Nastavitve piškotkov
Ekonomist dr. Marko Jaklič svetuje energetiki, naj pripravi projekte

Ekonomist dr. Marko Jaklič svetuje energetiki, naj pripravi projekte

Datum: 23. marec 2020

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Energetska politika , Ekonomija

Energetska podjetja naj se čimprej pripravijo na močno povečan obseg investiranja, svetuje dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Marko JakličPrihodki iz naslova prodaje električne energije bodo padli za približno toliko, kot bo padel bruto družbeni produkt (BDP), pravi dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Po napovedih naj bi tako BDP v Sloveniji v letošnjem letu padel od 1 do 15 odstotkov, je povedal za naš portal.

Jaklič dodaja, da je poraba električne energije zelo dobro merilo gospodarske aktivnosti. Prihodki od prodaje električne energije pa lahko po njegovih navedbah padejo tudi zaradi zmanjšanja cene elektrike, čemur smo že priča v Sloveniji. A kot izpostavlja, dobička - še posebej ne rezanja stroškov dela - ne smemo postavljati v ospredje. »Verjamem, da bo slovenska vlada sprejela prave ukrepe za nadomestilo prihodkov posameznikov (tako še zaposlenih, tistih na čakanju in samozaposlenih, ki ne smejo delati).«

Zdajšnja gospodarska kriza, ki je posledica pandemije koronavirusa, bo po njegovih besedah gotovo hujša kot leta 2008, odvisno tudi od tega, kako se bodo odzvale države. »Razlog leži seveda v prezadolženosti.« Po njegovih besedah je še ogromno nacionalnih egoizmov. »Če se bo to nadaljevalo, je pod vprašajem celo obstoj Evropske unije (EU).» Jaklič meni, da ‘družbena zamrznitev’ naj ne bi trajala več kot 3 mesece, četudi virus še ne bo povsem obvladan.

 

Čim prej zagnati evropski zeleni dogovor

 

Posledice krize so lahko dolgoročne, saj je (bo) to manj kriza nelikvidnosti in bolj kriza nesolventnosti, pridaja Jaklič. »Zato je pomembno, da se z agresivno fiskalno politiko čim prej prične z investicijskimi oziroma infrastrukturnimi projekti. Evropski zeleni dogovor bi lahko pomagal, če ga bomo kmalu spravili v prakso.» In energetika je po njegovih besedah prva, ki mora potegniti iz zelenega dogovora koristi. »Podjetja v energetiki naj se čim prej pripravijo (s projekti) na močno povečan obseg investiranja. To je seveda optimističen scenarij razvoja EU in izhoda iz te krize,» še meni Jaklič.   • Čet 11°C

  • Pet 13°C

  • Sob 9°C

  • Ned 11°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×