Nastavitve piškotkov
InnoEnergy v svoji študiji razkriva pet ključnih kompetenc vseh uspešnih energetskih podjetnikov
OGLASNO SPOROČILO

InnoEnergy v svoji študiji razkriva pet ključnih kompetenc vseh uspešnih energetskih podjetnikov

Datum: 11. oktober 2019

Avtor: InnoEnergy

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija

EIT InnoEnergy, evropski pospeševalnik inovacij in podjetništva na področju trajnostne energetike, ki deluje ob podpori inštituta EIT, je na svojem paradnem dogodku The Business Booster v Parizu objavil poročilo o študiji, v katerem predstavlja poglavitne značilnosti vseh uspešnih podjetnikov.

Diego Pavia direktor InnoEnergyja na TBB2019V EIT InnoEnergy so z raziskavo, v kateri so analizirali 800 profilov podjetnikov, zbranih s pomočjo lastnega orodja za ocenjevanje podjetniških kolektivov E2Talent®, pokazali, da podjetniki na področju trajnostne energetike dosegajo visoke ocene pri petih ključnih značilnostih: usmerjenosti v dosežke, sposobnosti vplivanja, nagnjenosti k tveganju, notranjem mestu nadzora in timskem delu. Študija, ki je bila opravljena v sodelovanju z ESADE Business School, velja za prvo tovrstno analizo kompetenc podjetnikov na področju trajnostne energetike, ki stojijo za poslovnimi odločitvami vlagateljev in izvršnih kadrov.

Podjetnice v trajnostni energetiki


Elena Bou InnoEnergyjeva direktorica za inovacije Analiza je pokazala, da med ocenami podjetnikov in podjetnic na področju trajnostne energetike ni bistvenih razlik. A ker je bilo ženskih le 10 odstotkov profilov, ostaja vprašanje, kaj ženskam preprečuje, da bi postale podjetnice.

Ženske dosegajo opazno boljše ocene kot moški pri transformacijskem vodenju, manj samozavestno kot njihovi moški kolegi pa se ocenjujejo v kategoriji podjetniške samoučinkovitosti. Poleg tega se je izkazalo, da so ženske bolj samozavestne glede upravljavskih sposobnosti in manj glede finančnega znanja.

Direktorica za inovacije pri EIT InnoEnergy Elena Bou je ob predstavitvi poročila povedala: »Za podjetnike in start-upe je lahko prava ekipa s pravo dinamiko odločilni dejavnik, ki omogoči ali prepreči uspeh. Z našim orodjem E2Talent® smo v trajnostni energetiki pomagali množici start-upov oblikovati ekipo posameznikov, ki se dopolnjujejo in bodo lahko skupaj pospešili energetsko tranzicijo.«

TBB4»Podatki, ki smo jih ob tem zbrali, so nam ponudili vpogled v to, kaj odlikuje uspešnega podjetnika v evropski trajnostni energetiki, in ta zanimiva spoznanja lahko danes na konferenci The Business Booster delimo z vami.«

»Z veseljem ugotavljamo, da med moškimi in ženskami ali med državami, v katerih podjetniki v Evropi delujejo, ni bistvenih razlik. To je pozitiven rezultat, saj nakazuje, da ima še več ljudi priložnost pustiti pečat v energetski krajini.«

Vloga kraja delovanja pri poslovnem uspehu


TBB3V študiji so preučili, kako se analizirani profili podjetnikov, ki so prihajali iz devetih držav, razlikujejo po kraju delovanja. Čeprav je analiza pokazala manjše razlike v kompetencah med regijami, pa so imeli podjetniki zelo podobne profile, v katerih so bile prednosti in slabosti porazdeljene po petih obravnavanih kompetencah.

Orodje E2Talent® lahko uporabi vsako podjetje ali vlagatelj na področju trajnostne energetike, ki želi oceniti podjetniške kompetence članov svojega kolektiva z namenom sprejemanja premišljenih investicijskih odločitev in prerazporejanja nalog v podjetju.

Celotno poročilo je na voljo tukaj.

Ozadje

V analizo so bili zajeti profili podjetnikov v Španiji, na Portugalskem, Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, Franciji, Nemčiji, na Švedskem in Finskem.
Analiza po regijah je pokazala:
 • Podjetniki na Iberskem polotoku med vsemi regijami izkazujejo najmočnejšo usmerjenost v dosežke oziroma motivacijo. Imajo dobro uravnotežene profile brez večjih negativnih vidikov.
 • Francoski podjetniki imajo dobro uravnotežen slog vodenja. Obenem rezultati nakazujejo, da družbeni kapital ni zelo močan in da so francoski podjetniki manj samozavestni od svojih kolegov pri upravljanju, inovacijah, marketingu, sprejemanju tveganj in finančnih znanjih (podjetniški samoučinkovitosti).
 • Nemške podjetnike odlikuje največja konsistentnost, kar pomeni, da se v nobeni kategoriji niso izkazali slabše ali bolje od svojih kolegov in da so njihovi profili običajno zelo uravnoteženi.
 • Podjetniki v državah Beneluksa izkazujejo veliko nagnjenost k tveganju, slabše pa so ocenjeni v kategorijah opolnomočenja in transformacijskega vodenja.
 • Podjetnike v Skandinaviji odlikujeta tako sprejemanje negotovosti – pri tem imajo najvišjo oceno med vsemi regijami – in nagnjenost k tveganju (druga najvišja ocena). Obenem pa se izjemno močno nagibajo proti zunanjemu mestu nadzora, kar bi lahko kazalo na visoko zaupanje v sistem.

Definicije kompetenc

Usmerjenost v dosežke:
Usmerjenost v dosežke pomeni željo delovati tako, da bi dosegel ali presegel merilo odličnosti, meriti rezultate glede na cilje, inovirati z namenom izboljšanja, sprejemati premišljena tveganja z namenom narediti nekaj novega ali boljšega.

Sposobnost vplivanja:
Sposobnost vplivanja označuje namero prepričati, pregovoriti ali vplivati na druge za dosego osebnih ali organizacijskih ciljev.

Nagnjenost k tveganju:
Nagnjenost k tveganju se nanaša na pripravljenost posameznika sprejemati zmerna tveganja.

Notranje/zunanje mesto nadzora:

Notranje mesto nadzora se nanaša prepričanje posameznika o tem, da ima svoje življenje bolj ali manj pod nadzorom. Posameznik, ki ima zunanje mesto nadzora, pa po drugi strani meni, da nima nadzora nad potekom lastnega življenja, temveč ga določajo usoda, naključja ali vplivni akterji.

OGLASNO SPOROČILO

 • Pet 8°C

 • Sob 12°C

 • Ned 12°C

 • Pon 12°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×