Nastavitve piškotkov
Estonsko podjetje Woola postalo 'start-up leta v regiji SVE' in zmagovalec velikega finala InnoEnergyjevega izziva PowerUp! 2020
OGLASNO SPOROČILO

Estonsko podjetje Woola postalo 'start-up leta v regiji SVE' in zmagovalec velikega finala InnoEnergyjevega izziva PowerUp! 2020

Datum: 26. junij 2020

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

Tema: Ekonomija , Ekologija , En.vizija

Žirija šeste izdaje izziva PowerUp! je razglasila zmagovalca najpomembnejšega tekmovanja za inovativna podjetja in poslovne rešitve v regiji. Estonsko podjetje Woola je prejelo ček za 50.000 evrov ter priložnost za sodelovanje v pospeševalnem programu družbe EIT InnoEnergy. Nagrado dopolnjujejo še druge bogate spodbude vodilnih partnerjev, kot so Amazon Web Services, Vestbee in SpeedUp Group. Na letošnji izziv se je prijavilo rekordno število udeležencev: za glavno nagrado in naložbene priložnosti se je namreč potegovalo več kot 360 zagonskih podjetij iz 20 držav srednje in vzhodne Evrope.

Estonija je zmagovalka največjega tekmovanja za zagonska podjetja v regiji srednje in vzhodne Evrope (SVE), ki ga pripravlja EIT InnoEnergy. V šesti ediciji je naziv »start-up leta v regiji SVE« in ček za 50.000 evrov osvojilo podjetje Woola, ki je obenem dobilo priložnost za sodelovanje v pospeševalnem programu družbe EIT InnoEnergy. Vodilni partner izziva Amazon Web Services zmagovalcu ponuja storitve svojega programa AWS Activate in poslovno podporo, s svojimi storitvami in štipendijami pa so ga nagradili tudi drugi partnerji, kot sta Vestbee in SpeedUp Group.

Zmagovalec WoolaWoola je našla alternativo plastiki na področju e-trgovine oz. konkretno pri paketih, ki navadno vsebujejo ogromno plastične embalaže, rešitev pa je startup našel, kot nakazuje že ime – v volni. Kot je povedala Anna-Liisa Palatu, startup, ki je sicer zaživel lani, danes pa sodeluje že z več e-trgovinami, meri na uspeh na globalnem trgu.
Žirija je pri izbiri zmagovalca največ pozornosti namenila potencialu predstavljene ideje in rešitve za uspeh na globalni ravni ter za dolgoročni razvoj tržno uspešnih produktov in storitev.

»Proces izbire je bil zelo zahteven, saj so vsa zagonska podjetja predstavila izjemne produkte in rešitve. Največji potencial pa smo v letošnjem letu prepoznali v ekipi Woola iz Estonije. Z navdušenjem bomo spremljali, kako se bo odvijala pot podjetja v prihodnje,« je povedala Oksana Prykhodko, vodja inoviranja v družbi DTEK in članica žirije.

Češko podjetje Pocket Virtuality, ki razvija sofisticirane sisteme za virtualno in obogateno resničnost in je v velikem finalu končalo na drugem mestu, je prejelo denarno nagrado v vrednosti 10.000 evrov, tretje mesto in ček za 5.000 evrov pa je šlo litovski ekipi podjetja Viezo, ki se ukvarja s pretvorbo vibracij v energijo za napajanje brezžičnih IoT senzorjev.

EIT InnoEnergyjev izziv PowerUp! je v letošnjem letu zabeležil nov mejnik. V največjem tekmovanju za zagonska podjetja v regiji se je pomerilo več kot 360 start-upov iz 20 držav srednje in vzhodne Evrope, kar predstavlja največje število udeležencev v zgodovini tega dogodka. Glavna tematska področja letošnje izvedbe tekmovanja so bila trajnostna energija, mobilnost, čiste tehnologije in pametna mesta, dobrodošle pa so bile tudi napredne rešitve, ki pri spopadanju s perečimi izzivi izstopajo iz ustaljenih okvirov. Zaradi omejevalnih ukrepov, uvedenih ob pandemiji koronavirusa, se je veliki finale tokrat preselil na splet.

PowerUp 2020Letošnjo žirijo so sestavljali Oksana Prykhodko (vodja inoviranja v družbi DTEK), Marzena Bielecka (vodilna partnerica in ustanoviteljica sklada tveganega kapitala Experior), Jennifer Dungs (vodja področja prometa in mobilnosti v družbi EIT InnoEnergy), Jakub Miler (direktor za srednjo Evropo v družbi EIT InnoEnergy) in Dominik Zalewski (soustanovitelj agencije za urbano tehnologijo Urban Impact). Dejstvo, da so v žiriji prevladovale ženske, priča o zavezanosti družbe EIT InnoEnergy spodbujanju enakosti spolov v sicer »pretežno moškem« energetskem sektorju.

»Izbruh novega koronavirusa je vlade vseh držav v regiji postavil v nepredvidljiv položaj. Gospodarska recesija, ki so jo povzročili ukrepi za zajezitev koronavirusa, je majhnim podjetjem in start-upom prinesla hude težave. Prav zato smo se v EIT InnoEnergy odločili nadaljevati naš program ustanavljanja in razvoja podjetij, ki ga predstavlja izziv PowerUp! Ker pa smo želeli ravnati varno in odgovorno, smo tako finalne izbore po državah kot veliki finale izziva izvedli na spletu,« je dejal Jakub Miler, direktor za srednjo Evropo v družbi EIT InnoEnergy.

»Prav zdaj, ko bodo morda za majhna podjetja številni kanali in viri na trgu usahnili, bomo s pomočjo Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo še naprej podpirali inovativne podjetnike s finančnimi sredstvi, znanjem in dragocenimi partnerstvi ter jim tako pomagali, da s svojimi produkti in storitvami dosežejo nov mejnik,« je dodal.

Veliki finale je podprla vrsta partnerjev iz javnega in zasebnega sektorja. Letošnji zlati partner je vodilna ukrajinska energetska družba DTEK, ki podpira razvoj ukrajinskega energetskega sektorja z nadgradnjami v proizvodnji, inovativnimi tehnologijami ter gradnjo novih zmogljivosti in ustanavljanjem novih podjetij. Družba je pomemben akter ne samo na ukrajinskem trgu, temveč tudi v nekaterih drugih državah, denimo na Madžarskem, Poljskem, Češkem in v baltskih državah.

»Ker se tehnologija nenehno spreminja in razvija, za nadaljnji uspeh na trgu potrebujemo najboljše partnerje. Z njihovo pomočjo se lahko učimo ohranjati rast ter kar najbolje izkoriščati svoje priložnosti in svoj potencial,« je povedal Emanuele Volpe, ki v omenjeni družbi deluje kot direktor strateškega inoviranja.

»Po našem prepričanju je EIT InnoEnergy odlična platforma, s katero imamo dostop do edinstvenega ekosistema: to je zmagovita kombinacija najboljših start-upov v Evropi s široko paleto mednarodnega znanja in dokazanimi uspehi pri spodbujanju rasti podjetij vseh velikosti,« je dodal.

Poleg tega, da gre za eno najuspešnejših tekmovanj v regiji, EIT InnoEnergyjeva pobuda PowerUp! podjetjem daje možnost, da si zagotovijo milijonsko naložbo in se pridružijo EIT InnoEnergyjevi mreži, v kateri so jim na voljo finančna sredstva, znanje ter široko stičišče zanesljivih partnerjev, ki lahko podjetjem pomagajo na pot globalnega uspeha.

EIT InnoEnergy deluje od leta 2010 ob podpori Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), organa Evropske unije.

OGLASNO SPOROČILO

 • Čet 34°C

 • Pet 25°C

 • Sob 28°C

 • Ned 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×