Nastavitve piškotkov
Distribucije vlagatelje napotujejo k samooskrbi s hranilnikom; SODO posodobil stanje o deležu zavrnjenih vlog

Distribucije vlagatelje napotujejo k samooskrbi s hranilnikom; SODO posodobil stanje o deležu zavrnjenih vlog

Datum: 17. april 2023

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije

Na oskrbnem območju Elektra Maribor je delež mesečno zavrnjenih vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbne naprave okrog 35-odstoten in ne prek 50 odstotkov, kot prvotno prikazano v sedaj že posodobljeni tabeli SODO o stanju samooskrbe, so za Energetiko.NET sporočili iz Elektra Maribor in pridali, da v družbi neprestano sprejemajo korektivne in dodatne ukrepe za zmanjševanje časovnih zaostankov glede reševanja vedno večjega števila prihajajočih vlog. Kot pravijo, so v tem tudi uspešni, vlagatelje obenem napotujejo k samooskrbi s hranilnikom.

V severovzhodnem delu Slovenije, kjer za omrežje skrbi Elektro Maribor, prihaja zaradi tehničnih posebnosti (razpršena gradnja) in značilne topologije omrežja (npr. razvejanost, dolgi izvodi, moči transformatorskih postaj), hkrati pa že obstoječega največjega deleža v številu vseh priključenih elektrarn in prav tako že obstoječega največjega deleža inštalirane moči vseh razpršenih virov med vsemi elektrodistribucijami, do zasičenja omrežja nekoliko prej kot drugod po Sloveniji in s tem posredno do večjega števila zavrnilnih odločb, so nam pojasnili v mariborski distribuciji.

»Trend pa kaže, da bo podobno prej ali slej tudi na celotnem območju Slovenije, predvsem tam, kjer je v omrežje vključenih že veliko sončnih elektrarn,« so še poudarili. Distribucije zato že sedaj skladno z napotili distribucijskega operaterja »vlagatelje napotujemo, da naj podajo vloge za samooskrbe skupaj s primernim hranilnikom ali pa v izključno uporabniškem načinu (brez oddaje v omrežje in brez hranilnika)«.

Posodobljeni podatki 

Iz tabele SODO o stanju vlog za samooskrbo je razvidno, da je delež zavrnjenih vlog za izdajo soglasij za priključitev samooskrbne naprave na omrežje v časovnem obdobju od 1. januarja 2023 do 28. februarja 2023 največji na distribucijskem območju Elektra Maribor, in sicer 37-odstoten. Pred nedavno posodobitvijo je ta delež v tem obdobju za mariborsko družbo znašal 52,4 odstotka, kot smo poročali

Po pojasnilu Elektra Maribor je (bilo) to zato, ker se je prikazoval delež zavrnjenih vlog za izdajo soglasij za priključitev proizvodnih naprav za samooskrbo zaradi tehničnih omejitev ali z omejitvijo delovne moči v primerjavi s številom prejetih vlog v časovnem obdobju od 1. januarja 2023 do 28. februarja 2023.

»Podatki o številu izdanih in zavrnjenih soglasij ter priključitev so se nanašali tudi na vloge, ki so prispele pred prikazanim časovnim obdobjem, je pa bila v prikazanem obdobju njihova obravnava zaključena (z izdajo odločbe oz. s priključitvijo). Hkrati pa vse vloge, prejete v prikazanem obdobju, niso bile rešene v tem obdobju,« so nam tozadevno pojasnili v Elektro Maribor.

Omenjena primerjava tako ni prikazovala dejanskega deleža zavrnjenih vlog v obravnavanem časovnem obdobju. Na ta način so sedaj prikazani podatki tudi za leto 2022, so še dodali in pojasnili, da je treba delež zavrnjenih soglasij primerjati glede na delež vseh vlog, katerih obravnava je zaključena v določenem obdobju. »Zato smo skupaj s SODO-om ponovno pregledali podatke. Sedaj je prikazan delež zavrnjenih vlog glede na vse vloge, katerih obravnava je zaključena v določenem obdobju, torej prikazanem obdobju.«

Lani skupno zavrnjenih 19 odstotkov vlog

Med opombami ob posodobitvi tabele je SODO tudi zapisal, da se število prejetih vlog nanaša na v tabelah navedeno časovno obdobje. Preostali podatki (število izdanih in zavrnjenih soglasij ter priključitev) pa se nanašajo tudi na vloge, ki so prispele pred navedenim časovnim obdobjem, je pa bila v navedenem obdobju njihova obravnava zaključena (z izdajo odločbe o soglasju za priključitev oz. s priključitvijo zgrajenih proizvodnih naprav na omrežje).

Kot kaže tabela SODO, je družba Elektro Ljubljana v omenjenem obdobju zavrnila 26 odstotkov vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbne naprave na omrežje (v 2022 23 %), celjska distribucija pa 16 odstotkov (v 2022 11 %). Družba Elektro Gorenjska je v prvih dveh mesecih zavrnila 3 odstotke vlog za izdajo soglasja (lani 4 %), primorska elektrodistribucija pa 8 odstotkov (lani 3 %).

Skupni delež zavrnjenih vlog za izdajo soglasja za priključitev proizvodne naprave za samooskrbo zaradi tehničnih omejitev ali z omejitvijo delovne moči na nivoju vseh distribucij pa je v obdobju od 1. januarja 2023 do 28. februarja 2023 znašal 23 odstotkov. V letu 2022 je bil ta delež 19-odstoten.  • Tor 3°C

  • Sre 2°C

  • Čet 4°C

  • Pet 4°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×