Nastavitve piškotkov
ELES in Telekom Slovenija demonstrirala pametno množično polnjenje e-vozil

ELES in Telekom Slovenija demonstrirala pametno množično polnjenje e-vozil

Datum: 19. oktober 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Promet

Družbi ELES in Telekom Slovenije sta v ponedeljek na ljubljanski lokaciji Telekoma Slovenije demonstrirali povezovanje polnilne, energetske in informacijsko-komunikacijske infrastrukture (IKT) ter delovanje oddaljenega vodenega polnjenja e-vozil. Rešitev je del koncepta celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil E8. Gre za prvo tovrstno demonstracijo v Sloveniji, poudarjata omenjeni družbi.

Predstavniki Telekoma Slovenije, ELES-a in NGEN-a«Družbi Telekom Slovenije in ELES sta skupaj s partnerji v okviru koncepta E8 razvili napredno rešitev za učinkovito množično polnjenje e-vozil, ki je vodena na daljavo in ki obenem zagotavlja stabilnost elektroenergetskega sistema, so po dogodku sporočili iz Telekoma Slovenije.

Skupaj z družbo NGEN sta omenjeni družbi v ponedeljek predstavnikom podjetij v živo prikazali, kako lahko s tovrstnim sistemskim pristopom najceneje in ogljično nevtralno polnijo poslovne vozne parke e-vozil.

»S povečevanjem števila e-vozil na slovenskih cestah se povečujejo potrebe po električnih polnilnicah, pri tem pa je pomembno tudi, da v Sloveniji vzpostavimo mrežo inteligentnih e-polnilnic na zasebnih lokacijah in da uporabnikom omogočimo cenovno ugodno polnjenje večjega števila e-vozil,« so zapisali v sporočilu za javnost.

E-vozila se polnijo najceneje, če so na polnilnice priključena dlje časa, med polnjenjem pa zagotavljajo regulacijo proizvodnje in porabe električne energije, pojasnjujejo v omenjenih družbah.

»Če ponazorimo s primerom: ko v elektroenergetskem omrežju nastopi nepredvidena razlika med proizvodnjo in porabo električne energije, operater omrežja (ELES) od izbranega ponudnika sistemskih storitev (NGEN) zahteva pomoč pri uravnavanju ravnovesja v sistemu. Ponudnik sistemskih storitev za izravnavo uporabi električna vozila, ki so priključena na e-polnilnice (v tokratnem primeru na lokacijah Telekoma Slovenije in družbe ELES), ki omogočajo daljinsko upravljanje moči polnjenja v razponu od trenutno razpoložljive minimalne do maksimalne moči polnjenja,« so izpostavili. 

Telekom Slovenije in ELES za inteligentno upravljanje e-polnilnic uporabljata napredno programsko opremo, s katero zagotavljata »večnivojsko upravljanje moči polnjenja na daljavo (primer Ocean, Etrel)«, so še pojasnili. Dolgoročno bo ta infrastruktura lahko podpirala tudi koncept V2G (vehicle-to-grid), kjer bodo e-vozila lahko delovala kot hranilniki električne energije in jo bodo po potrebi tudi sproščala v omrežje, še dodajajo.

 

Rešitve ‘na ključ’

 

»Ob dvigu cen električne energije, kakršnemu smo priča sedaj, lahko polnjenje skladno s konceptom E8, ki ga bo odslej tržil Telekom Slovenije, zagotavlja cene bistveno pod borznim povprečjem, aktivacijo odjemalcev in pospešeno elektrifikacijo vseh vrst vozil,« je na dogodku poudaril mag. Uroš Salobir, direktor področja za strateške inovacije družbe ELES.

»Pri naprednih rešitvah za množično polnjenje e-vozil je ključna zanesljiva in varna informacijsko-komunikacijska infrastruktura, ki omogoča delovanje tudi najbolj kompleksnih rešitev, posebej prilagojenih za potrebe posamezne panoge ali ekosistema, kot je e-mobilnost. Peta generacija mobilnih omrežij (5G) preko možnosti rezinjenja prinaša uvedbo navideznih namenskih (‘kampus’) omrežij, kar pomeni, da se znotraj ene fizične infrastrukture omogoči virtualna namenska omrežja za posamezne vertikale. Rešitev, ki jo bomo kot storitev 'na ključ' kmalu ponudili na trgu, podjetja pa jo bodo lahko kupila ali najela, ima na voljo več nivojev upravljanja. To je nadaljnji korak k digitalizaciji družbe in ustvarjanja zelene brezogljične družbe,« je izpostavil Tomaž Jontes, podpredsednik uprave Telekoma Slovenije, odgovoren za komercialno področje.

V okviru koncepta E8, projekta, ki poteka pod okriljem sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja ELES, je vzniknilo 47 polnilnih mest za pametno polnjenje in centralni sistem za daljinsko upravljanje polnilnic, ki bo omogočil, da se bodo vozila polnila takrat, ko bo to najugodneje za elektroenergetski sistem, so nedavno za Energetiko.NET pojasnili v družbi ELES. • Ned 22°C

 • Pon 23°C

 • Tor 26°C

 • Sre 18°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×