Nastavitve piškotkov
Jože Bajuk: Petrol bo še močnejši regionalni energetski igralec

Jože Bajuk: Petrol bo še močnejši regionalni energetski igralec

Datum: 04. februar 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Nafta in naftni derivati , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , Ekonomija , En.vizija

Petrol že nekaj časa ni več zgolj naftno podjetje, ki ga poznamo po bencinskih servisih, pač pa je postalo energetsko podjetje, aktivno na področju obnovljivih virov energije (OVE), energetskih storitev, dobave električne energije in plina. Ali je vse to že del energetske tranzicije, ki se zdaj le še krepi in pa, kako je največja slovenska energetska družba pripravljena na strožje cilje, ki jih pripravlja Evropska komisija? S tem vprašanjem smo odprli tokratni videointervju, ki pa je tudi prvi videointervju Energetike.NET s članom lani imenovane uprave Petrola, mag. Jožetom Bajukom, ki bo sodeloval tudi v spletnem En.odmevu 021 v četrtek, 4. marca. Pogovor, ki smo ga torej začeli z energetsko tranzicijo in se dotaknili tudi vpliva pandemije pri tem, smo sicer posvetili predvsem Petrolovim načrtom in viziji, ki pa jih riše prav – energetska tranzicija, in to tudi z vlaganji v obnovljive vire energije tako doma kot na sosednjem Hrvaškem in soseščini.

O energetski tranziciji in vplivu pandemije


prew feb 1Petrol že kar nekaj časa deluje na področjih, ki niso zgolj naftna, je na uvodno vprašanje glede energetske tranzicije odgovoril Jože Bajuk, ki meni, da se oblike energije, ki so na voljo in jih uporabniki tudi zahtevajo, že nekaj časa spreminjajo, te spremembe pa na trgu odslikava tudi Petrol. Ta je del celotne tranzicije tako zaradi svojih uporabnikov kot zaradi motiva, ki izhaja iz zahtev oz. regulative, ostaja pa, dodaja sogovornik, energetska tranzicija bistven del nadaljnjega razvoja tudi v sami strategiji družbe.

Na vprašanje, kako je na to tranzicijo nasploh - pa tudi v samem Petrolu - vplivala pandemija, Jože Bajuk odgovarja, da v tako kratkem času pandemija na samo tranzicijo, sploh na strani industrijskih odjemalcev, ni imela tako velikega vpliva kot denimo na področju mobilnosti. Prav tako v družbi zaznavajo povečano prodajo sončnih panelov in toplotnih črpalk, kar nakazuje na naglejši prehod v segmentu gospodinjskih odjemalcev.

O vlogi vodika in pomenu obnovljive energije


Glede prihodnje vloge vodika, kateremu v zadnjem času EU namenja še posebno pozornost, pa sogovornik meni, da elektrifikacije vendarle ne gre vzeti kot ultimativno rešitev in da bo vseeno potrebno tudi gorivo, ki bo pomagalo pri uravnavanju porabe energije, sploh v navezavi z obnovljivimi viri energije – in v tem smislu se po njegovem odgovor skriva v vodiku. Kot dodaja, se bo s tem paleta energentov povečala tudi v Petrolu, ne bo pa prišlo do preskoka z določenega energenta izključno na vodik.

Ob vsem tem pa član uprave Petrola izpostavlja naraščajoč pomen proizvodnje električne energije iz sončne in vetrne energije tudi znotraj omenjene družbe, ki pa s svojimi investicijami prav v dano področje povečuje svojo prisotnost tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer bodo med drugim aprila letos zagnali 30-megavatni vetrni park Ljubač, Petrolov prvi vetrni park, ki bo zgrajen brez finančnih podpor ali subvencij (VEČ). Je pa sicer, tako pravi Bajuk, z vidika zaslužkov elektrika povsem drugačen produkt kot nafta. Po drugi strani pa je potencial izkoriščanja vetrne energije prav na trgih jugovzhodne Evrope zelo velik, še pravi.

V Skupini Petrol je razvitih oziroma v razvoju 200 MW projektov vetrne in sončne energije, kar zadostuje za približno 100.000 povprečnih gospodinjskih odjemalcev.

O plinu kot prehodnem energentu in e-mobilnosti kot storitvi


Bi bilo torej za JV Evropo smotrno s termoelektrarn preiti neposredno na obnovljive vire ali pa bo svojo (vmesno) vlogo pri tranziciji odigral še plin? Bajuk meni, da bo slednji že zaradi obstoječe infrastrukture odigral svojo vlogo prehodnega energenta – tudi zato, ker bi bil neposreden preskok na OVE predrag.

Bo pa po njegovem v naših življenjih kljub vsemu še nekaj časa prisotna tudi nafta, čeravno se poraba te naglo zmanjšuje v gospodinjstvih, ki v veliki meri prehajajo s kurilnega olja na toplotne črpalke.

Na področju elektromobilnosti pa se Petrol, kot nam je zaupal Jože Bajuk, odpira partnerstvom, s pomočjo katerih bo sokreiral potrebno infrastrukturo, dodaten segment pa je ponudba e-mobilnosti kot storitve, pri čemer sogovornik omeni statistiko, ki kaže, da posamezniki v povprečju dnevno premagujemo le do sto kilometrov.

Funkcija prodaje enaka, spremenjen le njen način


Vezano na vse to tako v največji slovenski energetski družbi pričakujejo še nadaljnje povečevanje konkurence na trgu, in to na vseh segmentih. Predvsem se bo, potrjuje sogovornik, ponudba prilagajala potrebam kupcev oz. odjemalcev, ki prav z energetsko tranzicijo prehajajo v ospredje celotnega energetskega razvoja.

»Funkcija prodaje energenta je enaka, spreminja pa se način te prodaje,« med drugim poudarja.

Hrvaški trg - tudi z nedavnim nakupom podjetja Crodux Derivati Dva - bo za Petrol še pomembnejši, kot je bil doslej, nam je sicer še zaupal Jože Bajuk, ko smo ga povprašali še o glavnem fokusu družbe v letošnjem letu in o viziji do leta 2030. Vabljeni k ogledu!

Celoten videointervju je dostopen TUKAJ!
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Čet 11°C

 • Pet 8°C

 • Sob 11°C

 • Ned 11°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×