi organi, zlasti pa s prebivalci in prebivalkami, da bi dosegla ta ambiciozni cilj.
 
Hkrati zaradi velikega zanimanja za sodelovanje v misiji, ki ga je izkazalo kar 377 mest, Komisija vzpostavlja tudi podporo za mesta, ki niso bila izbrana.

Ob tem so iz ljubljanske občine sporočili, da je zelo vzpodbudno, da je Evropska komisija prepoznala ambicije in dosedanje dosežke Ljubljane na tem področju. V občini Velenje pa pravijo, pa se trenutno nahajajo v fazi prestrukturiranja iz premogovne regije in da si tudi na podlagi te uvrstitve obetajo večje možnosti za kandidiranje na EU razpisih za nepovratna sredstva za financiranje razvojnih projektov. 

»Prizadevamo si, da bomo lahko kmalu mladim ponudili številna delovna mesta, prijazno in spodbudno okolje za rast poslovne poti in kvaliteten življenjski standard, saj je prihodnost Velenja zelena,« so še dejali na občini Velenje.


  • Pon 31°C

  • Tor 30°C

  • Sre 31°C

  • Čet 31°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×