Nastavitve piškotkov
Dr. Petr Hermann, Schneider Electric: Prihodnost bo vsekakor trajnostna

Dr. Petr Hermann, Schneider Electric: Prihodnost bo vsekakor trajnostna

Datum: 19. marec 2021

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , En.vizija

Trdno prepričanje dr. Petra Hermanna, regionalnega direktorja družbe Schneider Electric za jugovzhodno Evropo, da bo prihodnost trajnostna, ni presenetljivo. Konec koncev je medijsko-raziskovalna skupina Corporate Knights omenjeno družbo uvrstilo na prvo mesto lestvice vodilnih podjetij na področju trajnosti poslovanja. Poleg tega se je Schneider Electric v začetku leta že četrto leto zapored uvrstil na seznam najuglednejših podjetij na svetu, ki ga objavlja revija Fortune, pri čemer je v panogi elektronike zasedel tretje mesto. To pa je bila le ena od tem, o katerih smo spregovorili z dr. Hermannom v našem najnovejšem videointervjuju, ki je bil sicer večinoma usmerjen v prihodnost, natančneje - v energetsko prihodnost.

prew mar 2»Naša energetska prihodnost bo decentralizirana, razogljičena in digitalizirana ter bolj električna. Poleg tega bo v okviru upravljanja življenjskega cikla vse še bolj povezano, od načrtovanja in obratovanja do vzdrževanja in modernizacije. Povsem pametna infrastruktura je lahko že danes realnost, saj tehnologije že obstajajo, po različnih regijah pa se na področju povsem integrirane pametne infrastrukture izvajajo tudi pilotni projekti,« je dr. Petr Hermann odgovoril na naše vprašanje o energetski prihodnosti v intervjuju, ki smo ga z njim opravili oktobra 2020 (VEČ) pred dogodkom Innovation Summit 2020, ki ga je organizirala družba Schneider Electric (VEČ).

Zakaj bi neizkoriščeni potencial z lahkoto postal megatrend?


Petr Hermann 3V najnovejšem intervjuju za Energetiko.NET je dr. Hermann dejal, da se inoviranje odvija čedalje hitreje, enako kot tudi uvajanje novih tehnologij. Zaprtja in druge omejitve, povezani s pandemijo covida-19, so se pri tem očitno izkazali za pomemben dejavnik, ki te procese še pospešuje, vendar bo raba različnih digitalnih tehnologij med ljudmi in v podjetij najverjetneje nepovratno ostala na visoki ravni. Toda vse tehnologije še niso povsem izkoriščene in ena takih je internet stvari (IoT), zato je potenciala še kaj precej, dodaja Hermann.

Pri vprašanju o tem, kako se v družbi Schneider Electric spopadajo z vsemi novimi izzivi, ki jih prinašajo novi megatrendi, in kateremu od njih se je treba po njegovem mnenju posvetiti najprej, je omenil internet in preobrazbo elektroenergetike z 1.0 na 4.0, pri tem pa kot ključni gonilni sili navedel inovacije in povečanje povpraševanja. V Schneider Electricu se zato pri razvijanju svojih scenarijev ozirajo tudi k megatrendom in napovedim glede razvoja povpraševanja in inovacij.

Če pogledamo denimo na področje elektroenergetike, družba ugotavlja, da ima električna energija trenutno približno 20-odstotni delež v celotni energetski mešanici, povpraševanje pa se bo do leta 2050 povečalo za 70 odstotkov. Hermann je ob tem izpostavil tudi naraščanje povpraševanja po bolj trajnostni energiji in nasploh po vzdržnosti v vseh človekovih dejavnostih. V družbi zato prepoznavajo trajnostni vidik kot enega ključnih dejavnikov, ki spodbujajo učinkovitost in inovacije, in verjamejo, da je ta vidik obenem pomemben motivacijski dejavnik pri tistih, ki iščejo trajnostno delovno mesto, ali pri zahtevah potrošnikov.

Schneider Electricu je v zadnjih 15 letih uspelo zmanjšati ogljikove izpuste svojih strank za 120 milijonov ton, je ponosno izpostavil Hermann in dodal, da je družba poleg tega pripomogla k priključitvi približno 30 milijonov ljudi na električno omrežje in jim tako prvič omogočila dostop do energije.

Kako se energetska infrastruktura v JVE razlikuje od tiste v preostalem delu Evrope?


Petr Hermann 2Na vprašanje o tem, kako pametna je po njegovi oceni energetska infrastruktura v JVE v primerjavi z infrastrukturo sicer po Evropi, je dr. Hermann odgovoril z opažanjem, da je stanje od države do države različno. Slovenija na tem področju izstopa z nekaj odličnimi primeri, kot so napredne elektroenergetske tehnologije in pametna omrežja ter sistemi daljinske energetike, ki so optimalno izrabljeni. Pri tem Hermann ni pozabil omeniti, da so nekateri tovrstni sistemi osnovani na programski opremi in drugih inovativnih tehnologijah Schneider Electrica.

In to ni naključje, saj ima družba v tej regiji, natančneje v Novem Sadu, zelo prodoren center za raziskave in razvoj električnih omrežij, ki zaposluje več kot 1000 inženirjev. Poleg tega je odprla še svoj prvi center za inovacije v vzhodni Evropi, namenjen obiskovalcem iz vseh držav regije in širše, ki z virtualno predstavitvijo poskrbi tudi za tiste, ki ga ne morejo obiskati fizično. »Inovacijski center ima predstavitveni prostor, ki obiskovalcem ponudi 'živo' izkušnjo tehnologij IoT, in to ne le proizvajalca Schneider Electric, temveč tudi tehnologij drugih podjetij, združenih na kibernetsko varni platformi EcoStruxure. Nova razstavna pametna tovarna se nahaja v mestu Plovdiv v Bolgariji,« so ob odprtju lani sporočili iz podjetja (VEČ).

Od povezovanja energetskih sistemov in pospešenega uvajanja vodika do ... ljudi


Čeprav se v splošnem stremi k povezovanju energetskih sistemov, pogosto še vedno govorimo o posameznih sektorjih, naj bo to elektroenergetika, ogrevanje ali promet. Kdaj se bo povezovanje končno začelo? Ga bo sprožilo pospešeno uvajanje vodika ali morda nova zakonodaja, ki jo letos pripravlja Evropska komisija?

Dr. Hermann je v odgovor na to vprašanje dejal, da gre za še eno področje z izjemnim neizkoriščenim potencialom. »Večina energetskih omrežij med seboj dejansko ni povezana, zato ne izkoriščajo vsega potenciala, ki ga IoT ali katera druga programska oprema nudi v smislu večje učinkovitosti in trajnosti,« je pojasnil in dodal, da bi lahko ta potencial uspešno izkoriščali pod okriljem pametnih mest, kar se močno podpira tudi z evropskimi sredstvi.

Petr Hermann 1Poleg tega Hermann vidi velik potencial v vodiku, vendar je treba vložiti še veliko truda v to, da bodo vodikove tehnologije zares vključene v skupno strukturo virov energije. Dobra novica pri tem pa je, da so programska oprema in druge tehnologije pametne infrastrukture na te tehnologije že dobro pripravljene, enako po njegovih besedah velja tudi za nadaljnji razvoj pametnih in mikroomrežij.

Dr. Hermanna smo povprašali tudi o tem, kako v družbi razvijajo in skrbijo za kompetentne kadre glede na to, da je v intervjuju lani jeseni (VEČ) dejal, da odločilno vlogo pri uspehu družbe igrajo prav ljudje. V odgovoru je navedel tri stebre, na katerih temelji politika Schneider Electrica: 1. privabljanje in priprava nadarjenih kandidatov, 2. razvoj kadrov, 3. oblikovanje njihovih strategij in vrednot.

Za namen prvega stebra je družba vzpostavila tesna partnerstva z univerzami v regiji JVE in uvedla pripravništva za njihove študente. V drugem stebru sledi metodi pripravljanja individualnih načrtov razvoja za obstoječe zaposlene, pri čemer je velik poudarek na vključenosti, enakih priložnostih, opolnomočenju in inoviranju, pa tudi na »odprtem trgu talentov« kot orodju, osnovanem na umetni inteligenci, s katerim se zaposleni družbe na globalni ravni lahko povezujejo in sodelujejo pri inovativnih projektih.

Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka za promet, danes pa ugledna govornica, ki globalno širi sporočilo o tem, kako zavest, družba, prostor in bitja tvorimo zavedanje, sodelovanje, zaklade in namen, je v intervjuju za Energetiko.NET povedala, da je usoda naše civilizacije v veliki meri odvisna ravno od sposobnosti zagotavljanja ustreznih energetskih virov – sploh v obdobju prehoda v nizkoogljično družbo (VEČ).

Prvi mož za področje jugovzhodne Evrope v evropski multinacionalki, ki ponuja digitalne rešitve za povečevanje učinkovitosti in trajnosti na področju energetskega menedžmenta in avtomatizacije, je dodal, da se morajo ljudje povezati s tistimi podjetji, ki imajo »pravi namen«. In »pravi namen« družbe Schneider Electric ni le ostati najbolj trajnostno usmerjeno podjetje, temveč že do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost.

Celoten videointervju si lahko ogledate TUKAJ.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Čet 5°C

 • Pet 6°C

 • Sob 5°C

 • Ned 4°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×