Nastavitve piškotkov
Interenergo bo v prihodnje ciljal na vetrne projekte z vsaj 50 MW nazivne moči

Interenergo bo v prihodnje ciljal na vetrne projekte z vsaj 50 MW nazivne moči

Datum: 08. julij 2022

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Ekonomija , Energetska učinkovitost

V Interenergu nameravajo še naprej krepiti svoj portfelj elektrarn na obnovljive vire energije (OVE), pri čemer se želijo v prihodnje še bolj usmeriti na vetrno in sončno energijo. Ob tem so si postavili tudi cilj preiti iz manjših k večjim projektom, so zapisali v letnem poročilu za 2021 in dodali, da bodo v prihodnje pri vetrnih elektrarnah usmerjeni v projekte, ki imajo vsaj 50 MW nazivne moči.

Izmed projektov, ki so že v teku, načrtujejo dve sončni elektrarni s skupno izhodiščno močjo 15 MW na Hrvaškem. Projekta izgradnje 5 MW in 10 MW solarnega parka na Hrvaškem sta glede na letno poročilo tik pred začetkom izgradnje, predvidene investicije v sončni elektrarni pa znašajo 13 milijonov evrov.

Interenergo je prav tako lani prevzel 60-odstotni lastniški delež družbe Vjetroelektrane Čardakov v Bosni in Hercegovini, kjer bodo zgradili vetrno elektrarno z nazivno močjo 50 MW, le-ta pa bo pričela z obratovanjem predvidoma leta 2023.

Prevzeli so tudi 51-odstotni lastniški delež družbe PVE Perun iz Severne Makedonije, kjer bodo skupaj s partnerjem zgradili vetrno elektrarno z nazivno močjo 30 MW. Slednja bo z obratovanjem pričela predvidoma v novembru 2023.

Predvidene investicije v vetrni elektrarni znašajo 93 milijonov evrov, pravijo v Interenergu in dodajajo, da so na področju obnovljivih virov energije močno »razširili seznam identificiranih bodočih projektov, ki jih bomo realizirali v naslednjem petletnem obdobju«.

Spomnimo, da je Interenergo lani prav tako s podjetjem Salonit Anhovo podpisal aneks k pogodbi za še dodatne sončne elektrarne zgrajene po modelu energetskega pogodbeništva, ki bodo pričele obratovati jeseni 2022.

Na področju hidroenergije je bil Interenergo preko povezanih družb na dan 31. december 2021 lastnik 16 elektrarn, in sicer v državah Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora in Kosovo. Upravljajo večinoma male elektrarne s skupno nazivno močjo 60,78 MW, skupaj pa so leta 2021 iz naslova hidroenergije proizvedli 142,6 GWh. Na področju vetrne energije preko povezanih družb upravljajo oziroma imamo v lasti dve vetrni elektrarni na Hrvaškem, in sicer s skupno nazivno močjo 20,25 MW. Ti sta lani proizvedli 41,9 GWh električna energija. Portfelj sončnih elektrarn v Sloveniji medtem ostaja nespremenjen. Skupna nazivna moč sončnih elektrarn družbe je na dan 31. decembra 2021 znašala 2,8 MW, v tem letu pa so Interenergove sončne elektrarne proizvedle 3 GWh električne energije.

Priložnosti


So pa lani v Interenergu aktivno nadaljevali tudi z razvojem tretjega stebra – energetskih storitev, kjer so jim lani prihodki iz tega naslova zrasli za 251.000 evrov. Investirali so v širok spekter različnih tehnologij in trenutno upravljajo z več kot 30 projekti v Sloveniji in Severni Makedoniji. Naslednje države, v katere bodo vstopili v letu 2022, bodo Hrvaška, Bosna in Hercegovina in Srbija.

»Energetske storitve so tako v Sloveniji kot na območju Balkana relativno slabo poznane, zato pomenijo velik potencial za naš nadaljnji razvoj. Naši dosedanji projekti z nekaterimi pomembnimi partnerji dvigujejo prepoznavnost te storitve, ki jo bomo v prihodnje gradili predvsem na sončnih elektrarnah, LED-razsvetljavi, kondenzacijskih kotlih in drugih tehnologijah,« so zapisali v letnem poročilu.

Čeprav so v nekaterih državah Balkana že močno prisotni, pa v skoraj vseh državah v regiji vidijo »še veliko priložnosti, tako za prevzeme kot izgradnjo različnih tipov elektrarn. Veliko priložnosti vidimo tudi v nadaljnjem širjenju na trge Romunije in Grčije«.

»Ker gre za relativno nov produkt, ki ima po nekaterih analizah zelo dobre projekcije«, pa vidijo velik potencial tudi v pogodbah za nakup električne energije (ang. power purchase agreements oz. PPA).

 • Čet 3°C

 • Pet 4°C

 • Sob 4°C

 • Ned 6°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×