Nastavitve piškotkov
Glavni avtor pri IPCC in Nobelov nagrajenec optimističen glede trajnostne prihodnosti

Glavni avtor pri IPCC in Nobelov nagrajenec optimističen glede trajnostne prihodnosti

Datum: 06. november 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , Ekologija , En.vizija

Če je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja osrednje pozornosti energetske dobe deležen plin, se danes največ črnila prelije o vodiku in drugih čistih tehnologijah, kot so litijeve baterije, električna vozila in seveda obnovljivi viri, je ob zaključku letošnje konference TBB (The Business Booster) dejal Daniel M. Kammen, glavni avtor pri Medvladnem forumu o podnebnih spremembah (IPCC) in Nobelov nagrajenec. Na največjem dogodku na področju trajnostnih energetskih inovacij v Evropi, ki ga pripravlja družba EIT InnoEnergy TBB, je Kammen med drugim posvaril, da moramo biti pozorni na morebitno napihovanje tehnološkega (»dot-com«) in drugih balonov.

Kammen kot najzanimivejši tehnologiji za trajnostno prihodnost navaja shranjevanje energije, vključno z vodikom, in vetrno energijo na morju kot enega od obnovljivih virov energije.

ekologijaNa trajnostno oziroma ogljično nevtralno prihodnost gleda optimistično, pri tem pa med drugim omenja ambiciozne študente, ki za to, da unovčijo svoje znanje, kot je treba, potrebujejo tudi ustrezno razvite trge. V povezavi s tem je dr. Steven Chu, ameriški fizik in nekdanji vladni uslužbenec, v svojem govoru na konferenci TBB poudaril pomen raziskav in inovacij.

Ogljično nevtralnost je do leta 2050 mogoče doseči, vendar bo povečevanje rabe tehnologij, ki bodo do tega privedle, velik izziv, je Kammen odgovoril na vprašanje moderatorja pogovora. »Ne gre pa samo za povečevanje rabe čistih tehnologij, gre tudi za obnovo gozdov, za odpravo plastike, ogljika in druge onesnaženosti,« je opozoril. Pri tem nam čista tehnologija ne more pomagati, je dodal – ko govorimo o trajnostni prihodnosti, bi morali torej imeti pred očmi širšo sliko.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Pet 13°C

  • Sob 16°C

  • Ned 12°C

  • Pon 10°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×