Nastavitve piškotkov
Kaj je skupno verižni reakciji v jedrskem reaktorju in epidemiji?

Kaj je skupno verižni reakciji v jedrskem reaktorju in epidemiji?

Datum: 23. april 2020

Avtor: Dr. Leon Cizelj

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Ekonomija , En.vizija , Jedrska energija

Pravzaprav veliko. Začnimo s tem, da ju zmoremo obvladovati. Verižno reakcijo v jedrskem reaktorju smo obvladali že pred več kot 75 leti, COVID-19 pa, kot kažejo zadnji podatki, vsaj v Sloveniji v zadnjem tednu ali dveh odlično obvladujemo. Z obema se bomo morali v prihodnje tudi naučiti živeti. Pričakujem pa, da se bomo s COVID-19 ravno zaradi poglobljenega in dolgoročnega sodelovanja z znanostjo naučili živeti dosti hitreje.

Zelo sem hvaležen vsem, ki delate v vladi, elektrarnah in zdravstvu, upravljate energetska omrežja in preostalo državno kritično infrastrukturo, ki ste se odlično soočili z grožnjo COVID19 in jo tudi obvladali. Hvaležen sem tudi znanstvenikom, ki so se z veliko znanja in radovednosti ter z razmeroma skromnimi sredstvi vrgli v proučevanje in razumevanje dogajanja. Še posebej sem hvaležen znanstveniku dr. Matjažu Leskovarju iz odseka za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan, ki so ga radovednost in izkušnje z modeliranjem hipotetičnih težkih nesreč v jedrskih reaktorjih pravočasno pripravili na odlično spremljanje in napovedovanje stanja epidemije.

Še prav posebej za pogum, da je že 25. marca (VEČ) objavil napoved razvoja epidemije v Sloveniji do konca aprila, ki jo podatki danes v celoti potrjujejo. Zahvala gre tudi ekipi Znanost na cesti, ki je omogočila in posnela spletno predavanje z naslovom »Kaj je skupno verižni reakciji v jedrskem reaktorju in epidemiji?«, ki si ga lahko ogledate na naslovu https://youtu.be/nxcMd0sY3So.

Za verižno reakcijo – v epidemiji in v jedrskem reaktorju – je značilna eksponentna rast: število novih bolnikov oz. nevtronov v jedrskem reaktorju je v vsakem trenutku proporcionalno številu vseh bolnikov (oz. nevtronov) v tistem trenutku. Odlično ilustracijo eksponentne rasti je, kot pravi legenda, prispeval Sessa, ki je izumil šah. Zadovoljni vladar ga je prosil, da si izbere nagrado. Sessa si je skromno zaželel eno zrno riža na prvem polju šahovnice, dve na drugem, štiri na tretjem itd. Vladar je bil z nagrado zadovoljen in je poslal služabnike iskat vrečo riža. Kmalu so ga služabniki obvestili, da tako velike vreče nimajo in je tudi v prihodnje ne bodo imeli (glej sliko).

Če bi si Sessa zaželel, da naj bo na vsakem polju šahovnice npr. dvajset zrn, bi si zaželel dostopno in obvladljivo darilo, ki bi bilo močno podobno jedrskemu reaktorju. V reaktorju namreč v vsakem trenutku nastane enako število nevtronov (bolnikov), posledica pa je v času enakomerna in stabilna verižna reakcija. Vzdrževanje takšne reakcije, predvsem pa preprečevanje pobega reaktorja v smeri eksponentnega povečevanja moči, seveda zahteva primerne tehnične rešitve. Ključne so negativne povratne zanke, ki samodejno uravnavajo moč reaktorja in seveda primeren nabor učinkovitih zavor, s katerimi lahko verižno reakcijo zaustavimo. Vse to že več kot 65 let omogoča komercialno obratovanje jedrskih reaktorjev.

1
Ilustracija načela druge polovice šahovnice (Ray Kurzweill, Wikipedia, By Andy0101 (talk) – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10700518


Zelo podobno bo tudi s širjenjem COVID-19. Za zaustavitev verižne reakcije že znamo poskrbeti. Sedaj pa se bo treba naučiti tudi obvladovati jo. Idealno bi bilo seveda samodejno uravnavanje, ki pa bo zahtevalo spremembe v našem življenju. Očitni se zdita več pazljivosti pri higieni (zaščita, razkuževanje) in manj fizičnih kontaktov z drugimi ljudmi. Močnejše zavore, kot sta npr. današnje zapovedano preprečevanje fizičnih stikov in v prihodnje tudi cepivo, pa so tudi na voljo in že vsaj nekoliko preverjene.

Ključ do uspeha pa je seveda v naših lastnih glavah. Kot nam lepo pokaže vladarjeva obljuba darila v legendi o Sessi, rižu in šahovnici, človeška intuicija namreč zelo slabo razume posledice eksponentnih procesov. Brez več znanosti in tudi nekoliko večjega zaupanja stroki verjetno ne bo šlo prav gladko. In tudi v tem sta si verižna reakcija v jedrskem reaktorju in epidemija COVID-19 zelo podobni.

2

Dr. Leon Cizelj je vodja odseka za reaktorsko tehniko pri Institutu »Jožef Stefan« (IJS).

Stališča avtorja ne odražajo nujno stališča uredništva Energetike.NET.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Sob 18°C

 • Ned 28°C

 • Pon 30°C

 • Tor 29°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×