Nastavitve piškotkov
Evropske države ukrepajo proti poplavi dovoljenj za nove OVE in presežni proizvodnji

Evropske države ukrepajo proti poplavi dovoljenj za nove OVE in presežni proizvodnji

Datum: 23. avgust 2023

Avtor: Alina Trabattoni, Karolin Schaps, Belén Belmonte, Rachael Burnett, Montel

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika

Na Nizozemskem nameravajo dobavitelji energije naložiti denarne kazni proizvajalcem, katerih proizvodnja iz sončne energije presega povpraševanje. Medtem italijanski regiji Apulija in Sardinija iščeta načine za nadzor pričakovanega pritoka dovoljenj za obnovljivo energijo po novi podnebni politiki vlade.

Politiki v Apuliji, najbolj južnem vzhodnem območju Italije z velikim sončnim in vetrnim potencialom, revidirajo regionalni energetski načrt območja, da bi naslovili presežne zahteve po zelenih proizvodnih napravah in omejili ogromno povpraševanje.

Nov načrt bo regionalna vlada uvedla »v prihodnjih mesecih«, je regionalni tiskovni predstavnik povedal Montelu. Podobno je konzorcij, ki združuje vseh 377 lokalnih mestnih svetov na Sardiniji, nedavno prosil regionalno vlado, naj začasno ustavi vse nerešene zahteve za nove zelene zmogljivosti, dokler se obstoječi predpisi ne revidirajo, da se prepreči pretirano število dovoljenj. Regionalna vlada ob tem ni dolžna izdati začasne ustavitve.

Obe pobudi poudarjata zaskrbljenost glede lokalne krajine, turizma in kulturne dediščine ter sledita julijskemu dvigu ciljev na področju obnovljivih virov energije do leta 2030 z 80 GW na 131 GW. Konec leta 2022 je imela Italija nameščenih nekaj več kot 60 GW zelenih zmogljivosti.

Poleg tega so regije Sicilija, Kalabrija, Bazilikata in Toskana v začetku tega leta že zagrozile, da bodo preklicale izdajanje dovoljenj za projekte obnovljive energije in se ob tem sklicevale na neustrezno nadomestilo.


»Iskanje kompromisa«


Apulija je že druga največja italijanska proizvajalka obnovljive električne energije za Lombardijo z 9,2 odstotka celotne količine in največja proizvajalka vetrne energije s 25,2-odstotnim nacionalnim deležem.

»Dovolj je, če pogledamo te podatke, da razumemo ekscese na našem ozemlju in potrebo po iskanju kompromisa,« je za Montel povedal regionalni svetnik Paolo Pagliaro.

Pagliaro je pozval h kompromisu med velikimi družbami, ki lokalno proizvedeno energijo prenesejo tja, kjer je povpraševanje – brez nadomestila za regijo, in manjšimi lokalnimi družbami z manjšimi elektrarnami, ki želijo proizvedeno energijo ohraniti na lokaciji in jo porabiti na licu mesta.
 
Sardinijski konzorcij, Anci Sardegna, je zaskrbljen zaradi nerešenih zahtevkov za 50 GW, ki so v nasprotju z novimi energetskimi cilji do leta 2030 za dodatnih 5 GW, in se zavzema za revizijo nadomestil za občine, je dejal njegov vodja Emiliano Deiana.

Poudaril je potrebo po pravičnem nadomestilu, zlasti za velike naprave.

Dajatve za sončno proizvodnjo


Tudi nizozemski porabniki energije, ki proizvajajo sončno energijo, se soočajo z naraščajočimi stroški za kakršno koli presežno proizvodnjo. Dobavitelji energije so namreč začeli zaračunavati dodatne stroške za upravljanje nezaželenih količin električne energije v časih negativnih tržnih cen.

Od preteklega tedna se bodo tako nove stranke nizozemskega dobavitelja obnovljive energije Vandebron soočile z dodatno dajatvijo do 46 evrov na mesec za sončno proizvodnjo, ki presega 5000 kWh. Za druge stranke bodo novi stroški začeli veljati od 1. oktobra, ali po izteku njihove fiksne pogodbe.

Po ocenah strokovnjakov ta poteza ne bo vplivala na veleprodajne cene, saj bo večina sončnih elektrarn še naprej proizvajala kot običajno, a majhno število potrošnikov s prilagodljivimi pogodbami bo morda bolj previdno, kdaj deluje njihova sončna elektrarna.

»Trenutne razmere zahtevajo novo, sorazmerno porazdelitev stroškov, da več prispevajo tudi tisti, ki sami proizvajajo elektriko. Na ta način vsakdo plača pošteno ceno za svojo porabo in dovajane količine, stanje pa lahko dolgoročno ohranimo vzdržno,« je povedala finančna direktorica Vandebrona Kim Verdouw-Essebaggers.

Nizozemski organ za potrošnike in trge, ki prav tako ureja energetski sektor, je dejal, da zaračunavanje takšne dajatve ne krši nobenih pravil.

V zadnjih mesecih so nizozemske cene električne energije za dan vnaprej pogosto padle v negativno območje zaradi presežne proizvodnje sončne energije, ki je ni mogoče omejiti.

»Katerakoli elektrika se proda na trgu za dan vnaprej, je izpostavljena tem zelo nestanovitnim in super negativnim cenam. Ta odločitev je torej posledica tistih pretirano negativnih cen, ki smo jim bili priča,« je dejal Jean-Paul Harreman, direktor analitičnega podjetja EnAppSys, ki je v lasti družbe Montel.

Tudi nekateri drugi nizozemski dobavitelji energije, npr. Eneco, razmišljajo, ali bi sledili potezi omenjene družbe. V Vattenfallu za zdaj ne načrtujejo uvedbe tovrstne dajatve.


Zaradi presežne proizvodnje manj naložb  


Medtem so oblasti v Španiji prav tako nedavno uporabile ukrepe za omejevanje proizvodnje elektrike iz sonca, ko je ponudba presegla povpraševanje. Proizvodnja obnovljivih virov je leta 2022 predstavljala več kot 42 odstotkov mešanice električne energije v državi, letos naj bi po ocenah dosegla 50 odstotkov.

V državi je bilo treba obenem lani prisilno izklopiti več kot 700 GWh takšne zmogljivosti, da bi se izognili presežni proizvodnji.

Takšni primeri bi se z nadaljnjo zeleno širitvijo le še poslabšali, medtem ko bi naložbe v omrežje težko sledile, poudarjajo analitiki družbe Aurora.

To bi še posebej veljalo za območja z visoko proizvodnjo obnovljivih virov energije in običajno nizkim povpraševanjem.

Strokovnjaki so tudi že opozarjali, da bi presežna zelena proizvodnja lahko zmanjšala naložbe v državi.


 • Tor 3°C

 • Sre 2°C

 • Čet 4°C

 • Pet 4°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×