Nastavitve piškotkov
GEN-I bo električno omrežje razbremenjeval tudi s povezavo samooskrbne fotovoltaike z baterijami

GEN-I bo električno omrežje razbremenjeval tudi s povezavo samooskrbne fotovoltaike z baterijami

Datum: 18. november 2022

Avtor: Valerija Hozjan in Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Družba GEN-I je letos poleti v kraju Srakovlje pri Kranju, kjer je v kratkem omrežju priključenih več sončnih elektrarn za samooskrbo, vzpostavila nov pilotni projekt, katerega namen je povečanje zmogljivosti omrežja s pomočjo baterijskih hranilnikov. V okviru projekta bodo razvili tudi algoritem za oceno in napoved stanja omrežja, so povedali za Energetiko.NET.

Kot pojasnjujejo v GEN-I, se v času visoke proizvodnje naprav za samooskrbo in nizkega odjema gospodinjskih odjemalcev v omrežje oddaja večja količina električne energije, kar povzroči dvig napetosti. Dvig napetosti pa je najbolj izrazit pri odjemalcih, ki so bolj oddaljeni od transformatorske postaje.

V okviru projekta, ki se je začel oktobra lani in bo trajal do septembra 2024, bodo tako razvili algoritem za oceno in napoved stanja omrežja.

»V primeru, da bodo posamezni deli (vozlišča) omrežja preobremenjeni, bomo prek algoritma in platforme za lokalno prožnost samodejno polnili baterijske hranilnike pri odjemalcih. Na ta način bomo električno energijo, ki bi jo uporabniki sicer oddajali v omrežje, preusmerili v baterijske hranilnike, s čimer bomo uravnavali konične napetosti v omrežju,« so povedali za Energetiko.NET.

Kot so pojasnili, je trenutno pri gospodinjskih odjemalcih, ki so priključeni na transformatorsko postajo Srakovlje, nameščenih sedem naprav za samooskrbo v skupni moči 77 kW, pri treh odjemalcih pa je družba še dodatno namestila baterijske hranilnike električne energije.

Za potrebe sprotnega izračunavanja zmogljivosti omrežja je bila v lokalnem omrežju izvedena tudi nadgradnja merilne infrastrukture, ki sedaj omogoča zajem podatkov v realnem času. Trije baterijski hranilniki, ki so nameščeni pri sodelujočih odjemalcih, so vključeni v agregatorsko platformo, prek katere bodo v GEN-I izvajali storitve za omrežje.

Infrastruktura pri samih odjemalcih na pilotni lokaciji je bila po navedbah GEN-I postavljena v sklopu projekta DN-Flex, ki ga je sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) iz državnega proračuna. V projektu sodelujejo s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in distribucijskim podjetjem Elektro Gorenjska.

Na naše vprašanje, ali je v prihodnje načrtovan še kakšen podoben oziroma razširitev tega projekta, pa v GEN-I odgovarjajo, da bodo v prihodnje izvajali projekte, v katerih se bodo osredotočali na razvoj in vzpostavitev trga prožnosti v distribucijskem omrežju. V sodelovanju z distribucijskimi podjetji tako že iščejo lokacije, kjer bi lahko s pametnimi rešitvami odpravili oziroma premostili težave v omrežju.
 
Spomnimo, da GEN-I že dela tudi na projektu razbremenitve omrežja z upravljanjem toplotnih črpalk v kraju Gradišče pri Škofljici.


  • Sob 12°C

  • Ned 3°C

  • Pon 2°C

  • Tor 4°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×