Nastavitve piškotkov
Kibernetska varnost vse bolj v soju luči

Kibernetska varnost vse bolj v soju luči

Datum: 13. maj 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Nove tehnologije

Na kibernetska tveganja in nevarnosti, na katere bi morali biti – tudi oz. sploh v elektroenergetiki – zelo pripravljeni, še vedno nismo dovolj pripravljeni, menijo strokovnjaki za kibernetsko varnost.

Umetna inteligenca PixabayDigitalizacija in uvajanje novih inteligentnih rešitev je trend, ki ga ni mogoče ustaviti. To pa povečuje tudi varnostna tveganja, še sploh na področju kritične infrastrukture, kot je (elektro)energetska, je na Microsoftovem dogodku o kibernetski varnosti v elektroenergetiki povedal direktor slovenske uprave za informacijsko varnost Uroš Svete. Elektroenergetska omrežja so kompleksni sistemi, ki združujejo različne operaterje in sistemske deležnike, morajo pa biti tudi karseda odporni proti potencialnim kibernetskim napadom, je dodal.

Da so lahko prav vsi členi verige, ki jo predstavljajo elektroenergetski sistemi - od proizvodnje, prenosa, distribucije, do odjema -, tarča kibernetskih napadov, je nadalje povedal dr. Iztok Prezelj s Fakultete za družbene vede in poudaril, da še vedno podcenjujemo možnost takšnih dogodkov, ki pa so po svetu vse bolj pogosti, povzročili pa so tudi že nepredstavljivo ekonomsko škodo. Kljub temu, da se zavedanje potencialnih hekerskih napadov povečuje, pa še vedno manjka večja pripravljenost nanje, pravi.

Ob izpadu elektrike izgubimo svetlobo in – podatke!


iStock 480288054»Če izgubimo elektriko, izgubimo ne le svetlobo, ampak tudi podatke, ki so rezultat večdesetletnega dela,« je ob tem dejal namestnik ukrajinskega ministra za energetiko Ievgen Vladimirov, ki je omenil ukrajinsko izkušnjo takšnega napada na omrežje. »V zadnjih petih letih je sicer ukrajinska vlada pripravila ustrezno zakonodajo, potrebno za temelje nacionalne kibernetske varnosti.«

Država ima tako danes tudi več kibernetskih stebrov, od katerih je vsak zadolžen za določeno področje, prav v energetiki pa imajo najbolj zgledni primer nivoja kibernetske varnosti, je povedal. »Je pa to (kibernetska varnost) proces in ne produkt,« je poudaril in dodal, da se digitalizacija odvija naprej in zoper njo se ne gre boriti. »[V Ukrajini] beležimo mnogo napadov na našo infrastrukturo in zato moramo biti v stalni pripravljenosti, v vsakem ministrstvu pa imamo namestnika ministra, ki je odgovoren za digitalno transformacijo,« je delil ukrajinske izkušnje.

»Karkoli se zgodi v energetskem sektorju, ima kaskadni učinek na vse ostale sektorje in na družbo,« pa je nadalje poudaril dr. Sanjay Bahl iz indijske skupine za računalniško odzivanje v izrednih razmerah (Computer Emergency Response Team – CERT), medtem ko je Trevor H. Rudolph iz Schneider Electrica menil, da je »za tveganja in nevarnosti, na katere moramo biti pripravljeni« še vedno – premalo pripravljenosti. »Pravzaprav smo globalno povsem nepripravljeni,« pravi in dodaja, da smo v samo zadnjih dveh, treh letih videli toliko primerov kibernetskih napadov, ki kličejo po povečanju varnosti, da bi nas to res moralo 'prebuditi'.

Človeški element - najšibkejši člen


PamOmrezja Enet8 72Da smo ljudje lahko najšibkejši člen, obenem pa najpomembnejši faktor, ko gre za ohranjanje kibernetske varnosti, pa je dejal Andrej Rant, ki bdi nad informacijsko varnostjo pri slovenskem sistemskem operaterju prenosnega omrežja za električno energijo. Kot pravi Elesov informacijski varuh, je kibernetska varnost misija, ki zahteva stalno budnost, saj potencialni heker čaka le na eno 'priložnost' [nebudnosti]. Vseeno pa še manjka pripravljenost za zagotavljanje dnevne odpornosti [na potencialne nevarnosti] s skupnostnega vidika, meni Rant.

So pa hekerji praviloma hitrejši od žrtev, posledica česar je, da žrtve nato 'le' odpravljajo škodo oz. vzpostavljajo poprejšnje stanje, je dejal Ievgen Vladimirov in se dotaknil projekta vzpostavitve pametnega omrežja, katerega začetek v Ukrajini načrtujejo s prihodnjim letom. Projekt, ki bo trajal desetletje, bo namreč zahteval še sploh visok nivo zagotavljanja kibernetske varnosti, je nakazal.

Energetski sistemDa je kibernetska varnost globalni izziv, je ne nazadnje poudaril Florian Pennings iz Microsofta, panelisti - med njimi Mireille Kok iz nizozemskega središča za kibernetsko varnost, Evangelos Ouzounis iz evropske agencije za varnost omrežij in informacij ter Massimo Rocca iz evropskega centra za izmenjavo in analizo energetskih informacij - pa so se večinoma strinjali, da bi bile prav zato pri naslavljanju tega izziva dobrodošle tesnejše povezave, in to tako med državami kot med organizacijami, vključujoč javno-zasebna partnerstva.

Mireille Kok je ob tem omenila primer povezave sektorjev, kot sta energetika in telekomunikacije, Evangelos Ouzounis pa je opozoril na različne interese različnih sektorjev, pri čemer naj bi javni sektor zasledoval predvsem demokracijo. Države članice EU sicer izvajajo javne razprave - tudi denimo v primeru vpeljevanja 5G, je dodal -, »a nismo še dosegli enotne ravni zrelosti«, je menil in na tem mestu izpostavil še pomen krepitve zaupanja javnosti.


  • Čet 34°C

  • Pet 25°C

  • Sob 28°C

  • Ned 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×