Nastavitve piškotkov
EU s centrom za pospeševanje uporabe zelenega vodika, ki ga podpira tudi Bill Gates

EU s centrom za pospeševanje uporabe zelenega vodika, ki ga podpira tudi Bill Gates

Datum: 06. november 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , En.vizija

Zeleno jeklo, ki temelji na uporabi zelenega vodika, je mogoče. Ne le to. Je tudi prihodnost. To je bil eden od dveh zaključkov prvega dne letošnje konference The Business Booster (TBB), največjega energetsko startupovskega dogodka v Evropi, ki ga organizira EIT InnoEnergy. Drugi zaključek se nanaša na informacijo, da bo s pomočjo sklada Breakthrough Energy Billa Gatesa evropski center za pospeševanje uporabe zelenega vodika (European Green Hydrogen Acceleration Center – EGHAC) omogočil napredovanje sektorja, ključnega za dosego cilja neto ničelnih emisij toplogrednih plinov v Evropi do leta 2050. Dr. Steven Chu, ameriški fizik in prejemnik Nobelove nagrade, je poudaril potrebo po podpiranju takih raziskav in inovacij, medtem ko vetrna industrija prepoznava priložnosti v širši elektrifikaciji in pozdravlja ozelenitev jekla – prevladujočega dela vetrnih turbin.

Kakšna bo vloga evropskega centra za pospeševanje uporabe zelenega vodika?


Ob robu letošnjega dogodka TBB je EIT InnoEnergy ustanovil evropski center za pospeševanje uporabe zelenega vodika, ki si na edinstven način prizadeva podpreti razvoj gospodarstva, temelječega na zelenem vodiku, ki bo do leta 2025 vredno 100 milijard evrov letno in bo lahko ustvarilo pol milijona neposrednih in posrednih delovnih mest po vsej vrednostni verigi zelenega vodika. Pobudo podpira sklad Breakthrough Energy, ki ga je ustanovil Bill Gates in v katerega odboru sedi nekaj najbogatejših ljudi na svetu, med drugim Jeff Bezos, Jack Ma, Michael Bloomberg in Richard Branson. Preberite tudi: Nas bodo energetski startupi ponesli v svet brez emisij?

zeleni prehodSkoraj najnujnejša kratkoročna prioriteta je zmanjšati razliko v ceni med tehnologijami, ki proizvajajo emisije dušika, in zelenim vodikom, kar bi pospešilo izpodrivanje ogljikovodikov, uporabljenih v energetsko intenzivnih panogah (npr. jeklo, cement, kemikalije), pri prevozu težkega tovora (npr. pomorski in tovorni prevoz) in v gnojilih. InnoEnergy je oznanil, da se zeleni vodik lahko uporabi tudi za shranjevanje energije, zaradi česar je bistven pri širjenju nestalnih obnovljivih virov, predvsem vetrne in sončne energije.

»Vsekakor upamo, da bo okrevanje po covidu-19 zeleno. Paket za gospodarsko okrevanje je izvrstna priložnost, da to dosežemo,« je drugi dan konference TBB poudaril Baptiste Buet, direktor poslovne enote EU pri InnoEnergyju, in dodal, da bi morali podjetniki aktivno sodelovati pri ‘zelenem prehodu’. Elena Bou, direktorica za inovacije pri InnoEnergy, je ob tem za zagotavljanje pravočasnosti pozvala k čimprejšnjemu skupnemu ukrepanju.

Ko fizik z Nobelovo nagrado spodbuja zagonska podjetja


Dr. Steven Chu, ameriški fizik in nekdanji vladni uslužbenec (bil je dvanajsti ameriški minister za energetiko med letoma 2009 in 2013 v času administracije predsednika Baracka Obame) verjame, da nas bo kombinacija rešitev in tehnologij vodila k energetski prihodnosti in potrebnemu prehodu. Chu se je v svojem virtualnem govoru strinjal s splošnim sporočilom letošnje konference TBB – da velik del prihodnosti leži v vodiku.

Chu - znan je tudi po svojem raziskovanju hlajenja in lovljenja atomov z lasersko svetlobo v Bell Labs in na Univerzi Stanford, za kar je leta 1997 skupaj s kolegoma znanstvenikoma Claudom Cohen-Tannoudjijem in Williamom Danielom Phillipsom prejel Nobelovo nagrado za fiziko -, je poudaril, da je pomen raziskav in inovacij ter naložb, usmerjenih v ta področja, pomemben vidik nadaljnjega razvoja in napredka.

mladi naslovnaZato Chu pozdravlja ‘živahno sceno’ energetskih zagonskih podjetij in jih spodbuja k nadaljnjim prizadevanjem, kljub dejstvu, da nekatera ne bodo uspela. Stéphane Ouaki, vodja enote za finančne instrumente pri direktoratu Evropske komisije za raziskave in inovacije, je ob tem pojasnil, da lahko zagonska podjetja, vključno z začetniki, kapital zbirajo tudi prek evropskega sveta za inovacije.

Najprej elektrifikacija, nato zeleno jeklo, vmes pa vetrne turbine


Giles Dickson, direktor združenja WindEurope, je nadalje poudaril, da moramo ohraniti stabilno financiranje obnovljivih projektov, pri čemer je imel v mislih predvsem vetrno energijo, in dodal, da tudi vetrna industrija podpira projekte proizvodnje vodika. »Najprej pa moramo delati na nadaljnji elektrifikaciji – vsega,« je dejal Dickson, ki se je v sklepu navezal tudi na ustanovitev centra za pospeševanje uporabe zelenega vodika sklada InnoEnergy.

Dickson je še posebej pozdravil načrt tega centra za razvoj zelenega jekla, saj so glede na podatke ameriškega Nacionalnega laboratorija za obnovljivo energijo vetrne turbine večinoma narejene iz jekla (71–79 % skupne mase turbine).
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Ned 14°C

  • Pon 15°C

  • Tor 16°C

  • Sre 13°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×