Nastavitve piškotkov
Doc. dr. Drago Papler: Vselej gre za energijo!

Doc. dr. Drago Papler: Vselej gre za energijo!

Datum: 24. december 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , En.vizija

Docent dr. Drago Papler, strokovnjak za raziskave, razvoj, kakovost in upravljanje z energijo, univerzitetni profesor, znanstveni sodelavec, publicist, literat, urednik, fotografski in video ustvarjalec, je 60. letnico bogatega ustvarjalnega življenja zaokrožil s povsem različnimi zaokroženimi tematskimi stvaritvami, in sicer na strokovno-znanstvenem področju z raziskavo 'Vpliv elektroenergetike na industrijski razvoj Kranja in znanstveno raziskovalni model upravljanja z energijo in sistemov vodenja kakovosti', na medijskem področju s prispevki o elektroenergetiki v strokovnih revijah in z dokumentarnimi video oddajami, na domoznanskem področju s knjigo 'Franc Kern, Človek, ki drži besedo', na umetniškem področju pa s sedmimi fotografskimi razstavami 'Slikovita sopotja' in z nedavno izdajo pesniške zbirke 'Sopotja'. Ker prazničnemu času pritiče nekaj prazničnega duha, še sploh v letu, ki mu ni primerjave (na to zelo neposredno nakaže tudi zaključek pričujočega prispevka; op. p.), smo se tokrat odločili za opravili malo drugačen, ustvarjalno navdahnjen, intervju. Naš tokratni sogovornik v sebi prepleta notranje nevidne elementarne sile - “elektrončke”, kot jim pravi sam -, ki mu dajejo življenjske impulze in nenehni izziv in polet med energetiko in znanostjo, med publicistiko in umetnostjo, med pedagogiko in mentorstvom, med ustvarjanjem in ljubeznijo. Spoznajte Draga Paplerja. In nekaj njegovih pesmi.

»Povezava energetike in kulture je sinergijska, ko se prepletata tehnična realnost in ustvarjalna izpoved,« ste dejali v enem zadnjih intervjujev, v katerem ste spregovorili predvsem o vaši pesniški zbirki Sopotja (recenzijo si lahko preberete TU; op. p.), ki je ugledala dan letošnjo jesen, zaradi razglašene epidemije in z njo povezanih ukrepov pa je bila javna predstavitev odpovedana. Kaj še lahko poveste o prepletu notranjega sveta, ali natančneje človekove notranje energije, in pa zunanje energije, ki človeku služi predvsem kot – energetika?

Docent dr Drago PaplerSem človek, ki doživljam življenje dvoplastno. Doživljanje zunanjega sveta z idealiziranim zaznavanjem in občutjem realnega doživljanja z vsemi vsakodnevnimi tegobami, se prenaša v podzavest, razmišljanja in notranji svet, ki se v sintezi izraža skozi umetniško ustvarjanje.

Mogoče sem bolj znan po strokovnem in znanstvenem delu na področju energetike in ekonomije, po pedagoškemu delu ter kot medijski človek po publicističnem in video ustvarjanju. Manj znan je moj notranji svet. Svet ko zapišem misel, esej ali pesem, v objektiv pa ujamem odseve življenja, narave in stvaritev. Pisanje je moj notranje izpovedovanje in izražanje misli, ki me tarejo, zaposlujejo in dajejo zadovoljstvo.

V sebi prepletam notranje nevidne elementarne sile – “elektrončke”, ki mi dajejo življenjske impulze in nenehni izziv in polet med energetiko in znanostjo, med publicistiko in umetnostjo, med pedagogiko in mentorstvom, med ustvarjanjem in ljubeznijo. Refleksija zunanjega in notranjega doživljanja ter razmišljanja se zrcali v nastajanju pesmi. Ustvarjanje je moje notranje izpovedovanje in izražanje misli, ki me tarejo, zaposlujejo in dajejo zadovoljstvo. Želja vsakega ustvarjalca je, da svoja dela objavi in s tem pokaže na ogled in v oceno opazovalcev in bralcev.

Motivi ujeti v fotoaparat ali literarno obliko izražajo občutja in misli kot odsev pogledov, idej, hrepenenj in izzivov. Z njimi izražam nenehno iskanje v energetski dvopolnosti plusa in minusa, narave in vtisov, impresij, ki jih doživljam. V sebi prepletam notranje nevidne elementarne sile – “elektrončke”, ki mi poganjajo življenjske impulze; povezujem znanost s prakso, izobraževanje in gospodarstvo, ustvarjanje in umetnost, publicistiko in kulturo.

73323257 2486444758303466 6714606782276173824 nEnergija mi ob tehničnem pomenu daje še globlji duhovni in ustvarjalni pomen, obenem pa tudi izziv za zavedanje, razmišljanje, ustvarjanje in zgledno življenjsko opredelitev.

SOPOTJA   naslovnicaPesmi sem v pesniški zbirki Sopotja razvrstil po vsebinskih sklopih, ki si sledijo od svetlobe sonca do slovesa. Ciklus Odsev izhaja iz narave, občutij impresij zunanjega in notranjega doživljanja sebe in okolja, tudi ekologije, zavedanja nemoči pri vplivanju na rešitve in opozarjanje na intrige. Izzivi so večplastni in najštevilčnejši cikel ustvarjalnega izražanja, doživljanja življenja, okolja in sveta. Impulzi so posvečeni elektriki, tehnologiji, napredku, podjetništvu. Pogledi so poučne pesmi, kjer izpovedujem odnos do življenja. V zadnjem obdobju so nastajali Haikuji in Aforizmi. Ciklus Spomini je posvečen mojim krajem in družinskim koreninam. V ciklusu Sledi so priložnostne pesmi, nekaj tudi z akrostihi, kjer prve črke vrstic ali kitic prebrane navzdol tvorijo besede ljudi, ki jim je namenjena. V zadnjem ciklusu Simboli zaokrožajo smisel, sporočila in nauke za življenje. Knjiga s 132 pesmimi je posvečena mojim sopotnikom v življenju in pri ustvarjanju. Knjiga je izšla v založbi Kulturni center Maribor. Do sodelovanja je prišlo po naključju. Odzval sem se na njihov razpis za oddajo umetniških besedil za Literarno krpanko. V njej so bila zbrana dela trinajstih literarnih ustvarjalcev in ustvarjalcev iz gledaliških voda kot predstava poeta. Video prezentacija moje pesmi Izgubljena iluzija je dopolnila zgodbo.

Zaradi epidemioloških razmer je bila predstavitev pesniške zbirke Sopotja v zbirki Frontier založbe Kulturni center Maribor odpovedana. Potekala je virtualna predstavitev na Si.TV in KCM ter GTV – Gorenjska televizija o izvedenem literarnem večeru Sopotja v Radovljici. Sopotja je bil zadnji recital v življenju Alenke Bole Vrabec, ki ga je izvedla z Linhartovim odrom v Slomškovi dvorani v Radovljici 28. septembra 2019. Tenkočutno je izbrala moje pesmi in jih izvedla, v uro dolgem recitalu z glasbeno opremo, s članicami Linhartovega odra, katerim sem se pridružil. Lepo je bilo sodelovati in obetal se je nov majski pesniški večer v Čopovi hiši v Žirovnici. A življenje izjemne kulturne ustvarjalke, igralke, režiserke, prevajalke in organizatorice kulturnega življenja Alenke Bolec Vrabec se je na svetovni dan gledališča 27. marca 2020 nenadoma izteklo.

SPOMIN JE EDINA LUČ

Utihnil je njegov glas,
obstalo je njegovo srce.

Ostali so le sledi pridnih rok
in kruto spoznanje, da ga ni več.

Spomin na doživeto in ustvarjeno
je edina luč, ki ne ugasne…

Dr. Drago Papler

Najstarejša pesem Na položajih je nastala pred štiridesetimi leti, ko sem služil vojaški rok, najnovejša je haiku Ostani doma. S prispodobami pomagam izpovedovati misli in čustva. Na drugi strani sem kot realist vpet v sodobni čas, čas hitrega razvoja, tehnologije, industrije, elektrike in napredka ter nenehnih sprememb.

Vesel sem, da sem obeleževanje 40-letnice domoznanskih, medijskih, strokovno-znanstvenih in umetniških sopotij zaokrožil s prvencem, pesniško zbirko Sopotja, ki je izšla v zbirki Frontier Poezija, izdajatelja Kulturni center Maribor.

Dve pesmi Štirideset let in Novoletne lučke sta že uglasbeni. Marko Kavčič, profesor glasbe in zborovodja na Osnovni šoli Naklo je skomponiral glasbo, aranžmaje pa je prispeval njegov sin Jure Kavčič, absolvent Akademije za glasbo. Šanson Štirideset let je hvalnica elektroenergetskemu napredku in tehnološkemu razvoju, kjer so generacije katerim pripadam, vztrajale na delovni poti z zanosom, uspehom in zgledom. Motiv ameriškega ljudskega napeva 'Christmas' na moje besedilo Novoletne lučke pričara praznično božično vzdušje, ki ga v teh dneh doživljamo ob domačem družinskem ognjišču.

V energetiki sicer delujete skoraj štiri desetletja, med drugim ste od zelo blizu spremljali odpiranje trgov z energijo. Kaj bi izpostavili kot najbolj ključno v vašem delovanju na področju razvoja energetike in vaših podpodročjih in zakaj?

szko 0380Skupni imenovalec mojega delovanja je krožni tok: karierni, izobraževalni, ustvarjalni in raziskovalni.

Karierni krožni tok. Vse življenje delam v elektrogospodarstvu. V tej panogi dejansko sklepam cel krog. Začel sem na področju investicij distribucijskega omrežja, nadaljeval v prodaji električne energije, zadnjih štirinajst let se ukvarjam z investicijami, raziskavami, razvojem, kakovostjo in upravljanjem z energijo. Zaokrožil sem od proizvodnje do distribucije in prodaje ter v zadnjem času do samooskrbnih elektrarn. Da je krožni rok sklenjen in še bolj zanimiv, je poskrbela v zadnjih letih poklicne poti vloga svetovalca direktorja za raziskave in razvoj ter vloga predstavnika vodstva za kakovost in upravljanje z energijo v podjetju Gorenjske elektrarne.

Izobraževalni krožni tok. Ko sem se pred mnogimi leti zaposlil kot elektrotehnik, sem se vzporedno ukvarjal z novinarstvom, urednikovanjem in publicistiko. Radovednost, volja in nek krožni tok življenja so me usmerili v to, da sem z izobraževanjem dosegel šest poklicev vseh stopenj – od inženirja elektroenergetike do doktorja znanosti s področja managementa. Za krožno povezanost vsega morda poskrbi prav ukvarjanje z novinarstvom, po katerem me mnogi najbolj poznajo, hkrati pa je to med vsemi polji mojega delovanja edini poklic, za katerega nimam formalne izobrazbe.

Fotografska razstava Sinergija sopotij v avli ElekUstvarjalni krožni tok. V vseh življenjskih izzivih povezujem znanost in prakso, izobraževanje in gospodarstvo, ustvarjanje in umetnost, publicistiko in kulturo. Sam to poimenujem sopotja. Že 40 let sem avtor domoznanskih, medijskih, strokovno-znanstvenih in umetniških sopotij, ki se po mojem mnenju nenehno sinergično prepletajo. Kot avtor in urednik se posvečam pisani besedi s slikovno vizualizacijo, fotografskimi razstavami in projekcijami videofilmov, z zgodovinskimi raziskavami elektroenergetike in domoznanstva, z zborniki, s strokovnimi knjigami ter z znanstvenimi monografijami, raziskavami in članki. Tu in tam moj notranji svet za pravo kroženje energije potrebuje zapisano misel, esej, pesem, v objektiv ujete odseve življenja, narave in stvaritev. Vselej gre za energijo. V slikah iščem dvopolnost plusa in minusa, prvotne narave in ustvarjalnih pogledov. Energija ima zame tako tehnični kot globlji duhovni in ustvarjalni pomen. Je izziv za zavedanje, razmišljanje, ustvarjanje. Zaokrožil sem triletno serijo gostovanj s fotografskimi razstavami pod naslovom Slikovita sopotja in odkril nov svet izražanja s pesniško zbirko.

Ogled Paplerjeve razstave v Elektru GorenjskaRaziskovalni krožni tok.
Vse življenje sem del raznoterih tokov, ki pokažejo svojo pravo veličino, ko jih znamo in zmoremo skleniti v krogotok in se nato podati v novega. Okrogli življenjski jubilej je priložnost, da sklenem večletni krog raziskovanja obnovljivih virov in energetske učinkovitosti. V tem krogu, ki ga bo sklenil drugi doktorat na Fakulteti za komercialne in poslovne vede, prepletam vidike energije, ekonomije in ekologije. Zaradi vseh drugih življenjskih krogotokov sem zdaj del tistih raziskovalnih krogov, ki si na področju energetike prizadevamo za rešitve, pri katerih je konflikt med ekonomijo in ekologijo najmanjši. V čast mi je, da sem o tem govoril kot vabljen gost na okrogli mizi v okviru mednarodne konference 'Znanje in poslovni izzivi globalizacije', ki je bila 15. novembra 2019 na Fakulteti za komercialo in poslovne vede Celje.

Fotografijo, imenovano Svet kristalov, ki je ena od fotografij, ki bogati pesniško zbirko Sopotja, je državni selektor akademski slikar Janez Zalaznik izbral za letošnjo jesensko razstavo 'Oblo in oglato' na snežniškem gradu. Kakšno energijo zaznavate - in jo tudi skušate ovekovečiti - v vaših fotografskih motivih?

Sonja in Drago v drevoreduUjeti pogledi v naravi so mi blizu. Rad pa v fotografski aparat ujamem kakšen nenavaden, poseben motiv, prizor, detajl. Fotografija Svet kristalov je bila uvrščena na regijsko razstavo Oblo in oglato. Državni selektor akademski slikar Janez Zalaznik jo je izbral za državno razstavo Oblo in oglato na Gradu Snežnik, ki je bila odprta od 4. septembra do 15. oktobra 2020. V katalogu je zapisal, da ima monokromni digitalni kolaž nekaj hipnotičnega učinka, saj mora gledalec skozi labirint podobe poiskati v prepletu različnih planov in prepoznavnih detajlov. Vesel sem dosežka, Zlatega priznanja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Na 42. regijsko fotografsko razstavo Ujeti pogledi 2020 se je v temi naključja uvrstil tudi moj motiv Med. Virtualna razstava za območje občinskih izpostav JSKD za Gorenjsko je potekala 9. decembra 2020 v organizaciji Foto kluba Anton Ažbe Škofja Loka.

Z razstavo fotografij Sledi sopotij obogatene z verzi iz pesniške zbirke Sopotja, sem obeležil 40-letni jubilej kulturno-umetniškega ustvarjanja. Opus fotografij je izbor vrhuncev in naključnih trenutkov motivov, ki sem jih ujel v objektov fotoaparata v dvajsetih letih. V pesniški zbirki Sopotja poglavja ločujejo izbrane fotografije, ki so povezovalni element, ki v črno-beli tehniki daje likovno ilustracijo. Umetnostni zgodovinar in likovni kritik ddr. Damir Globočnik je iz moje obsežne fotografske zbirke izbral fotografije iz katerih sem v zadnjih treh letih pripravil sedem razstav na razstaviščih organizatorjev LIK Naklo, Sotočje Radovljica, BB Kranj, Elektro Gorenjska Kranj, Muzej Občine Šenčur, Cafe galerije Pungert Kranj, nekaj posebnega pa je bila letošnja razstava 'Upodobljene rime' dvajsetih ustvarjalcev v Naklem, ki so ilustrirali pesmi.

O vas lahko na spletu precej preberemo, med drugim, da ste diplomirani gospodarski inženir in inženir elektroenergetike, univerzitetni ekonomist, imate magisterij iz gospodarskega inženiringa in doktorat primorske Fakultete za management - vaša doktorska tema se je nanašala prav na učinke liberalizacije trga na slovensko elektrodistribucijo -, kot rečeno, pa trenutno delate tudi na drugem doktoratu. Tudi nagrad in priznanj na področju vašega delovanja na področju energetike imate precej, a vseh ne bova naštevala, bi vam pa glede na navedeno postavila čisto enostavno vprašanje. Koliko ur ima vaš dan (nasmeh)?

Ponosen sem na opravljeno delo. Med drugim smo, denimo, v družbi Gorenjske elektrarne v skupini Elektri Gorenjska prvi v Sloveniji integrirali sistem upravljanja z energijo po mednarodnem standardu ISO 50001:2018 s standardom kakovosti ISO 9001:2015. Vzpostavitev sistemov po novelaciji obeh standardov in integracijo sem opravil na podlagi znanstveno raziskovalnega modela, ki je bil predstavljen na konferenci SZKO – Slovenskega združenja za kakovost in odličnost. Certifikat za noveliran standard ISO 50001:2018 nam je pred letom dni, 17. decembra 2019, podelil direktor certifikacijske hiše SIQ Igor Likar.

DSC 0137Kot je bila ekonomska analiza liberalizacije trga električne energije izziv za študijsko proučevanje, tako je integracija upravljanja z energijo v sistem vodenja kakovosti z vidika gradnikov raziskovalnega modela izziv drugega doktorata.

Včasih rečem, da mi 'problemi' dajejo snov, ideje in izziv za nove raziskave in knjige. Povezujem kvalitativne in kvantitativne metode. Blizu so mi tekstovna vsebina, pol-strukturirani intervjuji in družboslovno tehtanje, seciranje vzorcev z več zornih pogledov, kjer skozi zaznavanje izluščim motive in skupne kategorije ključnih dejavnikov v širši dimenziji motiviranosti in zadovoljstva upravljanja. Sem vztrajen in potrpežljiv pri zbiranju in urejanju podatkov, ki temeljijo na naravoslovnih in tehničnih osnovah za številčno obdelavo in pojasnjevanje zakonitosti s kvantitativnimi metodami in napovednimi analizami.

Potreben je pravi pristop, opredelitev metodologije, proučitev, definiranje gradnikov in analiziranje podatkov, da se oblikuje ustrezni model z rešitvijo kot dodana vrednost za rešitev 'problema' in razvojnega prispevka.

Ko me tarejo skrbi in podzavestne misli ne morem spati in pišem. Ko to dam na papir ali zapišem v računalnik, mi odleže. Včasih so se sodelavci čudili, ko sem jim pošiljal elektronska sporočila sredi noči. Tudi kakšen verz, misel, ideja ali pa shema raziskave, je nastala v podzavesti in ko sem se zbudil, sem jo hitro zapisal na papir. 'Problem' dam ven iz sebe in takrat lahko mirno zaspim. Po drugi strani pa 'problemi', morajo biti, da imajo raziskovalci delo. Nočne ustvarjalne ure se štejejo dvojno.

Sprašujete, kako ur ima moj dan (smeh)? Zidar bi rekel, da sem držal meter krivo, če bi odgovoril v smislu pesmi skupine 'Čudežna polja', o kateri sem pred 39 leti pisal za revijo Stop: Petindvajset ur na dan (smeh!).

Pod vašim peresom je prav tako nedavno nastala torej tudi biografija 'Franc Kern, človek, ki drži besedo', ki govori o življenju in delu gospoda Kerna iz Srednje vasi, dolgoletnem organizatorju gasilstva, predsedniku Krajevne skupnosti Šenčur in prvem županu ter častnem občanu Občine Šenčur, ki bo prihodnje leto star devetdeset let. »Knjiga je zgodba o človeku, ki se je z vso vnemo razdajal za lokalno skupnost in je bil ponosen na dosežke. Opisuje žilavega in odločnega človeka, ki ve, kaj hoče, in to tudi uresniči s pomočjo sodelavcev, ki jih vodi. Je živ spomenik dela in življenja Franca Kerna, od mladosti do zrelih let, ko je izkušnje iz društvene organizacije, kot je gasilstvo, pa tudi podjetništva in lokalne samouprave prenašal na naslednje generacije,« ste med drugim zapisali v uvodu omenjene knjige. Kdo vas je še podobno navdušil v – recimo tako – skorajda štirih desetletjih odrasle ali pa zrelejše dobe vašega življenja? Če vprašam drugače: bo nastala še kakšna podobno navdihujoča biografija?

Franca Kerna poznam iz osemdesetih let 20. stoletja, ko sem v Elektru Gorenjska deloval na področju priprave dela in tehnične komerciale investicij. Na terenu sva izvedla ogled za tehniško dimenzioniranje in pripravo predračuna javne razsvetljave v Šenčurju in v Srednji vasi. Takrat je bil predsednik krajevne skupnosti Šenčur in tehniški vodja TOZD Obrt v Komunalnem obrtnem in gradbenem podjetju Kranj, ki je imelo poslovne prostore na Primskovem poleg Elektra. V Šenčurju sem potem vodil nadzor in obračun del nad izgradnjo transformatorske postaje Pipanova ulica, visokonapetostnega in nizkonapetostnega omrežja za novo stanovanjsko sosesko. Od leta 1994, ko sem bil odgovorni urednik Gorenjske televizije TELE-TV Kranj, sem se s Francem Kernom v vlogi župana pogosto srečeval ob novinarskem poročanju in vodenju televizijskih oddaj iz studia, ob referendumskem odločanju in nastanku nove občine Šenčur ter številnih komunalnih infrastrukturnih projektov in družbenih dejavnosti, med drugim tudi nekaterih gasilskih dogodkov v Srednji vasi, Šenčurju in Voklem. Ko sem se ob magistrskem in doktorskem študiju začel bolj intenzivneje ukvarjati s predavanji, z raziskovanjem in s publicistiko kot avtor in urednik, je name pustilo močan vtis Kernovo mnenje o mojih izdanih knjigah o katerih je bral v Gorenjskem glasu. Na slučajnem srečanju z njim in njegovo ženo Anico v prvem desetletju 21. stoletja, sem mu dejal, da bi bila zanimiva biografija o njem, mogoče celo knjiga.

Protiutež znanstvenega in strokovnega dela mi je bilo umetniško ustvarjanje od fotografije, poezije do literature. Ob 40-letnici domoznanskih, medijskih, strokovno-znanstvenih in umetniških sopotij sem imel fotografsko razstavo Pogledi sopotij v Muzeju Občine Šenčur, 16. aprila 2019. Dogodka se je udeležil tudi Franc Kern, ki je ob koncu dogodka izven programa stopil k mikrofonu in spregovoril o najinem sodelovanju v preteklosti in razkril, da je prišel čas za pripravo njegove biografije, ki mi jo je zaupal. Pobudo sem sprejel. V zadnjem letu sem pogosto prihajal k Francu Kernu v Srednjo vas pri Šenčurju. To mi je preprečila le zapora občinskih meja zaradi ukrepov zaradi razglašene epidemije.

Knjiga ni projekt za nekaj mesecev, kot si je junak zgodbe sprva predstavljal. Je mnogo več in kompleksnejši, časovno daljši projekt. Knjiga je velika, obsežna in zanimiva zgodba, ki jo prežema velika volja in zanos pri delu. Z zgodbo sem se na nek način poistovetil. Z delom in življenjem Franca Kerna imava kar nekaj skupnih vzporednic in podobnih značilnosti. Blizu mi je njegova sled skozi razvoj krajev in sodelovanje z ljudmi, kar nadgrajujem z znanstvenim proučevanjem in dokumentarnim beleženjem s sliko, filmom, s članki in s knjigami. Človek, ki drži besedo, biografija o Franci Kernu je v zaokroženi knjižni obliki od idejne zasnove, besedil, dokumentov, fotografij, uredniškega dela do organizacije pri oblikovanju do tiska novo področje mojega celovitega založniškega ustvarjanja.

V STIKU Z LJUDMI

Za delovanje v lokalni skupnosti so pomembni strpnost, pogovor in včasih tudi iskanje kompromisov. In ko je to doseženo, dogovor sklenjen, s pedantnostjo skrbi za uresničenje načrtov in doseganje postavljenih rokov. Spoštuje dogovore in načela. Je človek. Človek, ki drži besedo. Franc Kern je v tem pogledu legenda, za zgled.

Dr. Drago Papler


Prvo biografijo sem napisal kot podlistek Albin Novšak – skakalec in elektromonter, ki je izhajala v časopisu slovenskega elektrogospodarstva Elgo leta 1986. Načrt je bil o večji publikaciji, ko je planiški orel zaprl svoja krila leta 1992. O tržiškem elektroinženirju in pesniški duši Francu Pavčiču Radu je pripravljeno besedilo in fotografije za objavo ob njegovi 100-letnici rojstva. Napisano imam Kroniko ansambla bratov Avsenik, ki sem jo pripravljal ob postavljanju stalne muzejske zbirke v Begunjah. Še veliko legend iz medijskega, znanstvenega, strokovnega, kulturnega sveta in javnega življenja, ki sem jih kot sopotnik dogodkov srečeval na svoji poti in si zaslužijo zapise v zgodbah, bi lahko omenil. Rad bi tudi nadaljeval zgodbe Pod gorami, folklorne in spominske pripovedi iz krajev pod Dobrčo, Kriško goro, Storžičem in Krvavcem, ki je izšla pri založbi Znanstveno raziskovalnega centra SAZU leta 2017. V nastajanju je tudi že knjiga o Voklem z osrednjim Prostovoljnim gasilskim društvom, ki povezuje niti razvoja celega kraja.

Imam torej kar nekaj zamisli, sem pa odprt za pobude in želje ljudi, ki si želijo knjižnih biografskih portretov.

KNJIGA JE KOT MOGOČNA JABLANA

S poglobljenim raziskovanjem, z vedno novimi gradivi ter s preverjanjem virov je presegel biografijo prvega šenčurskega župana in vedno bolj postajal pričevanje o družbenem in infrastrukturnem razvoju prostora v različnih političnih sistemih ter o velikem prizadevanju za napredek podeželskega in primestnega območja. Knjiga je zgodba o človeku, ki se je z vso vnemo razdajal za lokalno skupnost in je bil ponosen na dosežke. Opisuje žilavega in odločnega človeka, ki ve, kaj hoče, in to tudi uresniči s pomočjo sodelavcev, ki jih vodi. Je živ spomenik dela in življenja Franca Kerna, od mladosti do zrelih let, ko je izkušnje iz društvene organizacije, kot je gasilstvo, pa tudi podjetništva in lokalne samouprave prenašal na naslednje generacije.
Knjiga je kot mogočna jablana, ki jeseni bogato obrodi. Izhaja na pragu jeseni, na pragu 90-letnice Franca Kerna, v poklon in zahvalo za vse, kar je dobrega naredil za svojo Srednjo vas in občino Šenčur.

Dr. Drago Papler


No, pa vendar - kakšne načrte imate sicer še za vnaprej, in to tako na področju energetike, akademskega kot literarnega udejstvovanja pa tudi morda novinarskega delovanja? Nekoč ste mi zaupali, da je novinarstvo vaš edini poklic, ki ga nimate, a vam je največja ljubezen. Konec novembra je minilo tudi 40 let, ko ste napisali prvi članek za časopis Elektrogospodarstvo - današnji Naš stik. Bodo nastala tudi 'Medijska sopotja', menda pa bi radi napisali tudi knjigo o 40-letnem spremljanju elektroenergetike v Sloveniji …?

Pred 60 leti, ko sem se rodil, je izšla prva številka glasila delovnih kolektivov elektrogospodarskih organizacij Slovenije, ki izhaja sedaj pod imenom revija Naš stik. Takrat je v uvodniku mag. Vekoslav Korošec zapisal, da poleg 'avtomatizacije', ki so jo v naši stroki uvajali in jo bodo še temeljito uvedli, morajo misliti tudi na 'motorizacijo'.

Doc dr Drago Papler je predstavil referat C5 09 Mi»Če bomo hodili peš na delo in bomo kopali s krampi, ne pa s stroji, ne bomo povečali produktivnosti. Zato moramo čim več pisati o vseh izkušnjah, ki so se v praksi že dobro obnesle,« je poudaril Vekoslav Korošec st., direktor Elesa. Misel izpred šestdesetih let je aktualna tudi za današnji čas, čas pametnih omrežij in digitalizacije.

Okrogli 40-letni jubilej stika z elektroenergetskimi informacijami praznujem tudi sam. Ko mi je 22. novembra 1980 takratni novinar in kasnejši glavni in odgovorni urednik glasila 'Elektrogospodarstvo' Marko Pirjevec, ob otvoritvi Razdelilne transformatorske postaje Radovljica, dal službeni fotoaparat in dejal naj pokrijem dogodek, me je 'vrgel v vodo'. ''Padel sem not'r'', v svet energetskih informacij, kateremu sem zvest štirideset let. Knjiga Medijska sopotja pa tudi že nastaja (nasmeh).

Strokovno informiranje o podpori izgradnje pomembnih energetskih objektov od proizvodnje, prenosa do distribucije, je pomembno tudi v širšem prostoru z obveščanjem in ozaveščanjem družbene skupnosti o nujnosti izgradnje potrebnih energetskih objektov, katerim zaradi včasih enostranskih informacij izven elektroenergetske stroke, javnost ni naklonjena.

Referat C1 11 Sinergijski učinki diverzifikacije pGlas strokovnjakov elektroenergetikov bi tako moral biti bolj slišen in upoštevan v javnosti in to smo že večkrat opozorili v predsedstvu Slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE-CIRED. Pri tem ima pomembno vlogo strokovno informiranje o elektrogospodarstvu, kjer stroka predstavlja in zavzema svoja stališča do aktualnih in strateških vprašanj razvoja dejavnosti, s čimer odraža tudi svojo družbeno odgovornost.

Zadnjih dvajset let novega tisočletja, ko so se v elektroenergetskem sistemu zgodile korenite spremembe na področju strukturnih sprememb, organizacije, trgov in tehnologije, kar samo kliče po novi knjigi o zgodovini razvoja elektrogospodarstva. Hkrati pa ne smemo pozabiti na sistematično spremljanje zgodovine in napredka. Imam zbrano gradivo za strokovno objavo in znanstvene raziskave in dajem pobudo za oblikovanje dokumentarno raziskovalnega analitskega gospodarskega odseka v okviru skupne funkcije podjetij slovenskega elektrogospodarstva.

Naj pri tem omenim, da sem se rodil leta 1960, ko je izšla tudi prva knjiga 'Kranjski zbornik', v kateri Mestna občina Kranj s periodično izdajo vsakih pet let sistematično zapisuje svojo zgodovino, za novo izdajo Kranjski zbornik 2020 pa sem za poglavje 'Politika in gospodarstvo' napisal članek 'Vpliv elektroenergetike na industrijski razvoj Kranja' od Elektrarne Vinka Majdiča do današnje družbe Elektro Gorenjska. Sodeloval pa sem tudi v Uredniškem odboru Kranjskega zbornika 2020, ki je v novi knjigi umestilo 32 avtorskih prispevkov v devet tematskih poglavjih.

No, klasični način informiranja pa seveda v digitalni dobi, kot novo komunikacijsko orodje, dopolnjujejo hitre informacije in video posnetki na spletnih portalih in na socialnih omrežjih, ki jih online pregledujemo na računalnikih, tablicah in na pametnih telefonih.

MEDIJSKI ČLOVEK

Pogledam časopis – v njem je tvoj članek,
poslušam radio – zaslišim tvoj glas,
gledam televizijo – vidim tebe.
Misliš, da bo zasvetila luč, ko jo bom prižgal?
Iz žarnice boš ti – Papler – ven pogledal.
Ker si povsod!

(Rekel in ostal živ: Boris Jalovec, 1994)

Kje vas bomo torej 'srečali' v bližnji prihodnosti?

Leto 2020 je bilo s epidemijo COVID-19 nekaj posebnega in osebno usodnega. Izgubil sem službo.

Nekaj v kar nikoli v življenju ne bi pričakoval, nekaj kar nikoli ne bi verjel, da je možno da se zgodi v elektrogospodarstvu. Pa se je. Pred 40 leti sem torej napisal prve prispevke za časopis Elektrogospodarstvo. Doživel sem vzpone in padce, veselje in žalost, nepozabne, vzhičene uspehe na bogati karierni poti in nizke udarce intrig. Mostov za seboj nikoli nisem podiral in - kot 'pravi sopotnik' - sem vedno za seboj puščal pot priložnosti za sodelovanja. Predčasen nepričakovan sestop in neljub zaključek delovnega razmerja v družbi Gorenjske elektrarne v skupini Elektro Gorenjska, ima grenak priokus. Tako, kot pred leti, ko sem bil umaknjen iz časopisnega sveta publikacije Naš stik in je podjetje izstopilo iz članstva Slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE-CIRED, sam pa sem ostal del sistema, v katerem sem nadaljeval pot kot individualni član.

Kot sem dejal ob prevzemu redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga v podjetju Gorenjske elektrarne z obrazložitvijo, da je zaradi posledic epidemije COVID-19 na gospodarstvo, s tem pa tudi porabo in ceno električne energije, delodajalec reorganiziral in prenesel z novo strategijo skupne dejavnosti kakovosti in upravljanja z energijo med ostale sodelavce ter naloge s področja tveganj, korporativnega komuniciranja in marketinga na materinsko Elektro Gorenjska, bo čas pokazal o primernosti izvršenega dejstva eno leto pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev. Ko bodo zaceljene rane, bo analiza odločitev menedžerjev mogoče zanimiva za znanstveno knjigo.

Ob tem pa ugotavljam, da so mi morda celo naredili uslugo in daljnovidno potrdili mojo odločitev za razvojno raziskovalno-izobraževalno smer, ki jo nadgrajujem na višji ravni.

Diplomanti ICES   inženirji elektroenergetike z meZa revijo Naš stik pišem 40 let, kot predstavnik za stike z javnostjo pri združenju elektroenergetikov CIGRE-CIRED delujem 20 let, vse od konference na Bledu leta 2001. Kot predavatelj ICES - Izobraževalnega centra energetskega sistema pri predmetu 'Učinkovita raba in obnovljivi viri energije', sem v stiku s študenti iz sistema in mentor več ducatov diplomskih nalog.

Energija, ekonomija in ekologija so teme, ki jih študijsko povezujem kot univerzitetni profesor magistrskega študija Gospodarski inženiring Poslovno-tehniške fakultete Univerze v Novi Gorici.

Študentje 1 letnika PTF UNG prog GI predmet EkonomS Fakulteto za management Univerze na Primorskem me veže doktorski študij, habilitacija v naziv visokošolskega učitelja in raziskovalca, številni znanstveni referati na konferencah in objave v relevantnih revijah ter izdaja pet znanstvenih monografij v soavtorstvu s prof. dr. Štefanom Bojnecem. Izzivi za nadaljnje raziskave bodo tudi v Katedri za ekonomijo, ki sem se ji pridružil.


ENERGIJA, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Energija, ki nas obdaja je naravna ̶ voda in sonce,
potrebna je za rast drevesa in odprtje cveta.
Električna energija zažari, za njo ostajajo posledice,
potrebna je za razvoj tehnologije in svetovnega spleta.

Ekonomija poganja svet ̶ kapital in znanje,
ljudje obvladujejo dobrine, varčevanje in porabo.
Ekonomski učinki cilj so za zadovoljstvo in upravljanje,
potrebni so za industrijski razvoj in gospodinjsko uporabo.

Okolje v katerem živimo, je naša prednost ̶ naravna idila in zdravje,
ohranjanje preteklih generacij in trajnostni motivi.
Ekologija je naša skrb za čisto okolje in sonaravne ideje,
v njej zrcalijo se ekološka zavest in novi izzivi.

Energija poganja nam vsakodnevni ritem življenja,
ekonomija vodi nas med ponudbo in povpraševanjem,
ekologija spodbuja nas za okoljska izobraževanja,
energetika, gospodarstvo in ekologija skupaj pa s povezanim sodelovanjem.

Dr. Drago Papler


PODJETJE

Podjetje so naprave in ljudje,
ki delujejo in živijo za dober dosje.
Naprave zagotavljajo tehnološko celoto,
podjetje ljudi povezuje v organizacijsko enoto.
Bistvo podjetja je dobra razvojna strategija,
proizvodnjo spodbuja zavzet kader in nova tehnologija.
Zadovoljstvo zaposlenih potrjuje pripadnost,
družbena odgovornost odraža trajnost.

Podjetje je odprto za koristne pobude,
realizacija naložb, so dolgoročne spodbude.
Viri, proizvodnja, moč je tehnično načrtovanje,
poslanstvo, cilji so podjetniško pojmovanje.
Načrtujemo termine kot piloti polete,
kondicija družbe naše so vrednote.
Kakovost je naša odlika,
pohvala naročnika in nagrada nas mika.

Podjetje išče nove priložnosti za finance,
da pride do uspešne bilance.
Lastniki se rezultatov veselijo,
ko dividende sebi razporedijo.
Na trgu prodaja naj lepo cveti,
marketingu naj se družba posveti.
Za finančni tok podjetje naj poskrbi,
da bo lahko delovalo nemoteno, brez skrbi.

Podjetje naj bo razvojno naravnano,
prisluhne naj novim idejam spontano.
Podpira naj razvoj in raziskave,
zagotavlja naj učinkovitost naprave.
Raziskave, razvoj, projekti so osnova za rast,
vsak direktor si želi zagotavljati oblast.
Ideje prinašajo koristne napredke,
inovacije zagotavljajo zgledne dosežke.

Podjetje naj ima v družbi ugled,
da to veš, ni potrebno biti vseved.
Reference so odličen renome,
v družbi najboljših to veliko pove.
Prepoznavnost je pomembna stvar,
podcenjevati je ne smeš nikdar.
Znanje ne sme biti bariera,
izkušnje so odlična kariera.

Podjetje brez ohranjene zgodovine,
je podobno človeku brez kreative.
Brezhibno delovanje,
to je naše verovanje.
Strokovno in lokalno povezovanje,
je most za širše interdisciplinarno sodelovanje.
Podjetje naj še dolgo živi,
in ljudem zaslužen dohodek zagotovi.

Dr. Drago Papler


ŠTIRIDESET LET

Štirideset let v večnosti narave je kratka doba.
Štirideset let v življenju človeka je srednja, zrela doba.
Štirideset let v razvoju družbe je dolga doba.
Štirideset let delovne dobe je polna doba.

Štirideset let elektroenergetskega napredka v stoletnem obdobju je pomemben čas.
Štirideset let tehnološkega razvoja je čas sprememb in prilagajanj.
Štirideset let rasti podjetja je raznolik, bogat in ustvarjalen čas.
Štirideset let dela generacije je aktiven delovni čas.

Hvala podjetju, ki je zagotavljalo delo in kruh generacijam, od prednikov do sodobnikov.
Hvala sodelavcem, ki ste vztrajali na štiridesetletni delovni poti z zanosom, uspehom in zgledom.
Hvala soustvarjalcem, ki ste mi omogočili, mi pomagali in me spodbujali pri nastajanju knjige.
Hvala vam, sopotniki, za zaupanje na nadaljnji poti novih idej in izzivov.

Dr. Drago Papler

No, nazadnje sem prebrala še, da imate tudi vnučke … Kaj vse - kakšne energije – pa bo zaobjemal vaš očesni objektiv v bližnji prihodnosti?

Barvita jesen in živahnost vnukov je ponudila motive za pesniško in fotografsko ustvarjanje. Z vnuki podoživljam mladost, čas, ki bi ga rad ustavil, pa vse prehitro odhaja.

V drevoredu z družinoDelo in vztrajnost sta lastnosti, ki vlivata upanje in tudi tolažbo. Moja poklicna dvopolnost plusa in minusa, me spremlja že od srednješolskih let, ko sem urejal glasilo 'Plus – minus'. Preklapljam med naravo in elektroenergetiko, med podeželjem in starimi mestnimi ulicami, med literaturo in analitiko, med umetnostjo in gradnjo, med umskim in fizičnim delom. Na Mlaki pri Kranju, kjer živim in ustvarjam, vse leto poteka projekt GORKI 2 z gradnjo komunalnih-infrastrukturnih naprav. Vzporedno sem se lotil svojega projekta pri prenovi hiše in urejanju okolice. Toliko, kot sem letos prekopal, že dolgo časa nisem. Fizično delo me pomirja, sprosti misli in daje protiutež poslu, strokovnemu, raziskovalno-znanstvenemu in pedagoškemu delu, ki poteka v spremenjenih razmerah na daljavo.

Poti ustvarjalnosti in poti življenja pa niso ravne, temveč se vijejo včasih oblo, drugič oglato. Tako se umetniško izražanje in večplastna poklicna ustvarjalnost prepleta. Pesem Vmesni čas, ki je na zadnji strani pesniške zbirke je kar primerna prispodoba za čas, ki ga doživljam, čas dosežkov in srečnih naključij, v zadnjem letu pa so me presenetile čudne in nepredvidljive odločitve. Izzivi v življenju mi dajejo smisel ustvarjanja in bivanja. Sopotja življenja me vodijo k cilju po različnih poteh.


NOTRANJI IMPULZI

Narava nas prevzema s svojo idiliko in samoto,
občudujemo njeno večnost in lepoto,
daje nam duhovno hrano in dobroto,
v njej lepo je in doživeto.

Narava nam daje impulze notranjega občutja,
ko požene v nas elektrončke strahu in ugodja,
nemiren tok po žilah se pretaka in opozarja,
elektrika nevidna v srcu bolečine in veselje naznanja.

Tiha sila uravnava življenjske ritme in počutja,
ko podajamo v neznani svet se po odkritja,
popotniki spoznavamo moč prostora in okolja,
čutimo v sebi energijo, nove razsežnosti in spoznanja.

Življenjsko energijo začutimo v podzavesti in razmišljanju,
ko elektrončki sprožijo se pri reakciji in ustvarjanju,
vzneseno se poraja odločna volja po željah in hotenju,
ko elektrika v nas samih uravnava notranji motor v življenju.
Dr. Drago Papler


SKRIVNOSTNA SILA

Prinašala dvom je kot skrivnostno čudo,
nova energija ustvarila močno je svetlobo,
bila je nad takratno veliko modo,
ko turbine poganjale so vodo.

Odkrita je bila obnovljiva surovina,
žlahtna energija kot iskana svila,
za vse ljudi nepogrešljiva dobrina,
potrebna nova skrivnostna sila.

Ljudje spoznali so njeno moč,
za delo strojev uporabna bila je povsod,
električna luč posvetila je v noč.
Spremenila je ljudi in način življenja.

Elektrika v vsakem trenutku rabi se povsod,
postala vir je našega občudovanja.

Dr. Drago Papler


LUČ IN MOČ

Elektrika je luč, ki žari,
elektrika je moč, ki krepi,
elektrika je bila našim prednikom vera,
elektrika je v knjigi ujeta 20. era.

Dr. Drago Papler

(Iz zbirke Sopotja)
  • Tor 30°C

  • Sre 29°C

  • Čet 30°C

  • Pet 33°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×