Nastavitve piškotkov
EIT uspešno zapolnjuje inovacijsko luknjo v Evropi - tudi energetsko

EIT uspešno zapolnjuje inovacijsko luknjo v Evropi - tudi energetsko

Datum: 29. oktober 2018

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , Ekonomija

Inovativne ideje in inovacije so generator napredka družbe in v Evropski uniji te podpira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), ki to dosega s sodelovanjem in povezovanjem vodilnih na področju visokega šolstva, raziskav in poslovnega okolja, rezultat tega povezovanja pa so dinamične, čezmejne skupnosti - skupnosti znanja in inovacij (Knowledge & Innovation Community – KIC). Na petkovem dogodku 'Spoznajte EIT skupnost!', ki je v organizaciji ene od KIC skupnosti, to je evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy, ter Ljubljanskega univerzitetnega pospeševalnika, potekal v Ljubljani, se je tako predstavilo šest EIT-jevih skupnosti, ki pospešujejo inovacije in podpirajo ustvarjanje optimalnega okolja zanje na šestih konkretnih družbenih izzivih. Slovenske organizacije so vključene v vseh šest skupnosti, to so Climate - KIC, EIT Digital, InnoEnergy, EIT Health, EIT Raw Materials in EIT Food.

Glavno poslanstvo EIT in njegovih skupnosti (KIC) ni vezano le na finančna sredstva, četudi je celoten znesek, namenjen EIT projektom, 2,4 milijarde evrov za obdobje 2014-2020. Glavno poslanstvo je ustvarjanje novih povezav in zagotovitev čim lažjega dostopa do najboljših možnih idej, je v uvodnem pozdravu izpostavil Peter Wostner, vodja Sektorja za koordinacijo pametne specializacije na Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. »Stalno izobraževanje in usposabljanje je prav tako visoko na agendi EIT-jevih skupnosti,« je spomnil Wostner, namestnica vodje predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Ulla Hudina-Kmetič pa je dodala, da lahko EIT ponudi predvsem pot in znanje, kako do evropskih sredstev.

PRIMEREIT je bil ustanovljen leta 2008, glavno vodilo pa je bila 'inovacijska luknja', ki jo je Evropa želela zapolniti. Trije ključni cilji so vzpostavitev močnega inovacijskega ekosistema, zagotavljanje inovacijskih rešitev za nadaljnji razvoj ter podpora podjetništvu za inoviranje, je nadalje nanizala uradnica za strategijo, vpliv in monitoring pri EIT Eva Atanassova. Kot je dejala, se EIT prvenstveno posveča aktivnemu delovanju svojih skupnosti – to so Climate - KIC za izzive prilagajanja podnebnim spremembam in njihovo blažitev, EIT Digital za spodbujanje digitalne preobrazbe Evrope, InnoEnergy za spodbujanje trajnostne energije, EIT Health za izboljšanje kakovosti življenja evropskih državljanov ter vzdržnost sistemov zdravstvenega in socialnega varstva, EIT Raw Materials za zagotavljanje dostopnosti, razpoložljivosti in trajnostne rabe surovin za gospodarstvo in državljane in EIT Food za prevzemanje vodilne vloge Evrope v svetovni revoluciji v zvezi s prehranskimi inovacijami in proizvodnjo hrane -, do leta 2020 pa bo skupnosti osem, torej še dve dodatni, in sicer ena za področje mobilnosti in ena za industrijo. Tako se bo tudi število partnerjev še povečalo s sedanjih tisoč, kolikor jih ima vseh šest skupnosti (KIC) skupaj, pričakuje Eva Atanassova.

Zakaj je za podjetniški uspeh koristen 'pametni denar'


Sporočilo omizja, ki je sledilo z vodji skupnosti EIT Digital, InnoEnergy, EIT RawMaterials in Climate-KIC, je med drugim bilo, da se bo treba tudi v prihodnje zelo truditi za učinkovito povezovanje evropskih trgov. Kot je poudaril Fabio Pianesi iz EIT Digital, Evropa pač nima tako integriranih trgov, kot denimo ZDA, zato je nadaljnji korak v primeru njihove skupnosti dodatno spodbujanje njihovih lokalnih partnerjev pri uresničevanju projektov na lokalni ravni ter seveda stalna odprtost za nove povezave, je povedal Pianesi in dodal, da je EIT Digital samo letos podprl trinajst podjetij.

Start-upe podpira tudi EIT RawMaterials, kjer bolj kot na finančno podporo podjetjem stavijo na priložnosti povezav slednjih z vodilnimi korporacijami v svoji panogi, je nadalje povedal Markus Klein iz omenjene KIC skupnosti. Annalisa Spalazzi iz Climate-KIC pa je povedala, da njihova KIC skupnost stalno spodbuja zainteresirane – predvsem študente – ne le k razmišljanju o podnebni problematiki, ampak tudi k iskanju konkretnih rešitev, in sicer z vključevanjem v tekmovanja skupnosti Climate-KIC, posvečena podnebnim izzivom in iskanju tehnoloških odgovorov nanje. V zadnjem letu so uspeli tako k iskanju tehnoloških rešitev spodbuditi 29 evropskih start-upov, šest od teh jih je bilo iz Slovenije. »Ključno je, da se inovacije preizkusijo, tam, kjer so potrebne, torej v industriji,« je poudarila Annalisa Spalazzi.

energy storage (5)»V InnoEnergyju dajemo priložnost vsem možnim energetskim rešitvam, tudi na področju mobilnosti in industrije, je pa InnoEnergy že prepoznan kot največji energetski pospeševalnik na svetu,« je o EIT-jevi energetski skupnosti nadalje povedal Kamil Szydlowski, ki je povedal tudi, da InnoEnergy namenja start-upom predvsem 'pametni denar', saj za svoje investicije pričakuje delež v podjetju in tudi določene donose. InnoEnergy ima sicer več možnosti podpiranja idej in inovacij oz. konkretnih projektov – posamezniki z idejami se tako lahko vključijo v predpospeševalni program Primer (VEČ), podjetniki z idejo so dobrodošli v njihovem programu Boostway, dodobra razviti start-upi, ki potrebujejo dodatno spodbudo za tržni preboj, pa se lahko vključijo v Highway, je nanizal Szydlowski.

Dodati velja, da InnoEnergyjev inovacijski program nudi priložnosti – finančne in mentorske – tudi tradicionalnim družbam in industrijam, ki potrebujejo podporo na področju inoviranja, partnerstva pa sklepajo tudi z javnimi partnerji, kot so ministrstva, raziskovalne inštitucije, celo vlade, ki si prizadevajo za hitrejši prehod v nizkoogljično družbo. Kot je še povedal Kamil Szydlowski, »je trenutno na trgu preveč denarja, kar lahko da start-upom napačno sporočilo, da se jim ni treba zares potruditi zanj«, zato je po njegovem ključna prisotnost t.i. 'pametnega denarja'.


 • Pet 9°C

 • Sob 13°C

 • Ned 14°C

 • Pon 15°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×