Nastavitve piškotkov
Gorazd Lampič, Elaphe: Razvijamo novo arhitekturo električnih vozil

Gorazd Lampič, Elaphe: Razvijamo novo arhitekturo električnih vozil

Datum: 05. maj 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Promet , Nove tehnologije , En.vizija

Globalni trendi nezadržno drvijo v smer električne mobilnosti; koronakriza jih je le nekoliko upočasnila, kar pomeni le, da je razvojni val nekoliko bolj obvladljiv, pravi direktor podjetja Elaphe Gorazd Lampič, s katerim smo opravili tokratni videointervju.

prometDa globalni trendi nezadržno drvijo v smer električne mobilnosti, je Gorazd Lampič, soustanovitelj in direktor podjetja Elaphe, nazadnje javno poudaril na aprilski virtualni marketinški konferenci (VEČ), kjer je med drugim omenil tudi sodelovanje z Domelom pri razvoju modularnega električnega skiroja, ki ga bo odlikoval inovativen koncept elektromotorja. A za Energetiko.NET je Lampič dodal, da je to za Elaphe manjši projekt, ki je sicer zanimiv z vidika inoviranja, sicer pa da večji del fokusa usmerjajo na močnejše elektromotorje za električne avtomobile in druga večja vozila. S tem, na kaj trenutno najbolj stavijo, smo Gorazda Lampiča povprašali v tokratnem videointervjuju.

»Ko smo začeli - v letih 2006 do 2010 -, smo se bolj ukvarjali tudi z dvokolesniki, to pa zato, ker je bilo našo tehnologijo takrat laže preizkusiti. Izkazalo se je, da se bodo naše konstrukcijske rešitve bolje izkazale pri večjih vozilih in zato smo se kasneje osredotočili na to,« med drugim omeni sogovornik, pri čemer omeni sodelovanje s kalifornijsko Aptero pa s podjetjem Lordstown Motors v Ohiu (VEČ), ki ima inženirski center v Detroitu, kjer pa ima tudi Elaphe od nedavnega svoje stalno predstavništvo.

»V elektromotorju moramo preplesti magnetno polje in električni tok in v večini motorjev je magnetno polje zelo enostavno, električni tok pa prepletemo na nekoliko bolj kompleksen način, v primeru elektromotorjev, pri razvoju katerih sodelujemo z Domelom, pa magnetno polje prepletemo na malo bolj kompliciran način, električni tok pa speljemo enostavneje,« pa se Lampič naveže še na uvodoma omenjen projekt razvoja modularnega električnega skiroja.

Če bi stavil na vodik, bi stavil na večja vozila


Ker pa se v EU po novem ogromno stavi tudi na vodik, nas je zanimalo, ali prepoznavajo na danem področju priložnosti tudi v Elapheju, na kar se je Lampič odzval s spominom na leto 2005, ki ga je vodilo na večji avtomobilski dogodek v Monako, kjer so predstavljali nove tehnologije prav na področju električne mobilnosti, spomni pa se, da je bilo tedaj predstavljenih več vozil na vodik kot pa vozil na baterije. Razmerje se je spremenilo že čez nekaj let, to pa zato - meni Lampič -, ker so tehnologije, vezane na vodik, bolj kompleksne, zahtevajo drugačno infrastrukturo in večjo skrb za varnost, medtem ko so baterije relativno enostavne in so jih lahko za razvoj vozil uporabili inovatorji ter startupi.

Baterije imajo mnoge prednosti v manjših aplikacijah, gorivne celice pa lahko predstavljajo večji potencial v večjih vozilih, dodaja. »Če bi stavil na vodik, bi stavil na večja vozila,« med drugim pove. Pri manjših vozilih pa morda v kombinaciji s shranjevanjem vodika v metal hidridnih hranilnikih.

Ko gre za obnašanje ljudi, ni ravno optimist


prometPrav tako na marketinški konferenci je na vprašanje glede morebitnih sprememb, ki jih je zaradi znanih razmer prineslo lansko leto njihovemu podjetju, odgovoril, da so se omenjeni trendi na področju elektromobilnosti res lani malce upočasnili, a to pomeni le, da je razvojni val nekoliko bolj obvladljiv (VEČ). Tako smo Gorazda Lampiča vprašali, kaj napoveduje oz. pričakuje za letošnje leto pa za obdobje do 2030 in celo do 2050, ko naj bi bila EU ogljično nevtralna.

»To so pomembna vprašanja in izhodišča za vse to je v obnašanju ljudi. Tudi če uporabljamo pretežka in prevelika električna vozila ali pa če se po nepotrebnem vozimo predaleč, nismo naredili nič (za okolje; op. p.). Tudi ko upoštevamo, od kod prihajajo emisije oz. raba virov in prostora, je bolj pomembno naše delovanje kot pa tehnologije, ki jih uporabljamo. Zavedanje o tem, kaj je za naš planet dobro, nam še manjka,« je stvaren sogovornik, ki po tej plati ostaja prej pesimist kot ne.

Da mobilnost postaja del širše infrastrukture, vključno s stavbami - sploh elektromobilnost, kar za bencinska vozila ne velja -, s čimer se lahko razbremeni omrežje in doseže večja (energetska) neodvisnost, dodaja, pri čemer ponovno poudari pomen 'lahkotnosti' vozil. Kar pa zadeva avtonomnost, pa meni, da se je treba vprašati tudi, kaj točno bo voznik počel v tem času – ker če bodo to neumnosti, je bolje, da drži roke na volanu, je zopet stvaren Lampič.

»Zakaj bi se ukvarjali z nečim, kar počnejo že drugi?«


Na lanskoletnem En.odmevu 020, ki ga je organizirala Energetika.NET, je, ko je tekla beseda o tehnoloških inovacijah, med drugim dejal, da politika ne sme določati, katero tehnično rešitev je primerno nekje uporabljati, določiti mora le zahteve, ki jih mora rešitev, storitev ali produkt izpolniti. Industrija je torej tista, ki mora najti primerne rešitve (VEČ). In kaj pravi Gorazd Lampič danes?

apr 5 prv»Če na približno pol leta pogledaš nazaj in pogledaš, kako razmišljaš danes, pa če je to drugače kot pred pol leta, si na dobri poti,« se zasmeji, se pa še vedno strinja s tezo, podano na En.odmevu 020. Težko je cenovno konkurirati nečemu, kar že obstaja, in ne smemo se bati nečesa novega, torej razvoja nečesa, kar še ne obstaja, meni. Elaphe namreč ne razvija stvari, ki so očitne in na čemer dela večina industrije, denimo proizvajalci centralnih elektromotorjev ali baterij - ob tem omeni hrvaški Rimac -, pač pa sami na področju električne mobilnosti razvijajo nekaj povsem novega, tj. nove produkte, rešitve in arhitekturo, ki bo bistveno spremenila vozila. »Zakaj bi se ukvarjali z nečim, kar počnejo že drugi?« retorično vpraša Lampič, ki se mu zdi zanimivo, koliko podjetij želi konkurirati denimo Tesli, a to počnejo na osnovi istih konceptov (kot Tesla).

Kljub temu, da je Elaphe razvojno podjetje, je lansko leto zaključil s približno 7 milijoni evrov prihodkov (od tega so jim dober milijon prinesla nepovratna sredstva) ter slabim milijonom evrov dobička pred obdavčitvijo, za letos pa pričakujejo, da bodo s prihodki presegli deset milijonov evrov. V času lanskega pogovora za Energetiko.NET so v ekipi iskali predvsem razvojnike s področja elektrotehnike in strojništva in za te so odprti tudi danes pa čeprav so letos zaposlili že trideset novih sodelavcev, ob čimer pa še vedno ohranjajo startupovsko kulturo. Več o izzivih pa tudi privlačnostih razvojnega podjetja, kot je Elaphe, pa v videointervjuju!


Celoten videointervju je dostopen TUKAJ.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Pon 25°C

 • Tor 22°C

 • Sre 21°C

 • Čet 20°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×