Nastavitve piškotkov
Zanesljivejša oskrba zahteva recikliranje, prožnost in – učinkovito rabo energije

Zanesljivejša oskrba zahteva recikliranje, prožnost in – učinkovito rabo energije

Datum: 13. avgust 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Nove tehnologije , Ekonomija

Energetika je eden od stebrov gospodarstva, zato moramo vzpostaviti nove sisteme, vključno z možnostmi recikliranja, je v uvodu v spletni seminar o zanesljivi oskrbi z energijo, ki ga je pripravilo Mednarodno združenje za energetsko ekonomiko (IAEE), dejal Salvatore Pinto, direktor in ustanovitelj zagonskega podjetja Green Energy Storage. Pinto na tem področju v prihodnje pričakuje pomembne inovacije. V tem kontekstu je omenil litij, pri katerem si je treba tako kot pri drugih virih prizadevati za inovacije v smeri recikliranja, s tem pa torej za krožno gospodarstvo. Razpravljavci so na seminarju izpostavili pomen prožnosti sistema, ki jo zahtevajo obnovljivi viri energije, ter učinkovito rabo energije kot »najpomembnejše gorivo«.

IAEE webinar»Kot kaže poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA), se je glede na vse izdatke za energijo po svetu upočasnila rast deleža, ki je namenjen tehnologijam za čisto energijo – med temi so obnovljivi viri, učinkovita raba energije ter zajemanje in shranjevanje ogljika –, to pa bi utegnilo spodkopati prepotrebni prehod na bolj vzdržen energetski sistem. Izdatki za elektroenergetski sektor se bodo ob nadaljevanju sedanjega trenda letos zmanjšali, kar daje zaskrbljujoč signal za razvoj zanesljivejših in bolj vzdržnih elektroenergetskih sistemov. Po ocenah naj bi se zmanjšalo tudi vlaganje v učinkovitost in sisteme končne rabe, v težkem položaju je učinkovita raba energije kot osrednji steber prehoda na čisto energijo,« smo slišali na spletnem seminarju združenja IEAA o zanesljivi oskrbi z energijo.

Organizatorji dogodka so opravili kratko anketo o glavnih težavah na področju zanesljive oskrbe v vseh večjih sektorjih, poseben poudarek pa sicer namenili pomenu shranjevanja energije, digitalizacije in novih tehnologij ter učinkovite rabe energije kot stroškovno učinkovitega načina ohranjanja regionalne ali nacionalne zanesljivosti oskrbe na dolgi in kratki rok – predvsem v luči koronakrize.

EU za uvoz energije nameni 350 milijard evrov


volatilnost Roman PeklajEvropska unija uvozi 58 odstotkov energije za svoje potrebe in za to nameni približno 350 milijard evrov, s čimer je največja neto uvoznica energije v skupini G20. Uvozi 95 odstotkov vseh proizvodov in 83 odstotkov vsega zemeljskega plina, je povedal dr. Matteo Codazzi, prvi mož Italijanskega eksperimentalnega centra za elektrotehniko (CESI). Kot je dodal, odvisnost od Rusije pri 11 državah članicah Unije presega 75 odstotkov njihovega uvoza plina, zato so te države ob morebitnih motnjah v oskrbi preveč ranljive, pri 17 državah pa odvisnost od uvoza zemeljskega plina presega 90 odstotkov.

A kot je nadaljeval Codazzi, si je Unija zastavila ambiciozne cilje ne le na področju zelene energije, temveč tudi za zmanjšanje energetske odvisnosti. Nedavno je po njegovih besedah delovanje povezanega elektroenergetskega omrežja v Evropi zaradi velikega deleža energije, proizvedene iz obnovljivih virov, pokazalo prve znake šibkosti, s katerimi se je treba ustrezno spoprijeti.

Trg zmogljivosti bo zato igral ključno vlogo pri zagotavljanju zadostnosti proizvodnje električne energije v prihodnjih letih, je dejal Codazzi in pri tem poudaril pomen čezmejnega spajanja elektroenergetskih trgov za optimalno izkoriščanje medomrežnih povezav pri delovanju elektroenergetskih sistemov z velikim deležem obnovljivih virov v realnem času, v smislu ustrezne zasnove trga pa pomen večje prožnosti sistema. Pri tem bo posebno vlogo igralo shranjevanje energije, je prepričan Codazzi. Navezal se je na nedavni primer iz Italije, ko se je v času zaustavitve gospodarstva delež obnovljivih virov v omrežju povečal.

Učinkovita raba energije kot »najpomembnejše gorivo«


Daljinska pravaUčinkovito rabo energije bi morali obravnavati kot »najpomembnejše gorivo«, je sklenil Federico Santi, profesor za analizo in modeliranje energetskih sistemov na rimski univerzi La Sapienza. Kot je dodal, predstavljajo prihranki energije, ustvarjeni po zaslugi učinkovitejše rabe energije med letoma 1975 in 2016, več kot polovico celotne letne porabe primarne energije v ZDA leta 2016.

Prihranki, ustvarjeni v obdobju 1975–2016 po zaslugi zmanjšanja intenzivnosti (2334 qBTU), pa imajo kar tridesetkrat večji učinek od rasti deleža energije iz obnovljivih virov v istem obdobju (78 qBTU), je nadaljeval Santi. Po njegovih besedah bo k omejevanju podnebnih sprememb v sklopu ukrepov, ki vključuje tudi krepitev oskrbe z energijo iz obnovljivih virov, največ prispevala prav učinkovita raba energije. Po scenariju omejitve globalnega segrevanja na največ 2 °C mora iz učinkovite rabe energije izvirati 40 odstotkov vsega zmanjšanja izpustov CO2.

Spletni seminar je dostopen TUKAJ.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Čet 10°C

  • Pet 13°C

  • Sob 10°C

  • Ned 12°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×