Nastavitve piškotkov
Ko se (tudi na energetskem trgu) zgodi disrupcija

Ko se (tudi na energetskem trgu) zgodi disrupcija

Datum: 11. junij 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Ekonomija , En.vizija

Tako kot je Uber postavil na glavo globalni prevozniški trg, tako tudi energetskim igralcem niso prihranjeni izzivi po prilagoditvi hitro spreminjajočim se tržnim razmeram, ki jih v zadnjem obdobju med drugim zaznamuje kriza surovin. Uporabniki nasploh želijo in zahtevajo več.

PamOmrezja Enet8 72A, kot poudarja prof. dr. Mitja Ruzzier s primorske Fakultete za management, se je pred spremembo poslovnega modela nujno vprašati, »katere probleme kupcev bomo sploh reševali in katere potrebe bomo s tem zadovoljevali ter ali so kupci zanje sploh pripravljeni plačati«.

Nadalje se morajo podjetja pred morebitno spremembo poslovnega modela vprašati, kakšne nove aktivnosti organizacije so potrebne za reševanje teh problemov, kako bodo te aktivnosti povezane med seboj na nov način, kdo bo izvajal vsako aktivnost novega poslovnega modela, kako je preko novega poslovnega partnerja ustvarjena vrednost za vsakega deležnika (pri čemer kupec in dobavitelj postaneta partnerja) ter s kakšnim prihodkovnim modelom bo podjetje zajemalo vrednost iz novega poslovnega modela.

Ovire pri tem pa lahko ležijo tako v kulturi kot v vrednotah ter nasploh v odnosu »mi tako poslujemo«, »tega ne potrebujemo« …, je ponazoril Mitja Ruzzier na predavanju v sklopu Ciljnega usposabljanja za upravljanje z energijo v javnem sektorju in kot primer omenil Petrol, ki že dolgo ni več le prodajalec bencina, ampak celo živil.

»Kdo so uporabniki in kakšno vrednost imajo, se moramo vprašati že na samem začetku,« je poudaril in dodal, da so prav kupci 'srce' vsakega poslovnega modela, in to tako pri prodaji poslovnim kupcem (B2B) kot pri prodaji potrošnikom (B2C). Pri tem pa se je treba zavedati, da vsak segment ponudbe zahteva tudi svoj segment potrošnje oz. povpraševanja, najsi gre za kupce z višjimi ali pa z nižjimi prihodki.

Srce poslovnega modela: kupci (odjemalci)


sodelovanje naslovna ilustracija»Pri vsem skupaj pa se je treba vprašati tudi, zakaj bi kupci izbrali nas in ne naše konkurence,« je dejal in dodal, da tako podjetja danes svojim kupcem ponujajo veliko več kot le izdelke. Vrednost, ki jo ponujajo kupcem, namreč vključuje še novost, učinkovitost, prilagajanje, dizajn, ceno, blagovno znamko, znižanje stroškov, zmanjšanje tveganja, uporabnost, dostopnost, opravilo, je nanizal Ruzzier in dodal, da se zadovoljni kupci vračajo (oz. ohranjajo partnerstvo s ponudnikom).

Podjetja morajo tako razjasniti tudi, katere vrste odnosov bo vzdrževalo s posameznim segmentom kupcev, saj so ti lahko osebni ali avtomatizirani, ženejo pa jih različni motivi, vse pogosteje pa kupci postajajo soustvarjalci produktov oz. storitev in so torej vključeni ne le v prodajni del, ampak v celoten poslovni proces, vključujoč ustvarjanje vrednosti (Amazon, na primer, omogoča uporabnikom objave komentarjev o izdelkih in storitvah) in širjenje glasu prek, denimo, socialnih omrežij, je povedal.

In če so kupci srce poslovnega modela, so viri prihodkov njegove arterije, je ponazoril Mitja Ruzzier in pojasnil, da način, kako podjetje ustvarja prihodke na podlagi posameznih segmentov kupcev izhaja iz ponudbe vrednosti podjetja, ki jo slednje torej uspešno posreduje (svojim) kupcem.

Podjetja morajo tako preveriti tudi, kakšno vrednost za določen izdelek oz. storitev kupci plačujejo trenutno in kakšno vrednost bi bili pripravljeni plačati, pri čemer je element zaznavanja vrednosti seveda – cena. »Cena je namreč tudi komunikacijski element.«

Da lahko podjetje postavi ustrezno ceno, ki bo torej sporočala vrednost določene storitve ali produkta, pa mora imeti tudi jasno sliko stroškov, ki »jih je treba minimizirati v vsakem poslovnem modelu«, je še povedal profesor Mitja Ruzzier, sicer tudi soustanovitelj podjetja Amibit, ki ponuja energetske rešitve (VEČ).


 • Pon 29°C

 • Tor 23°C

 • Sre 21°C

 • Čet 22°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×