Nastavitve piškotkov
Eko sklad v razvoj novih finančnih inštrumentov za povečanje celovitih prenov večstanovanjskih stavb

Eko sklad v razvoj novih finančnih inštrumentov za povečanje celovitih prenov večstanovanjskih stavb

Datum: 23. avgust 2021

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Energetska učinkovitost

Eko sklad je v petek objavil dva nova javna razpisa za pilotne projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb, sofinancirane z novima finančnima instrumentoma. Namen teh novih razpisov je »razviti nova finančna inštrumenta, ki bosta omogočila večji obseg celovitih prenov večstanovanjskih stavb«, so sporočili iz Eko sklada.

Razpisa bosta odprta do konca leta 2021, sredstva pa bodo predvidoma zadoščala za izbiro enega do dveh projektov na posamezen razpis.

Na prvem javnem razpisu je etažnim lastnikom starejših večstanovanjskih stavb ponujeno financiranje s kombinacijo kredita v breme rezervnega sklada in nepovratnih sredstev (samo nepovratnih sredstev ne bo mogoče pridobiti), na drugem javnem razpisu pa financiranje s kombinacijo nepovratnih sredstev in sredstev izvajalca energetskega pogodbeništva (s plačili storitve prenove po računih; etažni lastniki bodo izvajalca energetskega pogodbeništva poiskali na trgu ponudnikov storitev), pravijo na Eko skladu.

Upravičene bodo stavbe z več kot 8 deli in več kot 8 različnimi etažnimi lastniki, pri čemer bo morala biti več kot polovica površine stavbe v stanovanjski rabi in več kot polovica vseh etažnih lastnikov fizičnih oseb (občanov).

Pogoj za pridobitev sredstev bo »izvedba celovite prenove stavbe, kar se lahko izvede kot usklajeno izvedbo treh ali več ukrepov energijske prenove stavbe ali kot skoraj ničenergijsko prenovo«, pojasnjujejo. Eno od meril, na podlagi katerih se bodo ocenjevale vloge, je tudi postavitev fotovoltaike za skupnostno samooskrbo z električno energijo z izrabo sončne energije.
 
Predvidena višina nepovratne finančne spodbude znaša do 40 % priznanih stroškov naložbe za celovito prenovo z usklajeno izvedbo treh ali več ukrepov energijske prenove stavbe ter do 50 % priznanih stroškov naložbe za skoraj ničenergijsko prenovo.

»Če bo v okviru celovite prenove izvedena tudi statična sanacija, se bo dodelila dodatna nepovratna finančna spodbuda v višini do 50 % s tem povezanih stroškov, vendar ne več kot 225 EUR na m2 neto ogrevane površine stavbe pred prenovo,« pravijo na Eko skladu. 


Predvidena višina nepovratnih sredstev za posamezen javni razpis znaša 500.000 evrov in 1,5 milijona evrov za povratna sredstva – kredit v breme rezervnega sklada. 


Javna razpisa sicer dopolnjujeta obstoječo ponudbo spodbud Eko sklada za večstanovanjske stavbe. Kot poudarjajo na skladu, vsi njihovi obstoječi javni pozivi, namenjeni večstanovanjskim stavbam, »ostajajo odprti, saj bo na novih javnih razpisih sredstev dovolj le za nekaj pilotnih projektov, financiranih z novimi finančnimi instrumenti, bo pa spodbuda zanje precej višja«. 

Evropska komisija želi do leta 2030 v okviru svežnja ‘Pripravljeni na 55’ zmanjšati emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov. Svoj delež bo moral prispevati tudi stavbni sektor, pri čemer je približno tri četrtine stavb EU energetsko neučinkovitih, stavbe pa predstavljajo več kot tretjino emisij vseh toplogrednih plinov.


  • Sob 28°C

  • Ned 31°C

  • Pon 34°C

  • Tor 33°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×