Nastavitve piškotkov
Lévy, EDF: Približno 10 evropskih držav pri dosegi ciljev pariškega dogovora računa na jedrsko energijo

Lévy, EDF: Približno 10 evropskih držav pri dosegi ciljev pariškega dogovora računa na jedrsko energijo

Datum: 27. november 2020

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Emisije CO2

Približno 10 evropskih držav »nedvomno računa na to, da jim bo jedrska energija zagotovila velik del rešitve« v okviru dosege ciljev pariškega dogovora. »To pomeni, da je jedrska energija del rešitve, čeprav ni edina,« je v najnovejši seriji govorov IEA Big Ideas Speaker Series, ki se je (v virtualni izdaji) odvila v sredo, dejal predsednik in direktor francoske energetske družbe EDF Jean-Bernard Lévy. Po mnenju družbe EDF obetajo tudi majhni modularni reaktorji, a je še prezgodaj, da bi ocenili, če lahko ti »dejansko konkurirajo velikim reaktorjem,« je dejal Lévy.

Birol LevyJedrska energija predstavlja »zanimive rešitve« v več državah, kjer je proizvodnja električne energije iz premoga več desetletij igrala veliko vlogo, je dejal Lévy.

To lahko denimo vidimo v nekaterih državah, ki že imajo jedrske zmogljivosti, a se pri proizvodnji električne energije močno zanašajo tudi na premog, na primer na Češkem, je ponazoril.

Imamo pa tudi države, kot je Poljska, »ki trenutno še nima jedrskih reaktorjev, a se pri proizvodnji električne energije prav tako močno zanaša na premog, jedrski program pa naj bi razvila v prihodnje,«je dodal Lévy.

»Našteli smo približno 10 evropskih držav, ki nedvomno računajo na to, da jim bo jedrska energija zagotovila del rešitve v okviru dosege ciljev pariškega dogovora. To pomeni, da je jedrska energija del rešitve,« ocenjuje Lévy.

»Jedrska energija ima zelo velik delež v proizvodnji čiste električne energije na Japonskem, v Evropi in v Združenih državah Amerike. Njen delež v skupni proizvodnji električne energije znaša okoli 20–25 %. Če v portfelju ne bo jedrske energije, bo dosega zastavljenih podnebnih ciljev močno otežena, če ne že nemogoča,« je opozoril izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol.

Majhni modularni reaktorji še vedno »nastajajoč« posel


Družba EDF je po Lévyjevih navedbah v Franciji že zagnala projekt z malimi modularnimi reaktorji. »Trenutno delamo na osnovni zasnovi projekta. Vodi ga EDF z drugimi francoskimi partnerji.«

Na vprašanje, ali predstavljajo majhni modularni reaktorji »naslednjo razvojno fazo (2.0) jedrske energije«, je Lévy odgovoril, da »bo trajalo še nekaj let, preden bomo lahko z gotovostjo trdili, da bo večje število majhnih modularnih reaktorjev prineslo večjo vrednost, manj stroškov, večjo prožnost, lažje vzdrževanje in da bodo ti z vidika stroškov življenjskega cikla res lahko konkurirali velikim jedrskim reaktorjem.« A tehnologija vsekakor obeta, je dodal.

Kot je pojasnil, so vsi trenutni projekti na področju majhnih modularnih reaktorjev »financirani s strani vlad. To ni posel, ki bi se zanašal na trg, to je državno financiran posel. A morda bodo ljudje čez 5, 10 ali 15 let rekli: 'zdaj pa resnično imamo znanje oz. zmožnost, da majhni modularni reaktorji dejansko konkurirajo velikim reaktorjem'.«

»Majhni modularni reaktorji so še nastajajoč posel, torej želimo koncept najprej testirati in šele nato presoditi, ali so ti reaktorji res konkurenčni v primerjavi z velikimi reaktorji. Trenutno je še prezgodaj, da bi to z gotovostjo trdili, a si želimo – tako kot drugi – stvar preizkusiti,« je dejal Lévy.

Lévy obenem meni, da bo v prihodnje ohranila pomembno vlogo tudi hidroproizvodnja.

EDF, ki je v večinski lasti države, se ponaša z globalnim portfeljem obnovljivih virov, ki znaša 32,5 GW, vključujoč za 9,8 GW vetrnih in sončnih elektrarn ter za 22,3 GW hidroelektrarn.

Podjetje namerava do leta 2030 svoj skupni portfelj obnovljivih virov povečati na 50 GW. Lévy je sicer že februarja izpostavil, da bo treba ta cilj ponovno preučiti, saj »se dejansko zdi, da ga bomo presegli, in to za kar precej«.

EDF je po navedbah Lévyja aktiven tudi na področju vodika, a bo, kot izpostavlja, »EDF deloval samo na področju nizkoogljičnega vodika, ne bomo akter na področju vodikovih rešitev, ki so osnovane na fosilnih gorivih«.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Sob 12°C

  • Ned 3°C

  • Pon 2°C

  • Tor 4°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×